Finalizer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Finalizer
A Finalizer csillagromboló
A Finalizer csillagromboló
Első megjelenés Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő
Kapcsolat Első Rend
Főbb jellemzők
Osztály Resurgent-osztályú csillagromboló
Maximális sebesség 1200 km/h
Harci egységek rohamosztagosok, droidok
Kiegészítő űrhajók TIE/fo vadászgépek, TIE/sf vadászgépek, földi járművek, lépegetők, AAL
Fegyverzet turbólézerek és ionágyúk, védelmi ütegek, rakétakilövő ütegek, traktor nyaláb kivetítő
Védelem pajzsgenerátor
Meghajtás 8 db Gemon-8 ionhajtómű, 3 db romboló ionhajtómű
Energiaforrás hiperanyag reaktor
Hossz 2 915,81 méter

A Finalizer (magyarul: Bevégző) egy csillagromboló a Csillagok háborúja univerzumában. Hux tábornok zászlóshajója volt harminc évvel az endori csata után. Részt vett az ellenállók d'quari bázis elleni csatában.

Felépítése[szerkesztés]

A Finalizer mérete több mint 2 915 méter hosszú volt, ezzel megelőzve a birodalmi csillagrombolók méreteit. A parancsnoki hídja alacsonyabban helyezkedett el. És a parancsnoki hídból két darab volt, ha az egyik megsemmisül, akkor a másik híddal tovább tudják irányítani a csillagrombolót. A tetején ugyanúgy egy kommunikációs torony és a pajzsgenerátorok helyezkedtek el. A birodalmi csillagrombolók ellentétben a hangár nem alulról, hanem a csillagromboló oldalán volt, így megkönnyítette a teherszállítás és a hangár egy energiamezővel volt lezárva, hogy a foglyok ne tudjanak elmenekülni.

Fegyverzete[szerkesztés]

A Finalizer több lézer és ionágyúval volt felszerelve, hogy minden ellenséges csatahajót el tudjon pusztítani. Ezenkívül a hasán rakétakilövő ütegek is voltak, amik a fürgébb vadászgépeket is be tudja mérni. Lehet, hogy nem volt annyi fegyverzete mint a Supremacynak, de így is elég erős fegyverzettel rendelkezik.

Története[szerkesztés]

A Finalizer csillagrombolót titokban építette az Első Rend orbitális gyárakban. Ez sértette az Új Köztársaság fegyverszüneti megállapodását, ami a jakkui csata után írtak alá. Ez a csillagromboló a Birodalmi csillagromboló utódja volt.

A csillagrombolóba kiképző termeket is építettek, ahol a régi gyerekeket képezték ki. Amikor Phasma az Első Rend egyik legkiválóbb katonája lett, Brendol Hux Phasma századosnak adta az egyik termet, hogy egy osztagot képezzen ki az Első Rend számára. A Finalizer részt vett a jakkui Tuanulu csatában, hogy Kylo Ren megszerezze a Skywalkerhez vezető térképet.

Amikor Poe Dameront elfogta egy börtönblokkba vitte, hogy kihallgassa. Az egyik rohamosztagos FN-2187 megszöktette, de lezuhantak a Jakku bolygóra. A Csillagpusztító Bázishoz visszatérve letesztelték a fegyvert, ezzel megsemmisítve az Új Köztársaságot. Ezalatt Kylo a parancsnoki hídból figyelte a szuperfegyver lövedékét.

Később részt vett az ellenállók d'quari bázis elleni csatában, nem sokkal a bázis elpusztítása után. A csata után Edrison kapitány vette át az irányítást, mivel Hux átkerül Snoke zászlóshajójára a Supremacyra. Utána támadást indított az Ellenállás flottájára.

Megjelenése[szerkesztés]

Filmekben[szerkesztés]

Könyvekben[szerkesztés]

 • Star Wars: Az ébredő Erő
 • Star Wars: Az utolsó Jedik
 • Phasma

Képregényekben[szerkesztés]

Megjelenik a Poe Dameron című és az Ébredő Erő képregény sorozatban.

Források[szerkesztés]

 • Wookieepedia
 • starwars.com
 • jedipedia
 • Star Wars: The Visual Dictionary
 • Star Wars: The Galaxy
 • Star Wars: The Force Awakens
 • Ultimate Star Wars
 • Star Wars: Heroes of Galaxy

További információ[szerkesztés]

Képek az interneten a csillagrombolóról