Cetiosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cetiosaurus
Evolúciós időszak: középső - késő jura 181–169 Ma
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Család: Cetiosauridae
Alcsalád: Cetiosaurinae
Lydekker, 1888
Nem: Cetiosaurus
Owen, 1841
Fajok
 • C. brevis Owen, 1842 (típus) (az ICZN elvetheti)
 • C. medius Owen, 1842
 • C. longus Owen, 1842
 • C. oxoniensis Phillips, 1871 (ajánlott új típusfaj)
 • C. mogrebiensis Lapparent, 1955
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cetiosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cetiosaurus témájú kategóriát.

A Cetiosaurus (jelentése 'bálnagyík', az ógörög κητος / kétosz 'tengeri szörny' (később 'bálna') és σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételéből) a sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a középső és késő jura korban (mintegy 181-169 millió évvel ezelőtt) élt a mai Európa és Afrika területén. A hosszát körülbelül 18 méterre, a tömegét pedig 25 tonnára becsülték. Neve a felfedezője tévedéséből ered, Richard Owen ugyanis azt hitte, hogy a maradványok egy tengeri élőlényhez, egy szokatlanul nagyméretű krokodilhoz tartoztak.

Kezdetleges, négy lábon járó, hosszú nyakú, kis fejű növényevő volt, amely a legtöbb sauropodáénál rövidebb farokkal rendelkezett.

Anatómia[szerkesztés]

A Cetiosaurus négy lábon járó, hosszú nyakú állat volt, melynek hossza nagyjából elérte a 18 métert. Nyaka a testéhez hasonló hosszúságú volt, legalább 40 csigolyából álló farka pedig annál hosszabb lehetett. Hátcsigolyái nehezek és kezdetlegesek voltak, különböztek a Brachiosaurushoz hasonló fejlett sauropodák üreges csigolyáitól. A legtöbb sauropodától eltérően az orsócsontja a felkarcsonttal megegyező hosszúságot ért el. A combcsont hossza körülbelül 1,8 méter volt.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Cetiosaurus az elsőként felfedezett és elnevezett sauropoda, amely a legjobban ismert Angliából származó sauropoda is egyben.[1] Fosszíliáit Anglia és Marokkó területén találták meg. A Wight-szigetről előkerült, egy csigolyából, egy bordából és egy karcsontból álló leletanyagot Sir Richard Owen nevezte el 1841-ben, egy évvel azelőtt, hogy a Dinosauria nevet megalkotta volna. Az 1840-es években több lábcsontot is találtak, 1868-ban pedig egy teljes csontvázat fedeztek fel. Owen úgy gondolta, hogy krokodilszerű jellemzői voltak. Ironikus módon a Cetiosaurus valódi természetére csak akkor derült fény, amikor Thomas Henry Huxley 1869-ben dinoszauruszként sorolta be.[2]

Az Oxfordshire megyében és Rutlandben talált középső jura kori (bajoci korszakbeli) Cetiosaurus oxoniensis[3] jobban ismert, mint a típusfaj, a C. brevis, ezért Paul Upchurch azt javasolta, hogy cseréljék le a típusfajt.[4] A C. medius leletanyagával kapcsolatos beszámoló elégtelen a Cetiosaurusként való definiálásához, ezért nomen dubiumnak számít.

Cetiosaurus fajok

 • C. brevis (típus)
 • C. medius (nomen dubium)
 • C. oxoniensis Phillips, 1871
 • C. mogrebiensis Lapparent, 1955

Osztályozás[szerkesztés]

A Cetiosaurus legközelebbi rokonának a Barapasaurus és a dél-amerikai Patagosaurus tűnik. E nemek együtt alkotják a Cetiosauridae családot, amely korábban a kezdetleges sauropodák rosszul definiált nagycsaládja volt.

Ősbiológia[szerkesztés]

Egy időben élt a Megalosaurusszal és az Eustreptospondylusszal, melyeknek a zsákmánya is lehetett. A Cetiosaurus otthonát az ártéri területek és a nyílt erdőségek alkották.

Galéria[szerkesztés]

A Cetiosaurus jobb lapockája az Oxfordi Egyetem Természetrajzi Múzeumában
A Cetiosaurus jobb felkarcsontja az Oxfordi Egyetem Természetrajzi Múzeumában
A Cetiosaurus jobb combcsontja az Oxfordi Egyetem Természetrajzi Múzeumában

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dodson, Peter, Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B.. Cetiosaurus, The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD., 65. o. (1993). ISBN 0-7853-0443-6 
 2. Debus AA (1994). „Mysterious Giants:Historical Sauropods”. Dinosaur Report (Spring), 8–9. o.  
 3. Upchurch P & Martin J (2002). „The Rutland Cetiosaurus: the anatomy and relationships of a Middle Jurassic British sauropod dinosaur”. Palaeontology 45 (6), 1049–1074. o. DOI:10.1111/1475-4983.00275. (Hozzáférés: 2009. december 11.)  
 4. Upchurch P. & Martin J. (2003). „The Anatomy and Taxonomy of Cetiosaurus (Saurischia, Sauropoda) from the Middle Jurassic of England”. Journal of Vertebrate Palaeontology 23 (1), 208–231. o. DOI:[208:TAATOC2.0.CO;2 10.1671/0272-4634(2003)23[208:TAATOC]2.0.CO;2].  

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cetiosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

 • Fastovsky DE, Weishampel DB.szerk.: Fastovsky DE, Weishampel DB: Sauropodomorpha:The Big, The Bizarre & The Majestic, The Evolution and Extinction of the Dinosaurs (2nd Edition). Cambridge University Press, 229–264. o. (2005). ISBN 0-521-81172-4 

További információk[szerkesztés]

 • Cetiosaurus. The Dinosaur Encyclopaedia. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 11.)