Erdei gyöngyköles

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erdei gyöngyköles
Kivirágzott példány
Kivirágzott példány
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Család: Borágófélék (Boraginaceae)
Alcsalád: Boraginoideae
Nemzetség: Aegonychon
Faj: A. purpurea-coeruleum
Tudományos név
Aegonychon purpurea-coeruleum
(L.) Holub
Szinonimák
  • Buglossoides purpureo-coerulea I.M. Johnst., 1954
  • Lithospermum purpureo-coeruleum
  • Lithospermum purpurocaeruleum L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erdei gyöngyköles témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erdei gyöngyköles témájú médiaállományokat és Erdei gyöngyköles témájú kategóriát.

Az erdei gyöngyköles (Aegonychon purpurea-coeruleum) a valódi kétszikűek csoportjába és a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó faj. A növény xerotherm (szárazságtűrő) és mészkedvelő tölgyesek jellemző faja. Nem védett.

Mostani nemzetségének egyetlen faja.

Egyes rendszerezők a Buglossoides nemzetségbe, mások pedig a Lithospermum nemzetségbe helyeznék vissza.

Előfordulása[szerkesztés]

Az erdei gyöngyköles Dél-Európa (Spanyolországtól Törökországig) és Közép-Európa területén honos, de a Brit-szigeteken és Oroszország délnyugati részén is előfordul. Északon hiányzik. Termőhelyein többnyire nagyobb csoportokban nő. E növényfaj előfordul a Bükk-vidéken.[1][2]

Megjelenése[szerkesztés]

Az erdei gyöngyköles 20–50 centiméter magas, gazdagon indás gyöktörzses évelő növény. Virágtalan állapotban is viszonylag könnyen felismerhető szabályos (szórt állású) levélzetéről, indáiról. A később fejlődő hosszú, meddő hajtások indaszerűen elhajlanak, csúcsukon gyakran legyökereznek. A levelek keskeny lándzsa alakúak, hegyesek, ép szélűek, 5-10 centiméter hosszúak. A párta karimája 1-1,5 centiméter széles, csöve 1,5-2 centiméter hosszú, eleinte bíborvörös, elnyílóban kék színű. Termései 4–5 milliméter hosszúak, simák, feltűnő, fénylő fehér makkocskák.

Életmódja[szerkesztés]

Az erdei gyöngyköles napfényes, száraz lomberdők és cserjések, bokorerdők lakója. A meleg, meszes, tápanyagban és humuszban gazdag, laza talajokat kedveli.

A virágzási ideje április–június között van. A virágok vörösből kékbe való elszíneződése a sejtnedv kémhatásának változásán alapul. A fiatal virágok sejtnedve savas kémhatású, színanyaguk ezért vörös. Az idősebb virágokban a sejtnedv közömbössé vagy lúgossá válik, ekkor a színanyag kék.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Varázslatos karsztvidék. lithosphera.hu. [2017. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]