Fekete galagonya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fekete galagonya
Crataegus nigra.jpg
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Nemzetség: Galagonya (Crataegus)
Faj: C. nigra
Tudományos név
Crataegus nigra
Waldst. et Kit.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fekete galagonya témájú rendszertani információt.

A fekete galagonya (Crataegus nigra) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó Crataegus nemzetség Kárpát-medencében is őshonos faja. Védett.

Elterjedése[szerkesztés]

Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Albániában és Szerbiában fordul elő. Magyarországon csak a Duna mentén, a Csepel-szigettől a Mohácsi-szigetig él ártéri füzesekben.

Jellemzők[szerkesztés]

Kis fa, vagy cserje, amely legfeljebb 5 m magasságot ér el. A hajtások, a virágzati tengely és a vacok molyhosak, az ágak alig tövisesek. A levelek a többi hazai fajhoz képest nagyobbak, 5–10 cm hosszúak, felső oldalukon kopaszodók, fonákukon szürkén molyhosak, karélyosak, a karélyok fogasak. A virágzat kevés virágból áll, a termések feketék, 4-5 magvúak, a bibék száma 5.

Degen-galagonya[szerkesztés]

A fekete galagonya gyakran alkot hibridet az egybibés galagonyával. A Degen-galagonya (C. x degenii) termései sötétbordó színűek, a hajtás az egybibés galagonyáénál kevésbé tövises. Nevét a neves magyar botanikusról Degen Árpádról kapta. A fekete és a Degen-galagonya gyakran fordulnak elő azonos élőhelyen. A hibrid gyakoribb.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • szerk.: Farkas Sándor: Magyarország védett növényei. Mezőgazda Kiadó (1999). ISBN 9639239135 
  • szerk.: Simon Tibor: A magyarországi edényes flóra határozója. Nemzeti Tankönyvkiadó. ISBN 9631903494 
  • szerk.: Ujhelyi Péter: Élővilág enciklopédia - A Kárpát-medence gombái és növényei. Kossuth Kiadó (2006). ISBN 963 09 4851 6