ELTE Bolyai Kollégium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ELTE Bolyai Kollégium
EgyetemELTE
KarELTE Természettudományi Kar
Informatikai Kar
Alapítva1992
Cím1117 Budapest, Nándorfejérvári út 13.
Igazgatódr. Józsi Mihály
Befogadólétszám65 fő
Elhelyezkedése
ELTE Bolyai Kollégium (Budapest)
ELTE Bolyai Kollégium
ELTE Bolyai Kollégium
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 27′ 49″, k. h. 19° 02′ 46″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 49″, k. h. 19° 02′ 46″
Az ELTE Bolyai Kollégium weboldala

Az ELTE Bolyai Kollégium az Eötvös Loránd Tudományegyetem szakkollégiuma a Természettudományi Kar, illetve az Informatikai Kar hallgatói és doktoranduszai számára.

Szakmaiság[szerkesztés]

Az 1992-ben alapított Bolyai Kollégium az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karainak szakkollégiuma. A Kollégium alapításakor az a cél vezérelte az alapítókat, hogy létrehozzák a magyar természettudományos felsőoktatás magas szintű, interdiszciplinaritásra törekvő központját, ahol az ELTE TTK (majd később az IK) legkiválóbb hallgatóit felkészítik a nemzetközi tudományos életben való helytállásra és a színvonalas kutatómunkára. A Kollégium több szakterületet ölel fel: a matematikát, a fizikát, a kémiát, a biológiát, a földtudományokat és az informatikát. A Kollégium törekszik a szakterületek közötti egyensúlyra.

A szakkollégiumi tevékenység középpontjában a magas színvonalú szakmai munka áll, ám a Kollégium képzési programjában ezen túl a társadalmi problémákra érzékeny értelmiségi képzés is szerepel. A Bolyai Kollégisták heti rendszerességgel tartott szakszemináriumokon bővíthetik szakmai tudásukat és fejleszthetik előadói képességeiket. Továbbá csütörtök esténként olyan vendégeket hívunk beszélgetésre a Kollégiumba, akik életútja és tanácsai szaktól függetlenül minden kollégista számára hasznosak lehetnek. A Csütörtök Esti beszélgetéseken a Kollégium vendégei voltak neves kutatók, művészek, politikusok, sokak között Erdő Péter, Faludi György, Freund Tamás, Göncz Árpád, Habsburg Ottó, Lovász László, Sebestyén Márta, Sólyom László.

A kollégisták szakmai fejlődését biztosítják a tradicionális rendezvényeink és az egyetem legtehetségesebb és legszorgalmasabb hallgatóiból álló összetartó közösség.

Közösség[szerkesztés]

A Bolyai Kollégium ereje a közösségben rejlik. Az intézményesített szakmai lehetőségeken túl ugyanis a spontán szerveződő programok, kirándulások, közösségi rendezvények azok, amik létrehozzák az igazi szakkollégiumi légkört. Napi rendszerességgel vannak közös játékok (legnépszerűbb a sakk, a foci és a társasjátékok), illetve gyakran alakulnak ki (olykor hajnalig tartó) beszélgetések közéleti vagy szakmai témákban. Önszerveződő filmklub, vitaest, zenei est is működik. Kialakult gyakorlat, hogy a felsőbb évesek segítik a fiatalabbakat a kutatási területük és a legjobb kurzusok kiválasztásában, számonkérés előtt rendelkezésre állnak szakmai tudásukkal. A Kollégium létszáma körülbelül 120 fő, melynek fele a kollégium bentlakásos, fele pedig külsős tagja – közöttük a különbség csupán a szállás helyében jelentkezik. A minden évben meghirdetett felvételi jelenti a kiöregedő (akár doktorandusz) kollégisták utánpótlását.

A Kollégium története[szerkesztés]

A Bolyai Kollégium eredetileg a VIII., Rákóczi út 5 alatti épületben működött, igazgatója Házy Erzsébet volt.

