William Gibson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
William Gibson
William Gibson 60th birthday portrait.jpg
Élete
Születési név William Ford Gibson
Született 1948. március 17. (70 éves)
Conway, Amerikai Egyesült Államok
Pályafutása
Irodalmi irányzat Sci-fi
Első műve Neurománc
Fontosabb művei Neurománc
Kitüntetései
  • Nebula-díjas regények (Neurománc, 1984)
  • Hugo-díj a legjobb regénynek (Neurománc, 1985)
  • Philip K. Dick Award (Neurománc, 1984)
  • Seiun Award for Best Translated Novel (Neurománc, 1987)
  • Prix Aurora Awards (Virtuálfény, 1995)
  • Prix Aurora Awards (Mona Lisa Overdrive, 1989)
  • Science Fiction Chronicle Award (Neurománc, 1985)
  • Ditmar-díj (Neurománc, 1985)
  • Locus Poll Award (Distrust That Particular Flavor, 2013)
William Gibson weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz William Gibson témájú médiaállományokat.

William Ford Gibson (Conway, Dél-Karolina, Amerikai Egyesült Államok, 1948. március 17.) amerikai-kanadai író. Jelenleg Kanadában, Vancouverben (Brit Columbia tartományban) él. Írói hírnevét az 1980-as évek közepén tudományos-fantasztikus irodalomban szerezte meg mára már kultikusnak számító regényével, a Neurománccal. Az ezredforduló utáni műveiben a tudományos-fantasztikus eszközök helyett inkább kortárs megoldásokat alkalmaz. Munkásságát egyedien részletdús, kifinomult ábrázolások, erőteljes víziók, szerteágazó és egymásba fonódó cselekményszálak és a technológiai-társadalmi kölcsönhatások több rétegű elemzése és újrafogalmazása jellemzi.

Korai évei[szerkesztés]

William Gibson a dél-karolinai Conwayben, egy folyóparti kisvárosban született, de gyermekkora nagy részét Virginia államban töltötte (Norfolkban, illetve Wytheville-ben). Apja különböző területeken folyó építőipari fejlesztések irányításával foglalkozott, ezért a család igen sűrűn változtatott lakóhelyet. 1954-ben Gibson apja balesetben elhunyt, ezután anyja vele együtt ismét Wytheville-be költözött. Középiskolás tanulmányait Gibson viszont már Tucsonban (Arizona állam), egy bentlakásos iskolában folytatta.

Újrakezdés Kanadában[szerkesztés]

Gibson 1966-ban, 18 éves korában elveszítette édesanyját is. Ezt követően abbahagyta tanulmányait, és belevetette magát a korszakra jellemző ellenkultúra világába. A vietnámi háború idején, a katonai behívó elől a kanadai Torontóba szökött, ahol az 1960-as évek végéig maradt, és a hippi-szubkultúrák színes mindennapjait élte. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Deborah Jean Thompsonnal, akivel 1972-ben Vancouverbe költöztek és ott telepedtek le, gyermekeik is itt születtek. Gibson itt folytatta és fejezte be félbeszakadt tanulmányait: 1977-ben a University of British Columbia egyetemen angol irodalomból szerzett BA diplomát.

Művei[szerkesztés]

Sprawl-trilógia:

Híd-trilógia:

"Blue Ant"-trilógia:

Egyéb művei:

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]