Ugrás a tartalomhoz

Critical Mass

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Critical Mass
A 2009-es őszi budapesti Critical Mass plakátja
A 2009-es őszi budapesti Critical Mass plakátja
Dátum2011. április 30.
A Critical Mass weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Critical Mass témájú médiaállományokat.

A Critical Mass (a kezdőbetűkből rövidítve CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban.[1] 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak.[2] Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba.

Magyarországon áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. A Critical Mass felvonulások során egy kihirdetett útvonalon (általában rendőri biztosítással) végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére.

Története[szerkesztés]

Felvonulás az ausztráliai Melbourne-ben 2005 novemberében

Az 1970-es években a svéd Stockholmban már megrendezésre került egy Critical Mass-szerű kerékpártúra száznál is több résztvevővel.[3] Az első igazi Critical Mass elnevezésű felvonulás azonban 1992. szeptember 25-én, pénteken, este hat órakor volt San Franciscoban, ahol összesen 48 résztvevő volt. Ekkor még „Commute Clot”-nak (magyarul „Ingázó csomó”) hívták a kerékpáros összejövetelt és néhány tucat bringás szervezte meg a Market Streeten szórólapok segítségével.[2]

Nem sokkal ezután néhány biciklis elment a helyi kerékpárboltba, hogy megnézzék a Ted White által készített Return of the Scorcher című dokumentumfilmet a külföldi kerékpáros kultúráról. A filmben az amerikai George Bliss azt mondta, hogy a motorosoknak és a bicikliseknek egyaránt van, jelek nélkül is érthető tárgyalási módszerük az útkereszteződésekben: a kritikus tömeg összetömörül a kereszteződéseknél és megvárják a lemaradtakat, hogy azok beérhessék őket. Ha odaértek, akkor indulhatnak tovább együtt. A második felvonulás során már ezt a módszert alkalmazták[4] és le is váltották a felvonulás nevét „Critical Mass”-re, azaz „kritikus tömeg”-re.[2]

A negyedik felvonuláson már közel 100-an tekertek és a résztvevők száma drasztikusan növekedett, míg nem elérték az átlagos 1000 főt.[2]

Ezen a sikeren felbuzdulva más városokban is elkezdődtek ilyen eseményeket megszervezni: a felvonulás nevét hamar felhasználták más hasonló, de a San Franciscóitól független, tömeges kerékpáros eseményekhez, melyek a világban különböző városokban, hasonló időpontban kerültek megrendezésre, vagy már léteztek, csak más néven 1992 előtt. Körülbelül több mint 325 városban rendeznek ilyen biciklis felvonulásokat szerte a világban. A „masser” kifejezést (magyarul „tömeges”) gyakran használják a részt vevő kerékpárosokra.[5]

New Yorkban a hatóságok először támogatták, majd évek múltán korlátozásokat vezettek be a kerékpáros felvonulás megfékezésére, sőt 2004. augusztus 27-én rendőri akció keretében tömeges letartóztatásokra és kerékpárelkobzásokra került sor. Ezt a Still We Ride című rövidfilm dolgozta fel.

Star Ride[szerkesztés]

1977. június 5-től Berlinben minden évben szerveznek kerékpáros felvonulást, a kerékpározás biztonságosabbá és vonzóbbá tétele érdekében. Csillagtúra megoldással 13-19 útvonalon haladva találkoznak a Brandenburgi kapunál. [1] A jelenlegi legnagyobb egynapos kerékpáros rendezvény a 35. berlini "Csillag tekerés", ahol hozzávetőleg 150 000 résztvevő találkozott a célban 2011-ben. [2] Archiválva 2011. augusztus 17-i dátummal a Wayback Machine-ben

A Critical Mass Magyarországon[szerkesztés]

70 000 kerék a levegőben: bringaemelés a Városligetben, a budapesti Critical Mass után, 2007. szeptember 22.
Bringaemelés a Hősök terén, 2008. szeptember 22.
Bringások a Váralagút lánchídi bejáratánál, 2009. április 19.

Budapesten több civil szervezet is szervezett a rendszerváltás óta kerékpáros felvonulásokat:

