Kaliforniai oroszlánfóka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kaliforniai oroszlánfóka
California Sea Lion 001.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Kutyaalkatúak (Caniformia)
Öregcsalád: Úszólábúak (Pinnipedia)
Család: Fülesfókafélék (Otariidae)
Alcsalád: Oroszlánfókák (Otariinae)
Nem: Zalophus
Gill, 1866
Faj: Z. californianus
Tudományos név
Zalophus californianus
(Lesson, 1828)
Elterjedés
Seelöwe-Zalophus californianus-World.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kaliforniai oroszlánfóka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kaliforniai oroszlánfóka témájú médiaállományokat és Kaliforniai oroszlánfóka témájú kategóriát.

Oroszlánfókák a tenger mélyén
San Francisco híres 39-es mólóját is belakták a fókák
A kaliforniai oroszlánfóka jól idomítható, játékos természetű faj

A kaliforniai oroszlánfóka (Zalophus californianus) egy, a fülesfókafélék (Otariidae) családjába tartozó csendes-óceáni fókafaj, amely kiválóan alkalmazkodott az emberek közelségéhez. Csapatai gyakran láthatóak kikötők, mólók közelében. Mivel rendkívül intelligens, a vízibemutatók kedvelt szereplője.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj, mint neve is mutatja, a Kaliforniai-félsziget és a Kaliforniai-öböl övezetében fordul elő leginkább, a párzási időszakban az állomány zöme ezen a tájon összpontosul. Az év többi részében jóval északabbra, egészen Alaszka partjaiig, és délebbre, Mexikó középső vidékére is eljuthat. Olykor az óceánba ömlő folyókba is felmerészkedik.

Megjelenése[szerkesztés]

A faj egyedeit rövid, a hasi és a háti részen világosabb barna szőrzet borítja, amely vizesen feketének tűnik. A kölykök első hónapjukban sötétbarnák, majd 4-5 hónapon keresztül világosbarna a szőrzetük. Ezt követően érik el a sötétebb alapszínt.

A kifejlett oroszlánfóka hímje jóval nagyobb a nősténynél, és koponyataraja is markánsabb. Hossza 2,2-2,4 méteres, testtömege pedig 275-390 kilogrammos is lehet. A tehenek kevésbé robusztusak, ha 1,8-2 méteres hosszúságukat tekintve nem is sokkal, de mázsa körüli (91-110 kilogrammos) tömegükkel annál inkább elmaradnak a bikáktól.

Életmódja[szerkesztés]

A kaliforniai oroszlánfóka jellemzően társas lény, több száz egyedet számláló kolóniákban élnek. Főbb tápláléka a halak és a puhatestűek. Ritkán, táplálékbőség idején - például folyók torkolatánál - több példány is összegyűlhet. A fókák gyakran működnek együtt különféle cetekkel és tengeri madarakkal táplálékkeresés közben, amikor is a ragadozók jelzik egymásnak a zsákmány hollétét és segédkeznek a felszín felé terelésében.

A táplálék felkutatásában visszhanglokátoros rendszert használ, illetve különösen érzékeny bajuszszőrei is segítségére vannak.

A faj akár 274 méteres mélységig is képes lemerülni tengerszint alatt, és úszva 25–30 km/h-s sebességet is elérhetnek. Úszóikkal a parton is meglehetősen jól közlekednek, szemben a valódi fókafélékkel. A faj intelligenciája és memóriája kiemelkedő, egyesek egyenesen a legintelligensebb állatnak tartják.[1]

Szaporodása[szerkesztés]

A július elejére eső párzási időszakban az ivarérett fókák elhagyatott szigeteken és tengerpartokon gyülekeznek, ahol a bikák territóriumot igyekeznek kialakítani, amit vehemensen védelmeznek a betolakodókkal szemben. Minél központibb területen sikerül kialakítania a territóriumot, annál több tehénnel párosodhat. Ezt a hatalmas előnyt a körülbelül két hétig tartó időszak alatt olyannyira kihasználják a hímek, hogy még táplálkozni sem hagyják el a partot.

A tehenek vemhessége mintegy 11 hónapig tart, és a párzás színhelyére térnek vissza világra hozni egyetlen, 6-9 kilogrammal születő borjukat május–júniusban. Az anyaállatok a koruktól, a borjak nemétől és a táplálékviszonyoktól függő ideig (6 hónaptól akár 1 évig) kicsinyeiket rendkívül zsíros tejükkel táplálják, és az ellés után mintegy négy héttel már készek a következő párzásra. A borjak olykor áldozatul eshetnek a hímek vad, hangos és komoly sérülésekkel járó csatározásainak. A táplálkozni rendszeresen eljáró nőstények hangjukról ismerik fel kicsinyeiket a zajos, zsúfolt kolóniákban.

Az igen játékos és tanulékony fiatal oroszlánfókák 4-5 éves korukra érik el az ivarérettséget, és fogságban akár 30 évig is elélhetnek.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A kaliforniai oroszlánfóka állománya folyamatosan gyarapszik évi 5-6%-kal,[2] köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok vizein biztosított teljes körű védelemnek. Ezen nem sokat változtat, hogy ez az állat is derekasan pusztítja az emberi fogyasztásra alkalmas halakat, és olykor a halászhálókba akad. Néha a vadonból fognak be példányokat állatkertek, cirkuszok vagy akváriumok számára. Az amerikai hadsereg számos fókát tart és idomít be felderítési és szállítási feladatok elvégzésére.

Számos tudós mind a mai napig a kaliforniai oroszlánfóka alfajának tekinti a sebezhető státuszú galápagosi és a 20. század közepén kihalt japán oroszlánfókát.

Magyarországon a Budapesti Állatkertben és a Nyíregyházi Állatparkban tartanak kaliforniai oroszlánfókákat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oroszlánfóka a legokosabb állat Zöld Magazin, 2002. október 27.
  2. A fókahús mentheti meg a kondorkeselyűket MTV Magazin 2005. november 9.

Források[szerkesztés]