César-díj az Európai Unió legjobb filmjének

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
César-díj az Európai Unió legjobb filmjének (César du meilleur film de l'Union européenne)
Szervezet neve Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia
Ország  Franciaország
SzékhelyPárizs
Alapítás éve2003
Díjátadók
Első díjátadó 28. César-gála
2003. február 22.
Legutóbbi díjátadó 30. César-gála
2005. február 26.
Hivatalos weboldal
http://www.academie-cinema.org/

Az Európai Unió legjobb filmjének járó César-díj kategóriát (franciául César du meilleur film de l'Union européenne) 2003-ban hozta létre a francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia, azzal a céllal, hogy a külföldi filmek sorából kiemeljék, és külön jutalmazzák az Európai Unióban készített filmeket. Az elismerést három alkalommal ítélték oda a 2000-es évek közepén, azóta az európai filmek ismét a legjobb külföldi film címért lehetnek versenyben.

Díjazottak és jelöltek[szerkesztés]

A díjazottak vastagítással vannak kiemelve.[1] Az évszám a díjosztó gála évét jelzi, amikor az előző évben forgalmazásra került film elismerésben részesült.[2]

2000-es évek[szerkesztés]

Év Díjazottak és jelöltek

2003

2004

2005

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A szócikkben a magyarországi filmbemutató, illetve DVD-forgalmazás címei szerepelnek (forrás: PORT.hu, Interaktív filmkatalógus és kritikus tömeg), kiegészítve a Filmvilág adatbázisában található magyar címekkel.
  2. Például: Pedro Almodóvar a 28. César-gálán, 2003. február 22-én vehetett át díjat az Európai Unió legjobb filmje kategóriában, azonban filmje, Beszélj hozzá az előző évben, 2002-ben került az unió országainak filmszínházaiba.
  3. Előfordul eredeti címén (Saraband) is.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]