Geszti Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geszti Péter
Született1964május 9. (59 éves)
Budapest
MűvészneveMC Gesztenye
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaGryllus Dorka (2001–2006)
Ditz Edit (2008–)
SzüleiGeszty Péter
Foglalkozásareklámszakember • dalszövegíró • rapper • producer
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (1984–1988)
KitüntetéseiA Magyar Televízió nívódíja (1994)
Mahasz Arany Zsiráf-díjak (1993, 1994)
Déri János-díj (1995)
Huszka Jenő-díj (1994)
Arany Penge-díjak
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2005)

A Wikimédia Commons tartalmaz Geszti Péter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Geszti Péter (Budapest, 1964. május 9. –) EMeRTon-díjas magyar rapper, dalszövegíró, reklámszakember, producer, szinkronszínész és előadóművész.

Családja[szerkesztés]

Néhai édesapja, Geszti Péter humorista, dramaturg és szerkesztő volt, a televíziónál és a rádióban is dolgozott. Édesanyja, Imre Márta – a 2009 novemberében megszűnt Sláger Rádióból jól ismert „Márta néni” – külkereskedőként tevékenykedett. Nővére, Márta, korán meghalt, később az ő gyermekeinek felnevelésében támogatta édesanyját. Nős, felesége Ditz Edit. Két gyermekük van, Sára Lujza és Lenke Róza.

Életpályája[szerkesztés]

Pályafutását gyermekszínészként kezdte. Különböző filmekben szerepelt, így a Mézga család rajzfilm sorozat harmadik, Vakáción a Mézga család c. folyamában Aladárnak, a Lúdas Matyi c. rajzfilmben a kis Lúdas Matyinak is ő adta a hangját. A rádiónál és televíziónál szerkesztőként dolgozó apja, Geszti Péter révén került szerep közelbe, állítása szerint az első ilyen egy beugró szerep volt egy hiányzó gyerekszínész helyett. Két éven át játszott a Pesti Színházban bemutatott "Ami a legszentebb" című Jan Druce darabban, amelyet Horvai István rendezett. Emellett folyamatosan szinkronizált, és kisebb-nagyobb szerepeket játszott tévé-és mozifilmekben. (Ebéd, A zokogó majom, Két pont között a legrövidebb görbe)

Az Arany János Gimnázium elvégzése után felsőfokú tanulmányait az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának magyar-történelem szakán végezte, ahol 1989-ben szerzett diplomát. Már főiskolásként dalszövegeket írt a népszerű Első Emelet zenekar számára. Miután az együttes felbomlott, alkalmankénti riporterként, műsorvezetőként és forgatókönyvíróként dolgozott. Dalszövegeket írt Görbe Nóra, a Lord, az Azok a fiúk és a Manhattan együttes számára. Televíziós pályafutását a Magyar Televízió produkciójában 1988–1995 között forgatott MITIŐK, Rockstúdió valamint az Ász című ifjúsági tehetségkutató televíziós műsor vezetőjeként kezdte, amellyel országos ismertségre tett szert, majd a Rapülők és a Jazz+Az együttesek tagjaként sikeres zenei karriert futott be. (Ekkoriban ragadt rá a „szöveggyártó kisiparos” ironikus önmeghatározás, melyet 2005 óta nem használ.)

1989-ben az Akció Reklámügynökség reklám szövegírója lett, majd később kreatív igazgatójaként dolgozott több neves hazai és külföldi céggel, köztük a Westel 900-zal, az RTL KLUB-bal, és elsősorban a Princz Gábor vezette Postabankkal. A kilencvenes évek elejének hangulatához szervesen hozzá tartozó, intenzív "Szenzációs négyes" reklámkampány mögött Geszti és cége állt.

