Ugrás a tartalomhoz

Dogville – A menedék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dogville - A menedék
(Dogville)
2003-as francia–német–brit–dán–finn–olasz–svéd–holland–norvég film
RendezőLars von Trier
ProducerVibeke Windelov
Vezető producerPeter Aalbæk Jensen
Műfaj
ForgatókönyvíróLars von Trier
FőszerepbenNicole Kidman
ZeneGiovanni Battista Pergolesi
OperatőrAnthony Dod Mantle
VágóMolly Malene Stensgaard
HangmérnökPer Streit
JelmeztervezőManon Rasmussen
Díszlettervező
  • Peter Grant
  • Peter Grant
GyártásvezetőMichael Sterling
Gyártás
GyártóZentropa Entertainments
Isabella Films B.V.
Something Else B.V.
Memfis Film
Ország Franciaország

Németország
Egyesült Királyság
Dánia
Finnország
Olaszország
Svédország
Hollandia

Norvégia
Nyelvangol
Játékidő178 perc
Forgalmazás
ForgalmazóTrust Film Sales Best Hollywood Kft
BemutatóFranciaország 2003. május 19.
Magyarország 2003. december 4.
Korhatár16 III. kategória (F/1190/J)
Bevétel16 680 836 $
Kronológia
KövetkezőManderlay
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dogville - A menedék témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dogville - A menedék 2003-ban bemutatott film, amelyet Lars von Trier írt és rendezett. A főszerepben Nicole Kidman és Paul Bettany látható, a mellékszerepekben Stellan Skarsgård, James Caan és Lauren Bacall. A film hossza 178 perc. A filmet a Cannes-i filmfesztiválon mutatták be 2003. május 19-én. Magyarországon 2003. december 4-én volt a premiere.

Cselekmény

[szerkesztés]

Dogville a Sziklás Hegységben fekszik, Amerikában. Lakói jó, becsületes, városukat szerető emberek. Az épületek többsége szánalmas állapotban van, őszintén szólva egy nyomortanyára emlékeztetett a hely.

Az egyik este egy ismeretlen nő tűnik fel a főutcán, akit Grace-nek hívnak. Kiderül, hogy gengszterek elől menekült a városba, akik nem nyugszanak, amíg meg nem találják őt. Tom, a város egyik legbefolyásosabb embere talál rá, összehívja a lakókat és elmondja nekik Grace történetét. Az emberek úgy döntenek, hogy adnak Grace-nek két hét próbaidőt, de ha egyvalaki is úgy dönt, hogy távoznia kell, akkor azon nyomban el kell hagynia a várost. Grace kedvesen viszonyul mindenkihez, felajánlja a segítségét a lakóknak, de kiderül, hogy senki sem szorul segítségre. Aztán mégis mindenki talál valami munkát Grace-nek, aki boldogan segít mindenkinek. A próbaidő lejár, az emberek pedig úgy döntenek, hogy maradhat Grace. De a rendőrség többször is megjelenik a városban, Grace képével ellátott plakátokat ragasztanak ki a falra, és jutalmat is kínálnak a nyomravezetőnek. A város lakói nem küldik el Grace-t, de úgy döntenek, hogy többet kell dolgoznia, és a fizetését is csökkentik. Grace jobb híján beleegyezik a dologba, semmiféleképpen sem akar visszamenni a gengszterekhez. Ahogy telik az idő, a város lakói egyre rosszabbul kezdenek bánni Grace-el, egy férfi meg is erőszakolja őt, ezért ő meg akar szökni. Tom, aki időközben gyengéd érzelmeket kezdett táplálni Grace iránt, segít neki a szökésben, az a terv, hogy a fuvarost lefizetik, ő meg elbújtatja Grace-t a rakomány között. Útközben azonban a fuvaros azt mondja Grace-nek, hogy baj van, több fizetségre van szüksége, Grace természetben is fizethet, szóval megerőszakolja őt. Aztán Grace elalszik, és mire felébred, rájön, hogy a fuvaros Dogville-be hozta vissza őt, ahol az emberek nagy haragra gerjedtek Grace szökéspróbálkozása miatt, ezért egy nagy vashoz láncolják a nyakánál fogva, és egy csengőt is akasztanak rá, így biztosan nem fog megszökni ismét.

Ezután Grace élete rémálommá alakul, sorban járnak hozzá a férfiak, akik azzal fenyegetőznek, hogy feladják őt, ha nem fekszik le velük. A gyerekek is semminek nézik őt, sárral dobálják. Aztán Tom unszolására Grace kitálal a városlakóknak, akik emiatt úgy döntenek, hogy eljött az ideje megszabadulni Grace-től, és Tom segítségével felhívják a gengsztereket, akik nagyszámban meg is jelennek Dogville-ben. De kiderül, hogy a főgengszter Grace apja, és a nő azért menekült el tőle, mert nem értett egyet az erkölcsi világnézetével. Most azonban a férfi arra kéri Grace-t, hogy legyen újra a lánya, hatalmat is ad a kezébe. Grace gondolkozik egy darabig, és úgy dönt, hogy hazamegy, a városban lelő mindenkit, aztán pedig felgyújtja a helyet

Szereplők

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang
Mesélő John Hurt Haás Vander Péter
Grace Nicole Kidman Kisfalvi Krisztina
Tom Edison Paul Bettany Zámbori Soma
Jack McKay Ben Gazzara Fülöp Zsigmond
A Nagy Ember James Caan Kristóf Tibor
Chuck Stellan Skarsgård Faragó András
Ben Zeljko Ivanek Oberfrank Pál
Martha Siobhan Fallon Hogan Málnai Zsuzsa

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]