EVK Szakkollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
EVK Szakkolégium
Egyetem Budapesti Corvinus Egyetem
Alapítva 1990
Cím Kinizsi Kollégium
1092 Kinizsi utca 2-6.
L 2-3. emelet
Az EVK Szakkolégium weboldala

Az EVK Szakkollégium 1990 óta a Budapesti Corvinus Egyetem diákszervezete, amely jelenleg több mint ötven aktív és több mint 300 senior tagot számlál. A szakkollégium a keresztelésekor tulajdonképpen az Egyetemi Vállalkozói Kollégium nevet kapta, ám a vállalkozói jelleg elhalványultával a hosszú név helyett egyre inkább csak a kezdőbetűkből alkotott mozaikszót használták, így lett végül EVK Szakkollégium. Az EVK Szakkollégium célja, hogy a jövő Gazdasági Vezetői számára már az egyetemi évek alatt lehetővé tegye, hogy a szakmai tanulmányok folytatása mellett magas színvonalú gyakorlati képzésben részesüljenek, vezetői készségeket, modern gyakorlati és elméleti közgazdaságtani ismereteket sajátítsanak el.

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

Az EVK szervezeti felépítése

Az EVK Szakkollégium olyan önkormányzattal rendelkező közhasznú társadalmi szervezet, amely küldetésében és célkitűzésében meghatározott célokkal, tagjainak önkéntes társulásával jött létre, és demokratikusan elfogadott alapszabály szerint működik. Az egyesület közhasznú jelleggel működő jogi személy. Az egyesület tevékenységét a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi, közgazdaságtudományi és társadalomtudományi karaival és kapcsolódó szervezeti egységeikkel szoros együttműködésben, folyamatos szakmai egyeztetés és erőforrás megosztás mellett folytatja.

A szakkollégium legfőbb szerve a Közgyűlés,

  • Elnök: Kovács Bence Zoltán
  • Gazdasági vezető: Szablics Roland
  • Marketing vezető: Varga Szilvia

Küldetés[szerkesztés]

Az EVK Szakkollégium küldetése, hogy olyan közgazdasági és üzleti vezetőket, szakembereket képezzen és neveljen, akik

1. saját szakterületükön kimagasló, egyéb gazdasági területeken átlag feletti gyakorlatban is alkalmazható tudással és képességekkel bírnak,

2. kiterjedt és megalapozott kapcsolatrendszerrel rendelkeznek szakmai körökben,

3. átfogó rálátásuk van az üzleti élet és a gazdaság minden területére,

4. rendelkeznek azokkal a készségekkel és képességekkel, amelyek kiemelkedően sikeressé tehetik őket,

5. alkalmasak nagy horderejű döntések önálló vagy csoportos meghozatalára, amelyekért készek vállalni a felelősséget,

6. szükség esetén a közvetlen körülményeken túl a társadalmi felelősséget, a környezet védelmét és a fejlődés hosszú távú fenntarthatóságát is képesek figyelembe venni tevékenységüknél és döntéshozatalaikban,

7. folyamatos személyes fejlődésre tartanak igényt.

Szakmai tevékenység - EVK-s programok[szerkesztés]

Belső programok[szerkesztés]

Az EVK Szakkollégium minden évének meghatározó része az aktuális tagok fejlődését szolgáló belső programok. A másod- és harmadévesek egy átfogó alapozó képzésen vesznek részt, ahol megismerkedhetnek a közgazdász szakma minden területével. Negyed- és ötödévesként a tagok különböző speciális érdeklődésüknek megfelelő workshopokon vehetnek részt, ahol fokozatosan elmélyíthetik a már megszerzett tudásukat. Az újonnan felvettek számára mentorprogtamot biztosítanak, ahol két felsőbb éves segít beilleszkedni a szervezetbe, megmutatja annak működését. Emellett a többi szakkollégista számára is biztosítva van, hogy szakmai mentort választhasson mindenki a saját érdeklődési területének megfelelően. Elsősorban vállalati szakemberek és már végzett seniorok mentorálnak. A szakkollégium tagjai ezen felül részt vehetnek kurzusokon, tréningeken is. A 2016/2017-es tanév első félévében számtalan különböző kurzus valósult meg, csak néhányat említve: Energetika, Wall Street Club, Bankrotációs kurzus, Management Consulting, Weblap szerkesztés vagy akár Borkurzus témakörökben.