1993–1995 között a szintén a Magyar Televízióban vetített Megáll az ész műsorvezetője is volt, majd ismét a zene felé fordult. Klasszikus komolyzenét (Mozart TV) népszerűsített a fiatalok körében. 1992-ben felvette az MC Gesztenye művésznevet, és Berkes Gábor (T-boy) valamint Szentmihályi Gábor (Michel de Lux) társaságában megalapította a Rapülők együttest. Az együttes fennállása alatt sikert sikerre halmozott, de végül 1994-ben a szétválás mellett döntöttek. Ezt követően Békés Pál íróval és Dés László zeneszerzővel közösen megírta a A dzsungel könyve című musicalt. Ebből az alkotásból 1996-ban nagy sikerű előadást állított színpadra a Pesti Színház. Az előadás dalait megszólaltató lemez aranylemez lett, a darabot szinte minden magyar színház bemutatta határon innen és túl. 1996-ban Dés Lászlóval közösen dalokat írt az Andy Vajna producerségében készülő A miniszter félrelép című vígjátékhoz. ( C'est la vie, Puszinyuszi)

1997-ben Dés Lászlóval, Kozma Orsolyával, Váczi Eszterrel és Behumi Dorottyával megalapította a Jazz+Az nevű formációt, az abban évben bemutatott A miniszter félrelép és az 1999-ben vetített Kalózok című magyar filmek slágereinek megalkotására. Geszti a szövegeket írta, Dés László pedig zeneszerzőként működött közre. Az együttes első sikeres lemezét még egy album követte Egynek jó címmel, utána a zenekar feloszlott. 1999-ben Bakos Gábor és Fatér Barna mellett társ-alapítója és producere volt az @®© óriásplakát-kiállításnak, mely azóta is színfoltja Budapest kulturális életének. 2001-ben már a TV2 kereskedelmi csatornán sugárzott Gesztiméter című magyar fejlesztésű kvízshow házigazdája. Ugyanebben az évben vette feleségül Gryllus Dorka színésznőt, akivel 2005-ig élt házasságban.

2002-ben kulcsszerepet vállalt az SZDSZ választási kampányában. Hozzá köthető a "Lop-STOP" táblás kampány, és sok provokatív plakát, melyek erős vizualitásukkal keltettek figyelmet.

2005-ben megírta a Magyarország című dal magyar szövegét. Az eredeti dal címe: Alegría, zeneszerzője René Dupéré. A dalt a Megasztár első szériájának 2. helyezettje, Oláh Ibolya a budapesti Lánchíd tetején énekelte el augusztus 20-án. 2007-ben megálmodta a Nemzeti Vágta nevű országimázs-fesztivált, egy nagy lovasversenyt a Hősök terére, ami 2008 óta évente megrendezésre kerül. A Nemzeti Vágtát Dr. Tamás Istvánnal közösen hozta létre, majd három sikeres év után, 2010-ben politikai okokból el kellett adniuk a vállalkozást. Családi életében 2008 volt a változás éve, feleségül vette Ditz Editet, akitől 2009-ben megszületett Sára Lujza nevű kislánya. 2011-ben látta meg a napvilágot Lenke Róza, Geszti Péter második lánya.

2006-ban Riszájkling címmel 2 teltházas Aréna koncertet tartott a Rapülők együttessel, és azonos címmel kiadtak egy különleges albumot, melyen Rapülők dalok újszerű átdolgozásai voltak hallhatók, melyeket maguk az eredeti dalszerzők készítettek.

2009-ben megálmodója és egyik létrehozója a Médiauniónak, amely nagyszabású társadalmi célú kampányokat bonyolít évente. Ennek a nonprofit szervezetnek elnökségi tagja a mai napig is.

2010-ben OKEGO néven közös reklámügynökséget hozott létre a Carnation Group-pal közösen, melynek kreatív vezetőjeként tevékenykedett 2016-ig.

