Díszsügérfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Díszsügérfélék
Evolúciós időszak: Késő eocén - jelen
Lepomis microlophus
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Sügéralkatúak (Percoidei)
Család: Centrarchidae
Bleeker, 1859
Elterjedés
Elterjedési területük
Elterjedési területük
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Díszsügérfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Díszsügérfélék témájú kategóriát.

Ambloplites ariommus
Lepomis macrochirus

A díszsügérfélék (Centrarchidae) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe tartozó család.

A díszsügérfélék családjába 8 élő nem és 38 élő faj tartozik. Ezek mellett még 2 fosszilis nem is van, ismeretlen számú fajjal.

Tudnivalók[szerkesztés]

A díszsügérfélék családja édesvízi sugarasúszójú halakból áll. A család típusneme a Centrarchus, melybe csak egy faj tartozik, a Centrarchus macropterus. A díszsügérfélék fajai között egyesek igen közönségesek Észak-Amerika területén; ilyenek például: az Ambloplites rupestris, a pisztrángsügér (Micropterus salmoides), a Lepomis macrochirus, a naphal (Lepomis gibbosus) és a Pomoxis nembe tartozó fajok. E család összes faja észak-amerikai bennszülött halfaj.

A családba tartozó fajokat, a hasúszóikon található három tüskéről lehet felismerni. A hátúszókon általában 10-12, de 5-13 tüske is lehet. A fecskendőrési kopoltyú nyílása kicsi és rejtett. A legtöbb faj hossza 20-30 centiméter között van. De vannak 8 centiméteresek és majdnem 1 méteresek is; ilyen nagyok a pisztrángsügér legnagyobb egyedei.[1]

A legtöbb faj hímje farkával gödröt váj a mederben, hogy a nőstény ide rakja ikráit. Ezután a hím őrzi az ikrákat.[1]

A díszsügérfélék kedveltek a sporthorgászok körében, emiatt egyes fajokat más kontinensek édesvizeibe is betelepítették. Néha akváriumban is tartják őket.

Díszsügérfélék az ősidőkben[szerkesztés]

Az eddigi felfedezett legősibb díszsügérfélék Wyoming, Montana és Dél-Dakota államokból kerültek elő; ezeket az eocén és oligocén kori rétegekben találták meg. A ma is élő fajok közül a Lepomis microlophus a legősibb; egykori maradványait Nebraska államban, a 16,3-13,6 millió éves középső miocén korszaki rétegben fedezték fel.[2]

Rendszerezésük[szerkesztés]

A legújabb genetikai vizsgálatok szerint, a díszsügérfélék filogenetikus rendszertana az alábbi alcsaládokat, nemzetségeket és nemeket foglalja magába:[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Johnson, G.D. & Gill, A.C..szerk.: Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N.: Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press, 187. o. (1998). ISBN 0-12-547665-5 
  2. [1]
  3. Roe, Kevin J., Phillip M. Harris, and Richard L. Mayden (2002). „Phylogenetic Relationships of the Genera of North American Sunfishes and Basses (Percoidei: Centrarchidae) as Evidenced by the Mitochondrial Cytochrome b Gene” (PDF). Copeia 2002 (4), 897‒905. o. [2007. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:[0897:PROTGO2.0.CO;2 10.1643/0045-8511(2002)002[0897:PROTGO]2.0.CO;2]. (Hozzáférés: 2007. február 2.)  
  4. S. J. Cooke. Centrarchid fishes: diversity, biology, and conservation. Blackwell Publishing Ltd., 1–38. o. (2009. február 23.) 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Centrarchidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.