Galápagosi oroszlánfóka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Galápagosi oroszlánfóka
Néhány példány a tengerparton
Néhány példány a tengerparton
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Öregcsalád: Úszólábúak (Pinnipedia)
Család: Fülesfókafélék (Otariidae)
Alcsalád: Oroszlánfókák (Otariinae)
Nem: Zalophus
Gill, 1866
Faj: Z. wollebaeki
Tudományos név
Zalophus wollebaeki
Sivertsen, 1953
Szinonimák
  • Zalophus californianus wollebaeki
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Galápagosi oroszlánfóka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Galápagosi oroszlánfóka témájú médiaállományokat és Galápagosi oroszlánfóka témájú kategóriát.

A galápagosi oroszlánfóka (Zalophus wollebaeki) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a fülesfókafélék (Otariidae) családjába tartozó faj.[1]

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A szóban forgó oroszlánfókát, korábban a kaliforniai oroszlánfóka (Zalophus californianus) alfajának vélték, Zalophus californianus wollebaeki tudományos név alatt. Erling Sivertsen norvég zoológus, már 1953-ban leírta az állatot különállófajként, de genetikailag nem tudta bebizonyítani. Azonban manapság az újabb DNS-vizsgálatok megerősítették Sivertsen feltételezését, és a galápagosi oroszlánfóka elnyerte az önállófaji státuszát.

Előfordulása[szerkesztés]

A galápagosi oroszlánfóka előfordulási területe, amint neve is mutatja, az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek. A szigetcsoport összes szigetén előfordul, továbbá újabb kolóniákat hozott létre a kontinentális Ecuador és Kolumbia egyes tengerpartjain. A Costa Ricától 500 kilométerre, délnyugati irányban lévő Kókusz-szigeten ritka vendégnek számít. E faj állományainak legnagyobb része nemzeti parkokban és védett területeken él. Az állománynagysága nem állandó, 20 000 és 50 000 példány között mozog. Az El Niño-s években az állomány lecsökken, részben az éhenhalás miatt, részben a szaporodási időszak kihagyása miatt.

Megjelenése[szerkesztés]

Valamivel kisebb, mint a rokon kaliforniai oroszlánfóka; testhossza 150-250 centiméter és testtömege 50-250 kilogramm. A hím általában nagyobb a nősténynél.[2] A hím testesebb és vastagabb felépítésű; a nőstény hosszúkás és vékony alkatú. Az ivarérett hím koponyájának tetején egy kiemelkedés fejlődik ki; ez azonban kisebb, mint a kaliforniai oroszlánfóka esetében; az ivarérettlen hímnél és a nősténynél ez a „taraj” hiányzik. Mindkét nemnél a pofa hosszúkás és hegyes, bajuszos orrban végződik.[3] Mivel a fülesfókákhoz tartozik, jelen vannak a kis, vékony, de jól kivehető fülek. A kisebb kölyök kutyára emlékeztet. A hím sötétbarna, a nőstény világosbarna színű. Úszóik feketék, vagy nagyon sötét barnák. A hátsó úszóit előre tudja hajlítani.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálékának legnagyobb részét a szardíniaszerű kisebb heringfélék alkotják; azonban az El Niño-s években kalmárokkal és gyöngyöshalfélékkel is beéri. Néha akár 10-15 kilométeres távolságba is kiúszik táplálékszerzési célokból. Táplálkozások között a partokon hever és napozik. Az emberen kívül, a legfőbb természetes ellenségei a cápák és a kardszárnyú delfin.

Az élettartama 15-24 év közötti.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget, körülbelül 4-5 év alatt éri el. A szaporodási időszaka májustól egészen januárig tart. A hím 5-25 fős háremet gyűjt maga köré; ezt pedig hevesen védelmez. Körülbelül egyéves vemhesség után, a nőstény egy kölyöknek ad életet. A kölyök kéthetes korában már követi anyját a tengerbe; 2-3 hetes korában az anyja a helybéli hímmel párosodik. Az elválasztás, körülbelül 11 hónap után következik be. A kölykök olykor összegyűlnek. Mivel nagyon hosszú e faj szaporodási időszaka és kölyköket is sokáig nevelik; az év akármelyik részében láthatók kis galápagosi oroszlánfókák.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Aurioles, D. & Trillmich, F. (2008). Zalophus wollebaeki. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 30 January 2009.
  2. http://www.iucnredlist.org/details/41668/0
  3. Wolf, J. B. W., Tautz, D. and Trillmich, F. 2007. Galapagos and Californian sea lions are separate species: genetic analysis of the genus Zalophus and its implications for conservation management. Frontiers Zoology 4: doi:10.1186/1742-9994-4-20.

Források[szerkesztés]

  • Wolf, J. B. W., Tautz, D. and Trillmich, F. 2007. Galapagos and Californian sea lions are separate species: genetic analysis of the genus Zalophus and its implications for conservation management. Frontiers Zoology 4: doi:10.1186/1742-9994-4-20.
  • Páez-Rosas, Diego, and David Aurioles-Gamboa. "Alimentary Niche Partitioning In The Galapagos Sea Lion, Zalophus Wollebaeki." Marine Biology 157.12 (2010): 2769-2781. Academic Search Premier. Web. 24 Oct. 2013.
  • VILLEGAS-AMTMANN, S., S. ATKINSON, and D. P. COSTA. "Low Synchrony In The Breeding Cycle Of Galapagos Sea Lions Revealed By Seasonal Progesterone Concentrations." Journal Of Mammalogy 90.5 (2009): 1232-1237. Academic Search Premier. Web. 24 Oct. 2013.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Galápagos sea lion című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]