Critical Mass

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Critical Mass
A 2009-es őszi budapesti Critical Mass plakátja
A 2009-es őszi budapesti Critical Mass plakátja
Dátum 2011. április 30.
Honlap http://www.criticalmass.hu
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Critical Mass témájú médiaállományokat.

A Critical Mass (a kezdőbetűkből rövidítve CM) annak az elterjedt, városi kerékpáros felvonulásnak a neve, amit minden hónap utolsó péntekén tartanak meg világszerte közel 300 városban.[1] 1992-ben, San Franciscóban volt először ilyen felvonulás, azzal a céllal, hogy megmutassák, mennyire barátságtalanok a városok a kerékpárosoknak.[2] Valójában a Critical Mass nem egy közvetlen akció, hanem inkább egy városi kerékpártúra, amely során egy kihirdetett találkozóhelyen összegyűlnek a kerékpárosok és együtt eltekernek a város egyik pontjából a másikba.

Magyarországon áprilisban, a Föld napján és szeptemberben az európai autómentes napon két nagyobb felvonulást is tartanak. A Critical Mass felvonulások során egy kihirdetett útvonalon (általában rendőri biztosítással) végigkerekeznek az összegyűltek. Gyakori, hogy kereszteződésekben vagy a célban megállva a résztvevők fejük fölé emelik kerékpárjaikat, ezzel felhívva a figyelmet ezen közlekedési forma létjogosultságára, illetve hátrányos helyzetére.

Története[szerkesztés]

Felvonulás az ausztráliai Melbourne-ben 2005 novemberében

Az 1970-es években a svéd Stockholmban már megrendezésre került egy Critical Mass-szerű kerékpártúra száznál is több résztvevővel.[3] Az első igazi Critical Mass elnevezésű felvonulás azonban 1992. szeptember 25-én, pénteken, este hat órakor volt San Franciscoban, ahol összesen 48 résztvevő volt. Ekkor még „Commute Clot”-nak (magyarul „Ingázó csomó”) hívták a kerékpáros összejövetelt és néhány tucat bringás szervezte meg a Market Streeten szórólapok segítségével.[2]

Nem sokkal ezután néhány biciklis elment a helyi kerékpárboltba, hogy megnézzék a Ted White által készített Return of the Scorcher című dokumentumfilmet a külföldi kerékpáros kultúráról. A filmben az amerikai George Bliss azt mondta, hogy a motorosoknak és a bicikliseknek egyaránt van, jelek nélkül is érthető tárgyalási módszerük az útkereszteződésekben: a kritikus tömeg összetömörül a kereszteződéseknél és megvárják a lemaradtakat, hogy azok beérhessék őket. Ha odaértek, akkor indulhatnak tovább együtt. A második felvonulás során már ezt a módszert alkalmazták[4] és le is váltották a felvonulás nevét „Critical Mass”-re, azaz „kritikus tömeg”-re.[2]

A negyedik felvonuláson már közel 100-an tekertek és a résztvevők száma drasztikusan növekedett, míg nem elérték az átlagos 1000 főt.[2]

Ezen a sikeren felbuzdulva más városokban is elkezdődtek ilyen eseményeket megszervezni: a felvonulás nevét hamar felhasználták más hasonló, de a San Franciscóitól független, tömeges kerékpáros eseményekhez, melyek a világban különböző városokban, hasonló időpontban kerültek megrendezésre, vagy már léteztek, csak más néven 1992 előtt. Körülbelül több mint 325 városban rendeznek ilyen biciklis felvonulásokat szerte a világban. A „masser” kifejezést (magyarul „tömeges”) gyakran használják a részt vevő kerékpárosokra.[5]

New Yorkban a hatóságok először támogatták, majd évek múltán korlátozásokat vezettek be a kerékpáros felvonulás megfékezésére, sőt 2004. augusztus 27-én rendőri akció keretében tömeges letartóztatásokra és kerékpárelkobzásokra került sor. Ezt a Still We Ride című rövidfilm dolgozta fel.

Star Ride[szerkesztés]

1977 Június 5.-től Berlinben minden évben szerveznek kerékpáros felvonulást, a kerékpározás biztonságosabbá és vonzóbbá tétele érdekében. Csillagtúra megoldással 13-19 útvonalon haladva találkoznak a Brandenburgi kapunál. [1] A jelenlegi legnagyobb egynapos kerékpáros rendezvény a 35. berlini "Csillag tekerés", ahol hozzávetőleg 150 000 résztvevő találkozott a célban 2011-ben. [2]

A Critical Mass Magyarországon[szerkesztés]

70 000 kerék a levegőben: bringaemelés a Városligetben, a budapesti Critical Mass után, 2007. szeptember 22.
Bringaemelés a Hősök terén, 2008. szeptember 22.
Bringások a Váralagút lánchídi bejáratánál, 2009. április 19.

