Brazza-cerkóf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brazza cerkóf
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalkatúak (Simiiformes)
Részalrend: Keskenyorrú majmok (Catarrhini)
Család: Cerkóffélék (Cercopithecidae)
Alcsalád: Cerkófmajomformák (Cercopithecinae)
Nem: Cerkóf (Cercopithecus)
Faj: C. neglectus
Tudományos név
Cercopithecus neglectus
(Schlegel, 1876)
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Brazza cerkóf témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Brazza cerkóf témájú médiaállományokat és Brazza cerkóf témájú kategóriát.

A Brazza-cerkóf (Cercopithecus neglectus) a cerkóffélék családjába (Cercopithecidae), azon belül pedig a cerkófmajomformák alcsaládjába (Cercopithecinae) tartozó faj.

Nevét Pierre Savorgnan de Brazza francia Afrika-kutató után kapta.

Megjelenése[szerkesztés]

A Brazza-cerkóf a nagy termetű cerkófmajmok közé tartozik. A cerkófok között ennél a fajnál van a legnagyobb nagyságbeli különbség a hímek és a nőstények között. Míg a nőstények 40–47 centiméter hosszúak és 3–4 kilogramm súlyúak, a hímek testesebbek, hosszuk 45 és 60 centiméter között váltakozhat, és akár a hét kilós súlyt is elérhetik. Mindkét nem farka olyan hosszú, mint a teste.

Szőrzete olajbarna, farka feketés árnyalatú. Igen jellegzetes az arcrajzolata, Szemöldöke narancssárgás és hosszú fehér szakálla és szintén fehér bajsza van.

Elterjedése[szerkesztés]

Közép- és Kelet-Afrikában a következő országokban fordul elő: Kamerun, Egyenlítői-Guinea, Gabon, Kongói Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola, Közép-afrikai Köztársaság, Kenya, Uganda, Szudán és Etiópia.

Főként vízhez közeli erdőségekben él, de megtalálható esőerdőkben és mocsarakban is.

Életmódja[szerkesztés]

Nappali életmódú majmok, táplálékukat (mely gyümölcsökből, diófélékből, magvakból, levelekből, alkalmanként pedig rovarokból áll) többnyire a talajon gyűjtik össze. Ha nem táplálkozik, ideje legnagyobb részét a fák lombkoronájában tölti. Főként reggel és délután aktív faj.

Csapatokban él, néha nagyobb, akár 40 állatból is álló bandákba verődik. A többi cerkófhoz hasonlóan összetett jelzésekkel, így hangokkal, grimaszokkal és testtartásokkal kommunikál. Fenyegető magatartása a szavannacerkóféra (Chlorocebus aethiops) emlékeztet; először felül, térdeit szétnyitva fehér combjait teszi láthatóvá. Erősen felizgatva feláll, fehér alsó részét mutogatja és le-fel hajlong.

Szaporodása[szerkesztés]

Az öt-hat hónapnyi vemhesség után a nőstény egyetlen utódot hoz a világra. Kölykét egy évig szoptatja és öt- hatéves korában lesz a kölyök ivarérett. A hímek ezután elhagyják szülőcsoportjukat és egy másik csoporthoz csatlakoznak. Velük ellentétben a nőstények többnyire életük végéig szülőcsoportjukban maradnak. Várható élettartama a szabadban 20 év körül van. Fogságban akár 30 évig is elélhet.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Kitömött példány

A Brazza-cerkófra őshazájában az emberek a húsa miatt vadásznak és mivel gyakran okoznak kárt a veteményekben, a gazdák emiatt is üldözik őket. A legsúlyosabb veszély azonban az erdőirtás, mely élőhelyét érinti. Elterjedési területe egyes részein megritkult ugyan, összességében azonban jelenleg még nem számít a veszélyeztetett fajok közé.

Feltűnő színezete miatt kedvelt állatkerti állat. A legtöbb nagyobb állatkertben látható és rendszeresen szaporodik is fogságban. Magyarországon a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban találkozhatunk velük.

Források[szerkesztés]