A 2011-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzőjének, Wolf Katinak írt dala, a Szerelem, miért múlsz? angol és magyar nyelven előadott változata, a What About My Dreams? is elkészült, mely 22. lett az Eurovíziós Dalfesztiválon. 2011-ben új zenekart hozott létre Gringo Sztár néven, az együttes először 2011. július 15-én lépett fel a siófoki Coke Club színpadán. A két énekesnő Gereben Zita és Sapszon Orsolya. A zenekar névválasztását Geszti azzal indokolta, hogy egyrészt felidézi az általa tisztelt Beatles együttes egykori dobosának, Ringo Starrnak a nevét, másrészt arra utal, hogy ő "visszavándorolt" a zenei világba (a gringo szó spanyol-portugál nyelvterületen fehér bőrű bevándorlót jelent). Az együttes egyfajta "kozmopuritán" popzenét játszik, ami reggae, jazz, pop, rap, elektronikus zene, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze.

2011. augusztus 8-án a Sziget Fesztivál -1. napján Geszti két és fél órás koncertet adott Gesztivál címmel. A koncert érdekessége, hogy Geszti eddigi zenekarai: a Rapülők, a Jazz+Az és a Gringo Sztár léptek fel a Nagyszínpadon.

2012-ben Rúzsa Magdolnával dolgozott az énekesnő Tizenegy című lemezén, valamint kitalálója és kreatív producere volt a Pesti Színházban nagy sikerrel játszott Magdaléna Rúzsa című estnek, amelyhez dalszövegeket is írt (Gábriel, A szem, a száj, a kéz, Mad world magyar fordítás)

2013-ban Gringo Sztár nevű zenekarával fellépett az Élet Menete rendezvényen, melyen eljátszotta nagy port kavaró Sting feldolgozását, az A hungarian in Europe című dalt.

2016-ban GESZTI néven újabb zenei projektjét indította útjára. A Létvágy címet viselő album zenei anyagát élő koncerteken mutatta be az év során, az első állomás március 4-én a budapesti Akvárium Klubban volt. Innentől önállóan, GESZTI néven lépett fel, új énekesnőkkel Ambrus Ritával és Kiss Enikővel.

Az előző zenekaroktól eltérő zenei világot tükröző hangzó anyag egy klasszikus featuring album, Geszti Péter minden dalban más énekest kért fel a közreműködésre. Tóth Gabi, Wolf Kati, Ambrus Rita, Gereben Zita, Széles Iza, Váczi Eszter, Oláh Gergő, Kowalsky, Rácz Gergő hangja nem csak az albumon hallható, mindannyian felléptek a márciusi lemezbemutató koncertshow-ban.

A számok megírásába Erdélyi Péter zeneszerző mellett sok új társszerző szállt be, Rácz Gergő, Burai Krisztián, Rakonczai Viktor, Puskás Dani, Lotfi Begi, Kálmán Tamás, Vödrös Marci, Csonti is írt egy-egy dalt az albumra, melyen a pop, a rap és az elektro elemek váltakoztak.

Az új zenei anyag beharangozó dala 2015 nyarán debütált, a Tóth Gabival közös, Van még című számmal, majd decemberben a Ma ne, ma ne című slágert is megismerhette a nagyközönség az RTL Klub csatornán futott Hungary's Got Talent extra produkciójaként. 2016-ban újabb musical, A Pál utcai fiúk dalszerzőjeként tűnt fel. A Pál utcai fiúk, Molnár Ferenc azonos című ifjúsági regénye alapján, Dés László - Geszti Péter és Grecsó Krisztián által írt musical. Az ősbemutatójára 2016. november 5-én került sor a Vígszínházban Marton László rendezésében, ahol azóta töretlen sikerrel játsszák, és a mű bemutatásra került több vidéki színházban is. A darab egyik dala, a Mi vagyunk a grund! országos sikerré vált, később különböző civil megmozdulások állandó kísérője lett.

2017. február 24-én és 25-én a Papp László Sportarénában adtak nagysikerű Rapülők koncertet, melyet egy utolsó válogatás lemez követett ,,Beszt Of Rapülők" címmel. 2017-ben GRUND néven új kommunikációs ügynökséget alapított feleségével, Ditz Edittel közösen. A cég tevékenysége később bővült, és filmprodukciós cégként gyártottak reklámfilmeket valamint dokumentum- és játékfilmeket, melyekben társproducerekként működött közre a két alapító. Így készült el a BÚÉK (2018), az A folyékony arany (2019) és a Szia, életem! (2022) című film is.

