Elvenking

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Elvenking egy olasz folk-metal/power metal zenekar.

Az együttes története[szerkesztés]

Az Elvenkinget 1997-ben alapította két gitáros, Aydan and Jarpen, két régi jóbarát; mindketten a kemény zene és a népzene rajongói. A felállás a kezdeti időkben gyakran változott, ez a zenekar munkáját is hátráltatta. 1998-ban Damnagoras, az énekes csatlakozik az együtteshez, a következő szeptemberben pedig a csapat tagja lesz a dobos Zender.

Már a kezdetektől fogva az Elvenking célja a power metal, a népzene és egyfajta különös hangzás vegyítése. Számos fellépés után az együttes rögzíti demóját To Oak Woods Bestowed címmel. A felvételen Damnagoras énekel és basszusgitározik is, mert az eredeti basszusgitáros zenei nézeteltérések miatt távozott.

A demó felkelti a vezető német AFM kiadó figyelmét, szerződést kötnek a zenekarral. Ez a kiadó egyengeti a Masterplan, az Annihilator, az Avantasia és az U.D.O. útját is.

Az Elvenking új basszusgitárosra tesz szert Gorlan személyében, aki Aydan és Jarpen régi ismerőse. Először csak session-zenész volt, de hamarosan az Elvenking „igazi” tagja lett.

Az első hivatalos album Heathenreel címmel került rögzítésre. A lemez borítója Travis Smith munkája, a logót pedig J.P. Fournier tervezte. Az album 2001. július 23-án jelent meg, hatalmas sikert aratva az egész metal-világban, több magazin és online-magazin (webzine) is a hónap lemezének választja. A "Heathenreel" megjelenése után az Elvenking Európaszerte koncertezik, olyan együttesekkel lépnek fel egy színpadon, mint a Blind Guardian, a Gamma Ray, az Edguy és a Virgin Steele.

2002 augusztusában Damnagorasnak, az énekesnek egészségügyi okok miatt ki kellett szállnia a zenekarból. Az új frontember Kleid lett, aki azonnal felvette a tempót. A népzenei vonal erősítésére Elyghen csatlakozott a zenekarhoz, aki a hegedűn és a billentyűkön játszik. Ebben a felállásban rögzítették a WYRD című albumukat, ami 2004. április 19-én jelent meg.

2004 végén Damnagoras, a korábbi énekes visszatért, és részt vesz a harmadik album felvételében, ami várhatóan 2006 januárjában jelenik meg The Winter Wake címmel.

2005. február 4-én az alapító gitáros Jarpen elhagyta a zenekart, így az Elvenking öttagúként folytatja pályafutását.

2007. A zenekar szeptember 14-én kiadja új lemezét, amely a zenekar első koncepciós albuma. A témája a halál körül forog, és leforgatták első klipjüket is The Divided Heart címmel.

Diszkográfia[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]