Dévényi-kapu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 48° 10′ 30″, k. h. 16° 58′ 43″

A Morva dunai torkolata

A Dévényi-kapu (régebben latinul: Porta Hungarica, németül: Hainburger Pforte, szlovákul: Devínska brána) a Duna rövid áttörése a Kis-Kárpátok (Szlovákia) és a Hainburgi-rög (Ausztria) között, ahol a folyó a Morva-mezőt elhagyva a Kisalföldre ér. A Dévényi-kapu egyben szélkapu is.

Történelem[szerkesztés]

A folyószűkület az osztrák-magyar-szlovák hármashatár közelében fekszik, és régóta fontos közlekedési csomópont: itt találkozott a Duna menti határvédelmet ellátó római limes, az azt kiszolgáló-útvonal és a Földközi-tenger térségét Észak-Európával összekötő borostyánút.

A Dévényi-kapu már a római korban és a népvándorlás időszakában is stratégiai jelentőséggel bírt; ennek megfelelően már a kelták gátvárat építettek a Braunsbergen. A középkorban a megerősített Hainburg város és a fölötte emelt vár, illetve a dévényi vár alkotta a védelmi vonalat.

A közelmúltban a vasfüggöny húzódott itt. Ma az osztrák-szlovák határ kelet-nyugati irányban a folyó vonalát követi, és csak a Morva torkolatánál fordul északnak.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hainburger Pforte című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.