Daewoo Racer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daewoo Racer
Daewoo Nexia
Gyártási adatok
GyártóDaewoo Motor
Gyártás éve19861997 (Dél-Koreában)
1995 – napjainkig (Üzbegisztán)
ModellvariánsokHáromajtós ferde hátú
Négyajtós szedán
Ötajtós ferde hátú
KategóriaAlsó-középkategóriás autó
A(z) modell műszaki adatai
Szélesség1662 mm
Magasság1393 mm
Tengelytáv2520 mm
Teljesítmény
MotorOtto-motor
HajtóműOtto-motor

KövetkezőDaewoo Lanos, Daewoo Nubira
Kapcsolódó modellek
Opel Kadett E
A Wikimédia Commons tartalmaz Daewoo Racer
Daewoo Nexia
témájú médiaállományokat.

A Daewoo Racer egy alsó-középkategóriás autó, amelyet a dél-koreai Daewoo Motor gyártott 1986 és 1994 között. Helyét 1994-ben a Daewoo Nexia vette át. A Nexiát 1997-ben a kiskategóriás Daewoo Lanos és a középkategóriás Daewoo Nubira vette át, kivéve Üzbegisztánban, ahol jelenleg is folyik a négyajtós szedán változat gyártása a közép-ázsiai piac számára.

Mint minden korábbi Daewoo, a Racer is Opel terveken alapult. A kocsi a General Motors T jelű alvázára épült, csakúgy, mint az Opel Kadett E, melytől karosszériáját is kapta. A két kocsi olyannyira megegyezett egymással, hogy külsőleg tulajdonképpen csak a márkajelzés különböztette meg őket. A Nexia felépítése szintén ugyanilyen maradt, mindössze a karosszéria formavilága vált modernebbé.

Az egyes piacokon eltérő nevei voltak az autónak, a Racert egyes országokban Asüna GT-nek, Asüna SE-nek, Daewoo LeMans-nak, Daewoo 1.5i-nek, Daewoo Fantasynek, Daewoo Pointernek, Passport Optimának és Pontiac LeMans-nak is hívták. A Nexia Daewoo Cielo és Daewoo Heaven néven is ismert volt.


Daewoo Racer (1986–1994)[szerkesztés]

Daewoo Racer
Gyártási adatok
GyártóDaewoo Motor
Gyártás éve19861994
ModellvariánsokHáromajtós ferde hátú
Négyajtós szedán
Ötajtós ferde hátú
KategóriaAlsó-középkategóriás autó
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Szélesség1662 mm
Magasság1393 mm
AlvázGM T-alváz
Tengelytáv2520 mm
Üzemanyagbenzin
Teljesítmény
Motor1,5 liter-es, soros négyhengeres
1,6 literes, soros négyhengeres
2,0 literes, soros négyhengeres
FelépítésOrrmotoros, fronthajtásos
VáltóNégysebességes manuális
Ötsebességes manuális
Háromsebességes automata
HajtóműOtto-motor

KövetkezőDaewoo Nexia
Kapcsolódó modellek
Opel Kadett E
A Wikimédia Commons tartalmaz Daewoo Racer témájú médiaállományokat.

A Daewoo Racert 1986 júliusában mutatták be Dél-Koreában, ekkor még csak a háromajtós ferde hátú és a négyajtós szedán változat volt elérhető. Ez volt az egyik első, az aerodinamikai tényezőket figyelembe véve tervezett autó az országban és a legelső, melyet digitális műszerfallal szereltek. Dél-Koreában csak a háromajtós változat szerepelt Racer néven, a négyajtós neve LeMans volt, a később megjelent ötajtós ferde hátúé pedig LeMans Penta5. Itt mindegyik modell csak 1,5 literes, 89 lóerős (65 kW) motorral volt kapható, mivel a nagyobb hengerűrtartalom után súlyos adókat kellett volna fizetni.

Európában az összes karosszériaváltozat neve egységesen Racer volt, míg Kanadában 1991-ig Passport Optima néven fogalmazták a kocsit. 1991 októberében bekövetkezett egy, az európai piacot nem érintő modellfrissítés, mely során az autó eleje és hátsó lámpái megváltoztak. A felújított változatok Kanadában leváltották a Passport Optimát és Asüna GT, valamint Asüna SE néven kerültek piacra.

Az amerikai piacon 1988-ban jelent meg a kocsi, Pontiac LeMans néven. Az 1989-es modellévben az alapváltozat mellé megjelent a LeMans GSE, mely az Opel Kadett GSi-hez hasonlóan a sportváltozat volt. Ebbe egy, a Pontiac Sunbirdben is használt kétliteres, soros négyhengeres, motor került, mely 96 lóerő (72 kW) leadására volt képes. A GSE egyszínű piros, szürke és fehér fényezéssel, 14 collos könnyűfém felnikkel, ködlámpákkal és hátsó légterelővel volt kapható, emellett a Kadett GSi Recaro sportüléseit is megkapta. Később megjelent a szedán változat egy gazdag felszereltségű variánsa, mely LeMans SE néven szerepelt, ebbe szintén a GSE-ben is használt kétliteres motor került. A gyenge minőség miatt 1993-ban az Egyesült Államokban és Kanadában leálltak a Pontiac LeMans és az Asüna GT/SE eladásai és utódot sem kaptak. 1995-ben az Asüna mint márkanév szintén megszűnt.

