Folk metal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Folk metal

Stíluseredet heavy metal
melodikus death metal
black metal
népzene
Kulturális eredet 1990-es évek eleje, Európa
Hangszerek gitár
basszusgitár
dob
népi hangszerek
szintetizátor
Népszerűség Népszerűsége csúcsát világszerte a 2000-es évek második felében érte el.
Társműfajok
viking metal
pagan metal

A folk metal nevű rockzenei irányzat az 1990-es évek elején alakult ki. Első képviselőjük a newcastle-i székhelyű Skyclad együttes, tulajdonképpen ők a stílus megalkotói. Korábban is létezett már hasonló műfaj, a folk-rock, erre példa a Kormorán együttes is.

A stílus legismertebb képviselői Észak-Európából származnak, mint a finn Ensiferum, Korpiklaani, Finntroll, Moonsorrow, Amorphis, a svéd Otyg, Vintersorg, Amon Amarth, Thyrfing, Norvégiából az Einherjer, a Storm, és az Ásmegin, illetve a Feröer-szigetekről származó Týr. Ismertebbek még a kelta meséket idéző ír Cruachan, a svájci Eluveitie, Németországból az In Extremo, a Falkenbach, az Empyrium, a Finsterforst, és a Subway to Sally, az orosz Arkona, a holland Heidevolk, és végül a lett Skyforger.

Magyarországon egyelőre kevés előadó képviseli a folk metalt, pedig elég gazdag népzenei hagyományokkal rendelkezünk. Ilyen együttes a Dalriada (régebben Echo of Dalriada), a Virrasztók, a KerecsenSólyom, a Szkítia, a Sacra Arcana, az Egészséges Fejbőr, illetve az Isatha.

A folk metal megtartja a klasszikus heavy metal felállást (dobok, két gitár és basszusgitár), és gyakran kiegészül még különböző népi hangszerekkel (mint például furulya, fuvola, hegedű, harmonika), illetve szintetizátorral is, ami sok esetben pont ezen népi hangszereket hivatott utánozni, ezért nagyobb szerepet is kap a zenében.

A folk metal zenében gyakran felhangzanak ismert népdalok dallamai is. Jellemző a női énekhang, de előfordul férfi is. Nem szokatlan a hörgés sem – és ez a három még együtt is előfordulhat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]