Cyberpunk (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Billy Idol
Cyberpunk
nagylemez
Megjelent 1993. június 29.
Stílus Hard rock
New Wave
Nyelv angol
Hossz 71 perc 38 mp
Kiadó Chrysalis Records
Producer Robin Hancock
Billy Idol-kronológia
Charmed Life (1990)Cyberpunk (1993)Greatest Hits (2001)

A Cyberpunk a brit rockénekesnek, Billy Idolnak az ötödik nagylemeze, mely 1993-ban jelent meg. A lemez elkészültét Idol újonnan felfedezett érdeklődése inspirálta a modern technika vívmányai iránt, dalai az ekkoriban szárnyait bontogató szubkultúrának szóltak. Az album teljes mértékig egy kísérleti lemez, számainak elkészítése során a digitális technika volt az elsődleges. A dalok közt összekötésként narrációt alkalmazott, valamint számítógépes hangeffekteket is felhasznált. Bár a lemez kritikailag és üzletileg is megbukott, számos tekintetben úttörő volt: népszerűsítése érdekében Idol kihasználta az internet, az e-mail, az online közösségek és a multimédiás felületek lehetőségeit. Emellett ekkoriban öltözködése és színpadi fellépései is a futurizmus jegyében zajlottak.

Áttekintés[szerkesztés]

Előző albuma, a "Charmed Life" megjelenése előtt nem sokkal Idol motorbalesetet szenvedett, amelyet csodával határos módon megúszott egy törött lábbal. Felépülése során Legs McNeil interjút készített vele, aki a "cyberpunk" megjegyzést tette a lábán található elektromos izomstimulátorra. Ez, valamint William Gibson Neurománc című műve nagy hatással voltak rá. Ekkoriban nekilátott, hogy új anyagot rögzítsen, de már nem régi producerével, Keith Forsey-val dolgozott, hanem Trevor Rabin-nal. Rabin mutatta meg Idolnak az otthoni stúdióját, ami lényegében egy Macintosh számítógépből állt, és a "csináld magad" dolgokat egyébként is kedvelő Idolt ez teljesen lenyűgözte. Úgy vélte, hogy a számítástechnikában rejlő lehetőségekkel sokkal inkább képes lesz önmaga kifejezésére, mint korábban, amikor a producerek és a zenésztársak miatt erre kevésbé volt lehetőség. Új producere, Robin Hancock tanította meg őt és gitárosát, Mark Younger-Smith-t a szoftverek használatára.

Érdeklődése növekedésével elhatározta, hogy az új lemezt is a cyberpunknak szenteli, és ennek az ellenkultúrának a részese lesz. Az album egy disztopikus utazásnak készült a jövőbe, melyre számos szerző volt hatással, és amelynek elkészülte előtt Idol számos futurista íróval és újságíróval is konzultált. Még a legrégebbi internetes közösség, a WELL tagjaival is beszélt, akiknek a segítségével létrehozott egy saját e-mail címet, a rajongókkal való kapcsolattartás modern formájaként. Emellett rendszeresen írt az alt.cyberpunk nevű Usenet csatornán is.

Felvételek[szerkesztés]

Az album teljes egészében Billy idol házi stúdiójában készült, egy Macintosh számítógép és néhány szoftver segítségével. A felvételek kezdete éppen egybeesett az 1992-es Los Angeles-i utcai zavargásokkal, és ez volt az első szám, a "Shock to the System" elkészítése során a meghatározó élmény. Az inspirációk hatására a lemez tíz hónap leforgása alatt készült el, ami figyelemreméltó ahhoz képest, hogy az ezt megelőző két albuma összesen nyolc évig készült. A számítógép segítségével a zenekar is feloldódott, tulajdonképpen a három közreműködő szerepeit folyamatosan lehetett cserélgetni aszerint, hogy éppen mire volt szükség egy számban. Idol, Hancock, és Younger-Smith mellett néhány más vendégelőadó is közreműködött, köztük Doug Wimbish basszusgitáros New Yorkban vette fel a saját sávját és az Interneten keresztül küldte azt el Los Angelesbe.

Számok listája[szerkesztés]

Az összes dal szerzője Billy Idol és Mark Younger-Smith, kivéve ahol külön jelölve van. 

  Cím Hossz
1. Opening Manifesto (Gareth Branwyn, Billy Idol (idézet az "Is There a Cyberpunk Movement?" című műből)) 1:01
2. Wasteland 4:34
3. Pre-Shock 0:19
4. Shock to the System 3:33
5. Tomorrow People 5:07
6. Adam in Chains (Idol, Robin Hancock) 6:23
7. Neuromancer (Idol, Younger-Smith, Hancock, Ace Mackay-Smith, Greg Stump) 4:34
8. Power Junkie 4:46
9. That Which Beareth Thorns 0:27
10. Love Labours On 3:53
11. Heroin (Idol, Lou Reed) 6:57
12. Injection 0:22
13. Shangrila 7:24
14. Concrete Kingdom 4:52
15. Galaxy Within 0:38
16. Venus 5:47
17. Then the Night Comes 4:37
18. Before Dawn 0:25
19. Mother Dawn (Durga McBroom, Martin Glover) 5:03
20. Recap 0:56
71:38

Közreműködtek[szerkesztés]

Helyezések[szerkesztés]

Lista Legmagasabb helyezés
Billboard 200 48
 Nagy-Britannia 20
 Svédország 11
 Hollandia 65
 Ausztria 5
 Norvégia 19
 Svájc 15
 Franciaország 29
Dal Legmagasabb helyezés
Hot Dance Club Play US Modern Rock Hot Mainstream Rock Tracks Bubbling Under Hot 100 Singles  Ausztrália  Franciaország  Svédország  Svájc
"Heroin" 16
"Shock to the System" 23 7 5 28 44 25 37
"Adam in Chains" 5
"Wasteland"