Borscs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Borscs
Ukrán borscs tejföllel
Ukrán borscs tejföllel
Nemzet, ország  Ukrajna, szláv államok
Alapanyagok cékla, burgonya, hús, zöldségek (káposzta, hagyma, sárgarépa)
Ismertebb receptek Orosz céklaleves
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Borscs témájú médiaállományokat.

A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban népszerű, a legtöbb esetben céklából[1] készült leves. A felsorolt országokon kívül más nemzetek konyhájának is részét képezi, bár hagyományosan ukrán eredetűnek tartják.[2]

Etimológia és történet[szerkesztés]

A szláv nyelvek etimológiai szótárai szerint[3] a борщ (borscs) szó eredetileg a борщевик (borscsevik) elnevezésű növény, a medvetalp (latinul Heracleum) nevéből származik; ennek a leveleit használták az ételhez korábban.

A borscs az orosz konyha legősibb rétegéhez tartozik, eredete a Kijevi Rusz koráig nyúlik vissza. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek Oroszországban.

Nyikanor Ivanovics töltött magának egy kupica vodkát, megitta, másodikkal is töltött, azt is kihörpintette, felnyársalt a villájára három falat heringet - és abban a pillanatban csengettek. Pelageja Antonovna éppen a gőzölgő fazekat hozta be a konyhából, amelyre elég volt egyetlen pillantást vetni, és az ember máris kitalálta, hogy a forró borscsleves alján a világ legpompásabb ínyencfalatja rejtőzik: egy velőscsont...
Mihail Bulgakov - A Mester és Margarita[4]

Készítése[szerkesztés]

A hagyományos borscs bukéját 18-20 alkotó eleme (különböző húsok, zöldségek és fűszerek) adja meg. Ennek megfelelően az igazi borscs elkészítése nagyon munkaigényes és hosszan tartó eljárás. Az alapja valamilyen húslé, hagyományosan ezt oldalasból készítik. A borscsba kerülő zöldségeket külön készítik el. A legfontosabbat, a névadó céklát, külön párolják csöppnyi ecettel vagy citromlével biztosítva, hogy megmaradjon az élénk vörös színe. A zöldségeket (sárgarépa, gyökér) szintén külön, kevés zsíron üvegessé dinsztelik és amikor már üveges, (kb. 15 perc) teszik hozzá a paradicsom szeleteket, vagy friss paradicsom híján, a sűrített paradicsomot. Az előkészítő munkák végeztével állítják össze a végleges levest, a további alkotó elemeket pontosan előírt sorrendben és időben hozzáadva. A sorrend a következő: burgonya, káposzta, az előkészített cékla, a üvegesre sütött zöldségek, fűszerek és a legvégén 2-3 perccel a tűzről való levételét megelőzőleg a fokhagyma.

A borscs egy változatának készítési módja képekben

A művészetekben[szerkesztés]

Ez a szó az alapja a Боржч (Borzscs) nevű étkezdének, amely a sztalkerek kedvelt törzshelye Arkagyij és Borisz SztrugackijPiknik az árokparton” című művében. A műben a név Ernest, a tulajdonos találmánya, aki ragaszkodik hozzá és nem hajlandó megváltoztatni.

Források[szerkesztés]

  • И. А. Фельдман: Любимые блюда. изд.: Реклама 1988. ppt.: 5-27. ISBN 5-88520-031-9

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. В. И. Даль: БОРЩ (orosz nyelven). Яндекс (Yandex.ru). (Hozzáférés: 2010. március 12.)[halott link]
  2. Sydney Schultze, Sydney: Culture and Customs of Russia (angol nyelven). Greenwood Press, 2000. (Hozzáférés: 2010. március 12.)
  3. Фасмер, Макс, Этимологический сл. русского языка (В 4 т.). — М.: «Прогресс», 1986 (изд. 2-е, перев. О. Н. Трубачёва); П. Я. Черных, Историко-этимологический сл. рус. яз. — М., «Русский язык», 1994; Етимологічний словник української мови (В 7 т.) / АН УРСР. О. С. Мельничук (головний ред.) — К.: «Наук. думка», 1982; Этимологический сл. славянских яз. (праславянский лексический фонд), Вып. 3 — М.: «Наука», 1976 («bьrscь»)
  4. Mihail Bulgakov - A Mester és Margarita, Kriterion Kiadó 1972. old:108

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Borscs témájú médiaállományokat.