Forgács Attila

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Forgács Attila
2013-ban
2013-ban
Született1962. február 2. (62 éves)
Debrecen
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Iskolái
KitüntetéseiMarkusovszky-díj (2002)
A Wikimédia Commons tartalmaz Forgács Attila témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Forgács Attila (Debrecen, 1962. február 2. –) magyar gasztropszichológus, szociálpszichológus, klinikai szakpszichológus.

Életpályája[szerkesztés]

Debrecenben, a Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett. Apja, Dr. Forgács Andor belgyógyász főorvos korai halála miatt tanulmányai mellett a legkülönfélébb munkakörökben dolgozott: volt ószeres a debreceni zsibvásáron, táviratkihordó, rakodómunkás, élelmiszeripari laboráns, filmstatiszta, műtőssegéd a budapesti honvédkórház traumatológiai osztályán, bus-boy, majd sheet rocker az Egyesült Államokban, személyszállító kisiparos. Kétszer teljesített sorkatonai szolgálatot. Először Zalaegerszegen, Orbán Viktor és Fodor Gábor politikusokkal, valamint Simicska Lajos honvéddal, majd az egyetem befejezését követően újabb sorkatonai szolgálatot teljesített, ahonnan tartalékos századosként szerelt le.

A Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészettudományi karán 1987-ben szerzett pszichológia szakos diplomát. 1991-ben doktorált a KLTE-n Summa cum laude minősítéssel. 1993-ban kiváló minősítésű klinikai szakpszichológus diplomát szerzett a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen. 1995-ben Summa cum laude minősítésű PhD tudományos fokozatot szerzett. 2005-ben a Pécsi Tudományegyetemen habilitált.

A diploma megszerzését követően a Debreceni Orvostudományi Egyetem Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozott pszichológusként és szexológusként. Abban a teamben szocializálódott, amely meghonosította az apás szülést, a rooming-in rendszerű gyermekágyas ellátást, a hospice mozgalmat, a tanatológiát, a pszichoonkológiát. Ebben az időben - többek között - az alábbi neves szakemberekkel működött együtt: Polcz Alaine, Kopp Mária, Bagdy Emőke, Szeverényi Péter, Túry Ferenc, Muszbek Katalin, Lampé László, Margit von Kerekjarto, Thomas von Kürthy, Jimmie C. Holland. 10 éven keresztül kommunikációs tréningeket tartott a Harmadik világ szülészei számára a WHO szervezésében. Ebből az időből származó egyik publikációját az Orvosi Hetilap Markusovszky-díjával tüntették ki 2002-ben.


A hazai gasztropszichológia egyik megalkotója. A témában közel 50 cikke jelent meg magyar és idegen nyelven. 1985-ben Szathmáry Lajos gasztronómus fejedelemtől kapott ösztöndíjat Chicagóba, ahol az evés lélektanával kezdett foglalkozni. 1990-ben Túry Ferenccel és Szabó Pállal evészavar epidemiológiai vizsgálatokat végeztek, Közép-Kelet Európában a legelsők között. Már igen korán hazai és nemzetközi elismeréseket kaptak: 1989-ben a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Bizottsága első díjjal jutalmazta törekvéseiket. Az egyik cikküket 2015-től{{Rathner G., Túry F., Szabó P., Forgács A., Geyer M., Rumpold G.: Prevalence of eating disorders and minor psychiatric morbidity in Central Europe before the political changes in 1989: a cross-cultural study. Psychological Medicine. 25. (1995) 1027-1035. p. }} több mint 70 fő idézi világszerte. A témát érintő fő műve: Az evés lélektana. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2004, majd 2013. A gasztropszichológia két nagy kutatási területet ötvöz magába, de egyikkel sem azonos: evészavarok klinikai kutatása, valamint az élelmiszer-marketing. A legfontosabb kérdése, miért eszik-iszik az ember akkor is, ha nem éhes és nem szomjas.