 • 2004. szeptember 22-én az európai autómentes nap alkalmából a korábban is aktív csoportok új aktivistákkal megszervezték a „Critical Mass Budapest” demonstrációt, ahol körülbelül 4000 résztvevő volt.
 • A második alkalom 2005. április 22-én, a Föld napján volt, ahol már 10 000-en vettek részt, ami egyúttal az ország történetének egyik legnagyobb civil, politikától független demonstrációja volt.
 • 2006. április 22-én 30 000 kerékpáros vett részt a rendezvényen és a budapesti Critical Massek történelmében először az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is részt vett a felvonuláson.
  • A szeptember 22-ére tervezett budapesti esemény a 2006. szeptemberi tüntetések és zavargások miatt elmaradt. Győrben, Pécsett és Szegeden több mint 500 résztvevővel megtartották, valamint további kilenc városban több száz kerékpáros vett részt a felvonulásokon. Az elmaradt felvonulás[6] hatására néhányan elhatározták, hogy minden hónap utolsó péntekén a Hősök teréről indulva körbebringázzák a várost.[7] Az esemény teljesen nyitott, és azóta is minden hónap végén megtartják.
 • 2007. április 22-én körülbelül 50 000 kerékpáros vett részt a rendezvényen. Több más városban a résztvevők száma meghaladta az ezer főt. Ez volt a világon legnagyobb egy tömegben végzett kerékpáros felvonulás. 2007-ben már kisebb városok – például Berettyóújfalu – is csatlakoztak a felvonuláshoz.
  • A szeptember 22-i budapesti eseményen körülbelül 30 000 kerékpáros vett részt.
 • 2008. április 20-án, a Föld napjához kapcsolódva Budapesten 80 000 ember vonult fel, megdöntve ezzel a korábbi rekordot. Sok más városban viszont április 22-én, kedden volt a felvonulás.
  • Szeptember 22-én az európai autómentes napi budapesti, lezárások nélküli, közlekedős Critical Massen körülbelül 10 000 kerékpáros vett részt.
 • 2009. április 19-én a budapesti Critical Massen körülbelül 30 000-en vettek részt.
 • 2010. szeptember 22. 18:30 (kezdés a pesti Nagykörút szélső sávjain, a Margit híd és Petőfi híd között)
 • 2012. A Magyar Kerékpárosklub bejelenti, úgy ítéli meg, Budapesten a CM elérte a célját, ezért a Klub ezentúl nem szervezi meg a rendezvényt. Az az évi felvonulás is elmarad.
 • 2013. április 20-án szervezték meg az utolsó budapesti Critical Masst, amelyen több mint százezren vettek részt.[8] A tömeg a Carl Lutz rakparton gyülekezett. Sinka Károly (Sinya) mellett Bert van der Lingen, holland nagykövet-helyettes is köszöntötte a startnál a megjelenteket. "Budapest egy napra Amszterdammá vált. Találkozunk a Városligetben!"
 • 2013 után nem fognak rendezni Critical Masst Budapesten. A szervezők szerint azért, mert kitűzött célokat már elérték, így ilyen megmozdulásnak nincs többé értelme.
 • 2019. szeptember 22-én, tizenötödik évfordulóra újra Critical Mass néven a Magyar Kerékpárosklub kerékpáros közlekedést szervezett[9] a Móricz Zsigmond körtértől a Szabadság térig. Az esemény előre be lett jelentve, de kijelölt útvonal nem volt. Az ünnepi jelleg miatt emlékpóló készült.

Több vidéki városban azóta is tartanak Critical Mass és más néven kerékpáros felvonulásokat, mert fontosnak tartják, hogy a figyelmet rendszeresen a kerékpározás ügyére irányítsák.

 • Szegeden 2006 óta szinte minden évben kétszer rendezték meg a demonstrációt Critical Mass Szeged néven. 2016-ban a tízéves szülinapi tekerésen már közel kétezren vonultak fel a megyeszékhely utcáin kerékpárokkal. A szervezésben segítséget nyújtott a Szegedbicaj blog is. 2018. április 22-én tartották az utolsó Critical Mass Szeged felvonulást, a rendezők szerint a demonstráció elérte a célját, és a jövőben szeretnének egy élő, jól szervezett bringás közösséget építeni, amely azonban más keretek között működik majd.[10]

Minimal Mass[szerkesztés]

A 2006. szeptember 22-ére tervezett budapesti felvonulás az akkori szeptemberi tüntetések és zavargások miatt elmaradt. Ennek hatására néhányan elhatározták, hogy minden hónap utolsó péntekén este hatkor a Hősök teréről indulva és oda visszaérkezve körbebringázzák Budapestet Minimal Mass név alatt (magyarul „minimális tömeg”).[7] Az eseményt minden hónap végén megtartják, amely nyitott, így a csapathoz bárki csatlakozhat útközben is. A táv összesen 34 km, amit körülbelül 3 óra alatt tesz meg a tömeg, rendőri segítség nélkül, a KRESZ-szabályait szigorúan betartva.

NightRide[szerkesztés]

NightRide néven (a kezdőbetűkből rövidítve NR, magyarul „éjszakai kerekezés”) a Critical Mass koncepciójához hasonlóan, bár attól valamennyire eltérően, minden szombat este a budapesti Szabadság térről elindul egy kisebb kerékpáros csapat, hogy Budapesten és annak környékén éjszakába nyúlóan biciklizzenek. A túra rendszerint szintén a Hősök terén ér véget.

Források[szerkesztés]

 1. London: hogyan hiúsították meg az autósok tervét a kerékpárosok a világ körül (angol nyelven). The Daily Telegraph, 2003. december 15. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 2. a b c d Joe Garofoli: 10 éves a Critical Mass (angol nyelven). San Francisco Chronicle, 2002. szeptember 28. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 3. Stockholm-i Critical Mass-szerű kerékpártúra (svéd nyelven). AlternativStad.nu. [2011. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 4. Joel Pomerantz: A Critical Mass Kulturális Szógyűjteménye (angol nyelven). [2008. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 5. Chicago-i Critical Mass GY.I.K. (angol nyelven). ChicagoCriticalMass.org. [2010. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 6. A Critical Mass és a Millenáris is elmarad!. CriticalMass.hu. [2008. április 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 25.)
 7. a b Kerékpáros vonulás – Utolsó péntek a hónapban. CriticalMass.hu. [2009. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 25.)
 8. "MTV Híradó". "Magyar Televízió"
 9. "Critical Mass 15. jubileumi közlekedés. "Magyar Kerékpárosklub"
 10. 12 év után utoljára emelkedtek a magasba a kerékpárok Szegeden”. [2018. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 24.) (magyar nyelvű) 

További információk[szerkesztés]