Cyberpunk (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Billy Idol
Cyberpunk
nagylemez
Megjelent1993. június 29.
StílusHard rock
New Wave
Nyelvangol
Hossz71:38
KiadóChrysalis Records
ProducerRobin Hancock
Kritikák
Billy Idol-kronológia
Charmed Life
(1990)
Cyberpunk
(1993)
Greatest Hits
(2001)
Kislemezek az albumról
  1. Heroin
    Megjelent: 1993. május 4.
  2. Shock to the System
    Megjelent: 1993. június 8.
  3. Adam in Chains
    Megjelent: 1993. szeptember
  4. Wasteland
    Megjelent: 1994. január
SablonWikidataSegítség

A Cyberpunk a brit rockénekes, Billy Idol ötödik nagylemeze, amely 1993. június 29-én jelent meg. A lemez elkészültét Idol újonnan felfedezett érdeklődése inspirálta a modern technika vívmányai iránt, dalai az ekkoriban szárnyait bontogató szubkultúrának szóltak. Az album teljes mértékig egy kísérleti lemez, számainak elkészítése során a digitális technika volt az elsődleges. A dalok közt összekötésként narrációt alkalmazott, valamint számítógépes hangeffekteket is felhasznált. Bár az album kritikailag és üzletileg is megbukott, számos tekintetben úttörő volt: népszerűsítése érdekében Idol kihasználta az internet, az e-mail, az online közösségek és a multimédiás felületek lehetőségeit. Emellett ekkoriban öltözködése és színpadi fellépései is a futurizmus jegyében zajlottak.

Áttekintés[szerkesztés]

Előző albuma, a "Charmed Life" megjelenése előtt nem sokkal Idol motorbalesetet szenvedett, amelyet csodával határos módon megúszott egy törött lábbal. Felépülése során Legs McNeil interjút készített vele, aki a "cyberpunk" megjegyzést tette a lábán található elektromos izomstimulátorra. Ez, valamint William Gibson Neurománc című műve nagy hatással voltak rá. Ekkoriban nekilátott, hogy új anyagot rögzítsen, de már nem régi producerével, Keith Forsey-val dolgozott, hanem Trevor Rabin-nal. Rabin mutatta meg Idolnak az otthoni stúdióját, ami lényegében egy Macintosh számítógépből állt, és a "csináld magad" dolgokat egyébként is kedvelő Idolt ez teljesen lenyűgözte. Úgy vélte, hogy a számítástechnikában rejlő lehetőségekkel sokkal inkább képes lesz önmaga kifejezésére, mint korábban, amikor a producerek és a zenésztársak miatt erre kevésbé volt lehetőség. Új producere, Robin Hancock tanította meg őt és gitárosát, Mark Younger-Smith-t a szoftverek használatára.

Érdeklődése növekedésével elhatározta, hogy az új lemezt is a cyberpunknak szenteli, és ennek az ellenkultúrának a részese lesz. Az album egy disztopikus utazásnak készült a jövőbe, melyre számos szerző volt hatással, és amelynek elkészülte előtt Idol számos futurista íróval és újságíróval is konzultált. Még a legrégebbi internetes közösség, a WELL tagjaival is beszélt, akiknek a segítségével létrehozott egy saját e-mail címet, a rajongókkal való kapcsolattartás modern formájaként. Emellett rendszeresen írt az alt.cyberpunk nevű Usenet csatornán is.

Felvételek[szerkesztés]

Az album teljes egészében Billy idol házi stúdiójában készült, egy Macintosh számítógép és néhány szoftver segítségével. A felvételek kezdete éppen egybeesett az 1992-es Los Angeles-i utcai zavargásokkal, és ez volt az első szám, a "Shock to the System" elkészítése során a meghatározó élmény. Az inspirációk hatására a lemez tíz hónap leforgása alatt készült el, ami figyelemreméltó ahhoz képest, hogy az ezt megelőző két albuma összesen nyolc évig készült. A számítógép segítségével a zenekar is feloldódott, tulajdonképpen a három közreműködő szerepeit folyamatosan lehetett cserélgetni aszerint, hogy éppen mire volt szükség egy számban. Idol, Hancock, és Younger-Smith mellett néhány más vendégelőadó is közreműködött, köztük Doug Wimbish basszusgitáros New Yorkban vette fel a saját sávját és az Interneten keresztül küldte azt el Los Angelesbe.

Az album dalai[szerkesztés]

Az összes dal szerzője Billy Idol és Mark Younger-Smith, kivéve ahol külön jelölve van. 

  CímSzerző(k) Hossz
1. Opening ManifestoGareth Branwyn, Billy Idol (idézet az "Is There a Cyberpunk Movement?" című műből) 1:01
2. Wasteland  4:34
3. Pre-Shock  0:19
4. Shock to the System  3:33
5. Tomorrow People  5:07
6. Adam in ChainsIdol, Robin Hancock 6:23
7. NeuromancerIdol, Younger-Smith, Hancock, Ace Mackay-Smith, Greg Stump 4:34
8. Power Junkie  4:46
9. That Which Beareth Thorns  0:27
10. Love Labours On  3:53
11. HeroinIdol, Lou Reed 6:57
12. Injection  0:22
13. Shangrila  7:24
14. Concrete Kingdom  4:52
15. Galaxy Within  0:38
16. Venus  5:47
17. Then the Night Comes  4:37
18. Before Dawn  0:25
19. Mother DawnDurga McBroom, Martin Glover 5:03
20. Recap  0:56
71:38

Közreműködtek[szerkesztés]

Helyezések[szerkesztés]

Lista Legmagasabb helyezés
Billboard 200 48
 Egyesült Királyság 20
 Svédország 11
 Hollandia 65
 Ausztria 5
 Norvégia 19
 Svájc 15
 Franciaország 29

Kislemezek[szerkesztés]

Dal Legmagasabb helyezés
Hot Dance Club Play US Modern Rock Hot Mainstream Rock Tracks Bubbling Under Hot 100 Singles  Ausztrália  Franciaország  Svédország  Svájc
"Heroin" 16
"Shock to the System" 23 7 5 28 44 25 37
"Adam in Chains" 5
"Wasteland"