Budapesten több civil szervezet is szervezett a rendszerváltás óta kerékpáros felvonulásokat:

 • 2004. szeptember 22-én az európai autómentes nap alkalmából a korábban is aktív csoportok új aktivistákkal megszervezték a „Critical Mass Budapest” demonstrációt, ahol körülbelül 4000 résztvevő volt.
 • A második alkalom 2005. április 22-én, a Föld napján volt, ahol már 10 000-en vettek részt, ami egyúttal az ország történetének egyik legnagyobb civil, politikától független demonstrációja volt.
 • 2006. április 22-én 30 000 kerékpáros vett részt a rendezvényen és a budapesti Critical Mass-ek történelmében először az akkori köztársasági elnök, Sólyom László is részt vett a felvonuláson.
  • A szeptember 22-ére tervezett budapesti esemény a 2006. szeptemberi tüntetések és zavargások miatt elmaradt. Győrben, Pécsett és Szegeden több mint 500 résztvevővel megtartották, valamint további kilenc városban több száz kerékpáros vett részt a felvonulásokon. Az elmaradt felvonulás[6] hatására néhányan elhatározták, hogy minden hónap utolsó péntekén a Hősök teréről indulva körbebringázzák a várost.[7] Az esemény teljesen nyitott, és azóta is minden hónap végén megtartják.
 • 2007. április 22-én körülbelül 50 000 kerékpáros vett részt a rendezvényen. Több más városban a résztvevők száma meghaladta az ezer főt. Ez volt a világon legnagyobb egy tömegben végzett kerékpáros felvonulás. 2007-ben már kisebb városok – például Berettyóújfalu – is csatlakoztak a felvonuláshoz.
  • A szeptember 22-i budapesti eseményen körülbelül 30 000 kerékpáros vett részt.
 • 2008. április 20-án, a Föld napjához kapcsolódva Budapesten 80 000 ember vonult fel, megdöntve ezzel a korábbi rekordot. Sok más városban viszont április 22-én, kedden volt a felvonulás.
  • Szeptember 22-én az európai autómentes napi budapesti, lezárások nélküli, közlekedős Critical Mass-en körülbelül 10 000 kerékpáros vett részt.
 • 2009. április 19-én a budapesti Critical Mass-en körülbelül 30 000-en vettek részt.
 • 2010. szeptember 22. 18:30 (kezdés a pesti Nagykörút szélső sávjain, a Margit híd és Petőfi híd között)
 • 2012. A Magyar Kerékpárosklub bejelenti, úgy ítéli meg, Budapesten a CM elérte a célját, ezért a Klub ezentúl nem szervezi meg a rendezvényt. Az azévi felvonulás is elmarad.
 • 2013. április 20-án szervezték meg az utolsó budapesti Critical Mass-t, amelyen több mint százezren vettek részt.[8] A tömeg a Carl Lutz rakparton gyülekezett. Sinka Károly (Sinya) mellett Bert van der Lingen, holland nagykövet-helyettes is köszöntötte a startnál a megjelenteket. "Budapest egy napra Amszterdammá vált. Találkozunk a Városligetben!"
 • 2013 után nem fognak rendezni Critical Mass-t Budapesten. A szervezők szerint azért, mert kitűzött célokat már elérték, így ilyen megmozdulásnak nincs többé értelme.

Minimal Mass[szerkesztés]

A 2006. szeptember 22-ére tervezett budapesti felvonulás az akkori szeptemberi tüntetések és zavargások miatt elmaradt. Ennek hatására néhányan elhatározták, hogy minden hónap utolsó péntekén este hatkor a Hősök teréről indulva és oda visszaérkezve körbebringázzák Budapestet Minimal Mass név alatt (magyarul „Minimális tömeg”).[7] Az eseményt minden hónap végén megtartják, amely teljesen nyitott, így a csapathoz bárki csatlakozhat akár útközben is. A táv összesen 34 km, amit körülbelül 3 óra alatt tesz meg a tömeg, rendőri segítség nélkül, a KRESZ-szabályait szigorúan betartva.

NightRide[szerkesztés]

NightRide néven (a kezdőbetűkből rövidítve NR, magyarul „Éjszakai kerekezés”) a Critical Mass koncepciójához hasonlóan, bár attól egy valamennyire eltérően, minden szombat este a budapesti Szabadság térről elindul egy kisebb kerékpáros csapat, hogy Budapesten és annak környékén éjszakába nyúlóan biciklizzenek. A túra rendszerint szintén a Hősök terén ér véget.

Források[szerkesztés]

 1. London: hogyan hiúsították meg az autósok tervét a kerékpárosok a világ körül (angol nyelven). The Daily Telegraph, 2003. december 15. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 2. ^ a b c d Joe Garofoli: 10 éves a Critical Mass (angol nyelven). San Francisco Chronicle, 2002. szeptember 28. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 3. Stockholm-i Critical Mass-szerű kerékpártúra (svéd nyelven). AlternativStad.nu. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 4. Joel Pomerantz: A Critical Mass Kulturális Szógyűjteménye (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 5. Chicago-i Critical Mass GY.I.K. (angol nyelven). ChicagoCriticalMass.org. (Hozzáférés: 2009. augusztus 24.)
 6. A Critical Mass és a Millenáris is elmarad!. CriticalMass.hu. (Hozzáférés: 2010. március 25.)
 7. ^ a b Kerékpáros vonulás – Utolsó péntek a hónapban. CriticalMass.hu. (Hozzáférés: 2010. március 25.)
 8. "MTV Híradó". "Magyar Televízió"

További információk[szerkesztés]