A tagjaik a szakmai programok által megszerzett tudást mind a hazai, mind a külföldi színtéren kamatoztatják, kutatási tevékenységük és versenyeken való szereplésük révén. Minden évben több tag is részt vesz a Tudományos Diákköri Konferencián, ahol rendre remek helyezéseket érnek el.

Nyílt programok[szerkesztés]

Minden évben megrendeznek nyílt, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartandó szakmai programokat is.

Ősszel rendezik a több éve sikeres EVK Egyetemi Esteket (rövidebb nevén EEE). Ezen a 3-4 napos előadássorozaton számos neves előadót láttak már vendégül, mint például 2007-ben Hernádi Zsoltot, 2008-ban Geszti Pétert és Felcsuti Pétert, míg 2009-ben Jáksó László és Oszkó Péter pénzügyminiszter tette tiszteletét az egyetemen. Nagy előadásaik vendégei voltak még Járai Zsigmond, Frei Tamás és Friderikusz Sándor is. 2013-ban előadóként fogadhatták még többek között Bajnai Gordont, Gyurcsány Ferencet, Pokorni Zoltánt. 2015-ben szintén vendégük volt Gerendai Károly, 2017-ben Bokros Lajost és Bod Péter Ákos is.

Tavasszal az őszi rendezvénysorozat folytatása az EVK Tavasz NApok vagyis az ETNA. 2009-ben nagy előadást tartott Wolf László és Bazsó Gábor alias Karotta. 2010-től is folytatódik ez új hagyomány és szintén megrendezik az ETNA-t évről évre az őszi EEE-hez hasonló struktúrában.

Közösségi programok[szerkesztés]

EVK Születésnapi Bál

EVK Születésnap[szerkesztés]

A szakkollégium minden év novemberében megünnepli fennállásának évfordulóját. Ezen az eseményen az újonnan felvett kollégisták műsorukkal ezen az eseményen mutatkoznak be a tagságnak. A rendezvény rendkívül fontos a szakkollégium életében, ahol volt végzett társaikat is nagy szeretettel fogadják.

Nyílt közösségi programok[szerkesztés]

Az őszi programok során lehetőséget nyújtanak minden érdeklődőnek, hogy megismerhesse szakkollégiumukat. Az elsősök számára szervezik a „Tekints be” nevezetű programot, ahol bemutatják, hogy mivel is foglalkoznak a kollégiumon belül. Ennek következő folytatása a tavasszal történő Kukkants be, ahol játékos programokkal várják az érdeklődőket. Ezen felül még az elsősök számára szervezik a tavaszi Bevonó Tábort, ahol potenciális tagjaiknak mutatkoznak be közösségi és szervezeti oldalukról is. Ezen programok után a tavaszi félév második felében kerül sor a Felvételire, ahol is meggyőződnek arról, hogy ki legyen a következő EVK-s.

Táborok[szerkesztés]

Minden évben a tagok részt vehetnek különböző táborokban is. Ősszel egy kifejezetten tréningre épülő tábort tartanak, míg tavasszal a Bevonó Tábor mellett egy kifejezetten szakmai tartalmú tábort szerveznek. Emellett nyáron az újonnan felvettekkel társulva egy kötetlenebb tábort is tartanak.

Országos Esettanulmány Verseny (OEV)[szerkesztés]

Az EVK Szakkollégium és a BCE Vezetéstudományi Intézete közösen minden évben megszervezi az Országos Esettanulmány Versenyt. 2010-ben kerül megrendezésre a XI. Országos Esettanulmány Verseny. A nyolc fős szervező gárda több mint fél éven keresztül dolgozik a háromnapos rendezvény sikeréért. A verseny célja, hogy az esetek megoldásán keresztül a hallgatók és az üzleti világ kapcsolatait szorosabbra fűzzék.

Külső hivatkozások[szerkesztés]