Képaléria[szerkesztés]


Daewoo Nexia (1994–1997)[szerkesztés]

Daewoo Nexia
Gyártási adatok
GyártóDaewoo Motor
Gyártás helyeDél-Korea Bupjong, Incshon, Dél-Korea
Egyiptom Kairó, Egyiptom
Üzbegisztán Aszaka, Üzbegisztán[1]
Románia Craiova, Románia[2][3]
Lengyelország Lublin, Lengyelország[4]
Vietnám Hanoi, Vietnám[5]
Irán Kermán, Irán
Gyártás éve19941997
ModellvariánsokHáromajtós ferde hátú
Négyajtós szedán
Ötajtós ferde hátú
KategóriaAlsó-középkategóriás autó
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz4482 mm (szedán)
4256 mm (ferde hátú
Szélesség1662 mm
Magasság1393 mm
Tömeg927 kg
AlvázGM T-alváz
Tengelytáv2520 mm
Üzemanyagbenzin
Teljesítmény
Motor1,5 liter-es, soros négyhengeres
FelépítésOrrmotoros, fronthajtásos
VáltóÖtsebességes manuális
Háromsebességes automata
Négysebességes automata
HajtóműOtto-motor

ElőzőDaewoo Racer
KövetkezőDaewoo Lanos, Daewoo Nubira
Kapcsolódó modellek
Opel Kadett E
A Wikimédia Commons tartalmaz Daewoo Nexia témájú médiaállományokat.

A Daewoo Nexia a Racer második generációja, amely 1994-ben jelent meg, három- és ötajtós ferde hátú és négyajtós szedán kivitelben, 1,5 literes 8 szelepes és 1,5 literes 16 szelepes motorral. Az új modell szintén az Opel Kadett E-n és a General Motors T-alvázán alapult, de Kadettel ellentétben nem volt kombi változata. Dél-Koreában a felújított változat Cielo néven futott, míg az Egyesült Királyságban és Európa nagy részén a Nexia nevet kapta. Utóbbiak GLi (8 szelepes) és GLXi (16 szelepes) felszereltségi szintben volt kapható a magánszemélyek számára, de ezek mellett volt egy teljesen alapszintű változat is a flottavásárlók számára. Egyes országokban bevezették a "Lifestyle" felszereltségi szinteket, míg Spanyolországban és Portugáliában a GLi és GLXi elnevezés helyett "Chess" néven szerepeltek a piacon a kocsik, emellett néhány piacon ETi és STi volt az egyes felszereltségi szintek neve.[6] A GLi jelű autók átlagos felszereltségűek és teljesítményűek voltak, motorjuk 80 lóerő leadására volt képes 5400-as fordulatszámon és 11,3 másodperc alatt gyorsultak 100 km/h-ra. A GLXi változat jobb felszereltségű volt és motorjra 90 lóerős teljesítményt adott le 4800-as fordulatszámon. Gyorsulása azonban valamivel gyengébb volt, 12,2 másodpercre volt szüksége a százra gyorsuláshoz. A flottavásárlóknak szánt alapváltozatot egypontos üzemanyag-befecskendező rendszerrel szerelték és 70 lóerős volt.[6]

A kocsit több országban is gyártották, többek között Indiában is, de ott befejeződött az összeszerelés, miután a Daewoo Motor csődbe ment. Bár a dél-koreai gyár megmenekült, miután a General Motors felvásárolta, az amerikai cég az indiai üzemet nem vette át. Dél-Koreában nem sokkal azután fejeződött be a Cielo gyártása, hogy 1997-ben a gyár bemutatta saját tervezésű modelljét, a Daewoo Lanost.

Üzbegisztán[szerkesztés]

Üzbegisztánban, az UzDaewooAuto gyárban 1996 júniusában kezdődött meg a Nexia négyajtós szedán változat gyártása, mely jelenleg is folyik.[7] A kocsi háromféle motorral készül: 1,5 literes SOHC (75 lóerő), 1,5 literes DOHC (83 lóerő) és 1,6 literes DOHC (109 lóerő). Az 1,6 literes motorral szerelt változatokba erősebb fékek módosított sebességváltók kerülnek. 2008-ban megjelent egy modernizált kinézetű verzió, Nexia II néven, melyet a brit Concept Group International és a GM-Uzbekistan közösen tervezett meg.[8] Ez a változat Üzbegisztánban a Chevrolet márkanév alatt fut, míg néhány más országban továbbra is Daewoo néven árulják.

Képgaléria[szerkesztés]


Források[szerkesztés]

  1. Uz-Daewoo in figures. Uz-Daewoo. [2011. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 27.)
  2. Daewoo Cielo - Technical info. Daewoo Automobile România. [2008. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 27.)
  3. Daewoo in Romania - Istoric (román nyelven). Daewoo.ro. [1998. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 27.)
  4. Historia Daewoo Motor Polska (lengyel nyelven). Daewoo.Lublin.pl. [2013. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 27.)
  5. March 1995: First product built up. GM Vietnam. [2012. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 27.)
  6. a b Automobil Revue 1994 (német/french nyelven). Berne, Switzerland: Hallwag AG, 218–219. o. (1994. március 10.). ISBN 3-444-00584-9 
  7. UzDaewoo Auto Turns 10 Years. Embassy of Uzbekistan in Belgium. [2012. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 27.)
  8. Cielo cu facelift (román nyelven). ProMotor. (Hozzáférés: 2013. július 27.)

További információk[szerkesztés]