Az ELTE TTK diákjai lakták (akkoriban még az IK nem létezett). 1975-ben ünnepelte [1] tíz éves fennállását. ---

A Kollégium létrehozásának ötlete Horváth Zalántól származik. Németh Judit kitartó szervezőmunkája nyomán az ELTE Egyetemi Tanácsa 1992. szeptember 7-én alapította meg a Bolyai Kollégiumot, amelynek célját az Alapító Okirat fogalmazza meg.

A Kollégium felépítését és működését részletesen leíró Szervezeti és Működési Szabályzatot az ELTE TTK hatvan professzorából és a magyar tudományos élet további harminckilenc kiemelkedő személyiségéből álló tekintélyes testület, a Baráti Kör 1992. novemberi ülésén fogadta el.

Vékás Lajos rektor 1992 októberében Kondor Imrét nevezte ki a Kollégium első igazgatójának, akinek múlhatatlan érdemei vannak a Kollégium tényleges létrejöttében. Személyesen irányította a kijelölt épület felújítási munkálatait, berendezését, és megszervezte a tanári kar és a diákok felvételét.

A Kollégium 1994. február 1-jén kezdte meg működését. A február 3-án tartott közgyűlés meghatározta az első szemeszter szakmai programjának fő vonásait. Ez a szakterületek saját programja mellett a csütörtök esti közös előadásokat is érintette. Létrejött az egyes szakterületek képviselőiből álló Hallgatói Választmány. A Kollégium 2005-ben költözött jelenlegi helyére, a Nándorfejérvári útra.

A Kollégium épülete[szerkesztés]

A kollégium Újbudán található (1117 Budapest XI. kerület, Nándorfejérvári út 13.), gyalog kb. 25 percre a ELTE Lágymányosi kampuszától.

A kollégium épülete

Az épület kényelmes, jól berendezett 2 és 3 fős szobákkal és két szobánként egy tanulóhelyiséggel, továbbá minden emeleten felszerelt konyhával és társalgóval rendelkezik. A gépteremben önköltséges nyomtató és fénymásoló üzemel. Az alagsorban könyvtár és konditerem működik. Az épülethez tartozik egy focipálya is. A Kollégium előadójában és szemináriumi szobájában rendezzük meg a Csütörtök Esti előadásokat, a szakszemináriumokat és a Bolyai Konferenciát.

Az épület a Bolyai Kollégium mellett az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiumnak, az Illyés Sándor Szakkollégiumnak és a Nándorfejérvári úti Kollégiumnak is otthont ad.

Bolyai Konferencia[szerkesztés]

A Bolyai Konferencia keretében különböző szakkollégiumok tagjai tartanak előadásokat a természettudomány, a társadalomtudomány és a bölcsészettudomány témakörében. A Konferencia amellett, hogy lehetőséget biztosít a kollégistáknak, hogy előadói készségüket fejlesszék, szoros szakmai együttműködések és baráti kapcsolatok kialakítására is szolgál. A Bolyai Konferencia 2010-ben elnyerte az ELTE Az év tudományos rendezvénye díjat.

Jelentkezés, felvételi[szerkesztés]

Tagságra pályázni a Kollégium honlapján meghirdetett felvételi útján lehet, aminek első körében egy, a szakmai verseny- és kutatási eredményeket bemutató pályázatot és szaktanári ajánlásokat kell elküldeni. A legjobb pályázatok írói meghívást kapnak a felvételire, ahol bolyais tagságot nyerhetnek el. A felsőbb éves jelentkezők és a kollégisták felé a tagság fenntartásának feltételi közé tartozik a 4,5-ös tanulmányi átlag teljesítése. Ez biztosítja a működés magas szakmai színvonalát. A felvételi, amelyre általában augusztus közepén kerül sor, szakmai beszélgetésekből és a diákfelvételiből áll, amelynek során a bentlakók próbálják megismerni a leendő bolyaisokat. Itt a kollégisták olyan közösségi programokat szerveznek, melyek célja, hogy a felvételizők megismerhessék a felsőbb éveseket, egymást és a kollégiumi légkört.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Jenei Sándor – Bolyai Club Wiki. wiki.bolyaiclub.hu. (Hozzáférés: 2019. szeptember 25.)[halott link]

További információk[szerkesztés]