2020. január 17-én a Papp László Sportarénában a visszatérő Jazz+Az együttessel adtak koncertet, majd a covid járvány után, 2021-ben a VeszprémFest-en és a Tokaj Fesztiválkatlanban léptek fel.

Az ugyancsak az RTL KLub-on 2010-ben indult magyar gyártású X-Faktor televíziós tehetségkutató műsor első négy évadának zsűritagja. Az első évadban a „Lányok”, a másodikban a „Csapatok”, a harmadikban a "Fiúk", a negyedikben a „25 év felettiek” kategória mentora volt. A harmadik és a negyedik évad győztes mentora. Az ötödik évadban Little G Weevil mentorsegédje volt.[forrás?]

2020-tól Best of Geszti címen koncertezik országszerte, nyaranta rendszeresen a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, telente a Kongresszusi Központban Csillagszórás címmel adott teltházas koncerteket, 2022-ben a Zamárdiban induló ZamJam fesztiválon GESZTI FUNKY címmel lépett fel.

2022. karácsonyától Geszti+ címen 10 részes podcastot indított a YouTube-on. Friderikusz Sándorral közösen készített, kéthetente jelentkező műsora életvezetési és önismereti tanácsokat nyújtott, pszichológusok és ismert személyiségek bevonásával a Friderikusz csatornán

2023. áprilisában Geszti újabb koncert-estet indított Váczi Eszterrel közösen, melynek címe VABADABA. A vintage dalokat és saját korábbi dalainak áthangszerelt, puhított verzióit felölelő műsor a Belvárosi Színházban került bemutatásra, majd rendszeres játszásra.

2023. augusztus 11-én a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatják a Geszti Péter dalszövegeivel készült Ezeregy Éjszaka című world musicalt, melyben szerzőtársai Tasnádi István (szövegkönyv) és Monori András (zeneszerző) voltak.



Színházi munkái[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Szinkronszerepek[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Év Cím Szereplő Színész
1962 Iván gyermekkora (2. szinkron) Iván Nyikolaj Burljajev
1967 Hálaadó ünnepi vendég Különös Henderson Hansford Rowe III
1973 Nem adom a lányom további szereplő
Vitya, Mása és a tengerészgyalogság további szereplő
1974 A rivális további szereplő
1975 Akasztani való bolond nő Thomas Mostri Thomas Waintrop
Srácurak Jozka Vagner Petr Starý
1976 A másmilyen lány ? ?
Nuki majom kalandjai Válja Aleksandr Zabolotin
1978 A vörös nyakkendő Werner Udo Schenk
1992 Wayne világa Wayne Campbell Mike Myers
1993 CB4 Albert Chris Rock
Wayne világa 2. Wayne Campbell Mike Myers
1997 Az ötödik elem Ruby Rhod Chris Tucker
2002 Jégkorszak Sid John Leguizamo
2006 Távkapcs narrátor James Earl Jones
2006 Jégkorszak 2. – Az olvadás Sid John Leguizamo
2009 Jégkorszak 3. – A dínók hajnala
2011 Jégkorszak – Állati nagy karácsony
2012 Jégkorszak 4. – Vándorló kontinens
2016 Jégkorszak – Húsvéti küldetés
2016 Jégkorszak – A nagy bumm

Cd-k és hangoskönyvek[szerkesztés]

  • Kurt Vonnegut: A hazátlan ember
  • Bátor könyv
  • Romhányi József: Rímhányó – Ez opusz? – Ifjonczi versek

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Művészeit díjazta a Vígszínház (magyar nyelven). Papageno, 2023. június 10. (Hozzáférés: 2023. június 10.)

Források[szerkesztés]