1994-2001 között a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében intézeti titkár, adjunktus. Többek között szociálpszichológiát, fejlődéslélektant, klinikai pszichológiát, pedagógiai pszichológiát és kommunikációs tréningeket oktat. 1998-2001 között - három egymást követő tanévben – a legjobb előadónak választják a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetében. 2001-től a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, 2005-2010 között a Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet igazgatóhelyettese, 2010-2011 között igazgatója, 2011-től a Pszichológiai Központ vezetője. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem leginnovatívabb oktatójaként Kenneth Rice-díjban részesült. Az év oktatója a Budapesti Corvinus Egyetemen 2013-ban. 2016-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense. 2015-től Chief Research and Development officer of ROI Achievement Group (Los Angeles, CA, USA). 2017-től a MindTitude TM Hungary [1][halott link] kutatási igazgatója.

Egyetemek, amelyeken oktatott[szerkesztés]


Kutatásai a 2000-es években[szerkesztés]

Az ezredfordulón az Attitude Communication Group piac- és közvélemény-kutató cég kutatási igazgatója. Körülbelül 100 kvalitatív és kvantitatív kutatási projektet végeznek el, számos nemzetközi és hazai cég, intézmény és párt számára, a határokon túl is. A kutatások a mobil-információtechnikát, a gyógyszeripart és a gyógyszerfogyasztási szokásokat, a politikai nézeteket, a sajtófogyasztási szokásokat, az élelmiszer-fogyasztási szokásokat, a pénzügyi viselkedési szokásokat érintették.

2004-től különféle európai uniós oktatásfejlesztő projekteken dolgozik, több európai nagyvárosban. Ezzel kapcsolatos dokumentumok:

Könyvei[szerkesztés]

Dr. Forgács Attila: Az étel,az evés és a testméretek pszichoarchaikus jelentésrétegei
Recenziók Az evés lélektana c. könyvről


Publikációi[szerkesztés]

Összesített Impakt Faktor: 73.1. Publikációk: 6 könyv (22 kiadásban), több mint 150 tudományos cikk szerzője, 400+ interjút adott magyar és idegen nyelven. 600-nál többen (100-an idegen nyelven) citálják. Az 5 legtöbbet citált írásának átlagidézettsége: 65,8. A 10 legtöbbet citált írásának átlagidézettsége:47,9.

Legfontosabb letölthető publikációk[szerkesztés]

Legfontosabb letölthető interjúk[szerkesztés]

Legfontosabb letölthető előadások[szerkesztés]

Legfontosabb letölthető rádióinterjúk[szerkesztés]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

  • 2019. "Az oktató, akitől a legtöbbet tanultunk 2019" díj 1. helyezettje. Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elismerése a hallgatók szavazata alapján.
  • 2013. Az év oktatója Budapesti Corvinus Egyetem
  • 2010. A 8. Szemiotikai Nemzetközi Konferencia legjobb előadója díja
  • 2006. Kenneth Rice Díj (A Budapesti Corvinus Egyetem leginnovatívabb oktatója)
  • 2002-2005. A Magyar Tudományos Akadémia Békésy György Posztdoktori Ösztöndíja
  • 2002. Az Orvosi Hetilap Markusovszky-díja
  • 1998-2001. tanév legjobb férfi előadója a KLTE Pszichológiai Intézetében, három egymást követő évben
  • 1998-2001. A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíja
  • 1997. az Universitas Alapítvány (KLTE) támogatása
  • 1997. a Tehetséges Debreceni Fiatalok Alkotói díja
  • 1994. Tempus ösztöndíj
  • 1992. a ZD International Mentalcare Co. (New York, USA) ösztöndíja
  • 1992. a "Magyar Tudományért" Alapítvány egyéves ösztöndíja
  • 1989. a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottsága pályázatának 1. díja
  • 1985. a Tulipános láda Foundation Chicago, USA) ösztöndíja

Források[szerkesztés]