Besnyő László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Besnyő László
Született1958. március 27. (66 éves)
Budapest
BeceneveBesi
Állampolgárságamagyar
HázastársaSkiba Gabriella
Gyermekeiegy gyermek:
Besnyő Dániel
SzüleiDomány Marietta, dr. Besnyő Iván
Foglalkozása
  • zenei promóter
  • rendezvényszervező
  • költő
IskoláiZrínyi Ilona Gimnázium

ELTE Állam- és Jogtudományi Kar (1977–1982)

Magyar Rádió Újságíró Iskola (1983-1984)

Magassága174 cm
A Wikimédia Commons tartalmaz Besnyő László témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dr. Besnyő László (Budapest, 1958. március 27. - ) költő, promóter, producer, a Magyar Koncertszervezők Szövetségének volt elnöke, a Vének Tanácsának kitalálója, a Krokodil Rock Kft. alapító, többségi tulajdonosa. 40 éve dolgozik a promóter szakmában, legrégebbiként a most regnálók között.

Gyermekkora[szerkesztés]

Besnyő László

1958. március 27-én született Budapesten, egy neológ zsidó polgári család első gyermekeként. A hosszú hajú, lázadó fiú már általános iskolás korában komolyan érdeklődni kezdett az irodalom iránt, szabadidejében legszívesebben olvasott. A rá nagy hatással lévő iskolatársaival, Dévényi Ádámmal és Geltz Péterrel egymás kezébe adták a számukra olyan meghatározó könyveket, mint a Martin Eden, A Legyek Ura, az Úton, vagy az Üvöltés. Led Zeppelin, Deep Purple és Ten Years After zenéket hallgattak, Illés, Mini és Syrius koncertekre jártak.

Az általános iskolai évek után a Zrínyi Ilona Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol életre szóló barátságokat kötött. Műsorokat szervezett, aztán később a gimnázium irodalmi életében is tevékenyen részt vett. Az iskolai lapban verseket jelentetett meg, majd a Római Birodalom triumvirátusai alapján megalapította a Triumvirtus Irodalmi Színpadot. A Legyek Urából irodalmi estet rendezett, melyet más gimnáziumokban és a JATE Klubban is bemutatott. Tanulmányai során jó eredményeket szerzett, kedvenc irodalmi korszaka a XX. század első felének magyar költészete volt.[1]

Tanulmányai, az egyetemi évek[szerkesztés]

Besnyő László az Egyetemi Színpadon Keveházi Gáborral és Bán Teodórával, 1985

Édesapja nyomására jogi pályára lépett, 1977-1982 között az ELTE Jogi Karának növendéke. Egyetemi évei alatt tapasztalta meg először az antiszemitizmust a Kádár rendszerben. Felvételt csak másodszori próbálkozásra nyert az egyetemre. Első ízben, lezsidózta a felvételiztető professzor.

Szakdolgozatát külön engedéllyel szociológiából írta. „Közérzet, költői magatartás, kultúrpolitika” címmel. Diplomamunkájának célja a költészet és a szociológia összekapcsolása volt. Számos költővel készített interjút pl.:Páskándi Gézával, Veress Miklóssal. Tanárai voltak: Sólyom László, Mádl Ferenc, Györgyi Kálmán, Németh János, Kéry László, Vékás Lajos.

Az egyetemi évek alatt irodalmi esteket szervezett az ELTE híres Egyetemi Színpadára, mely akkor meghatározó szellemi központként működött. Ott mutatta be a Fiatal Költők Estjét, - melyben külön szerzői fejezete volt Dévényi Ádámnak, Geltz Péternek, Merza Gábornak, Lajta Gábornak és Karácsony Andrásnak - majd önálló műsorát Kapcsolatok címmel. Harmadik szerzői estjét a Sztriptízt, barátja, Darabos János rendezte.

Egyetemi tanulmányai után Keveházi Gábor rendezésében állította színpadra Dalok a kínai kedveshez, Lüanhoz című újabb szerzői estjét. Keveházi Gábor rendezte, koreografálta, Bán Teodóra partnereként táncolt is benne. Különlegességét az adta, hogy együtt szerepelt balett, lézer, versek, és látványshow. Totális színházra törekedtek. Az előadás sikere után turnéra indultak. Bródy Jánossal adtak két részes komplett műsort. Ezzel párhuzamosan mutatták be Darabos János rendezésében a Lézer Balett 2000 produkciót. Darabos Jánossal művészeti stúdiót is alapítottak Montage néven. A Lézer Balett 2000 előadást a Budapest Sportcsarnokban megrendezett Elektronikus Zenei Fesztiválon is bemutatták, ahol pl. Klaus Schulze és a Tangerine Dream is fellépett. Ezzel egyidőben a Magyar Állami Operaházban bemutatott Presser-Fodor: A Próba című rockbalett-előadásnak szervezett országos turnét.

A jogi tanulmányok után a Mester Ákos és Bölcs István által vezetett Újságíró Iskolában  tanult tovább. Szemináriumvezetője Rangos Katalin volt. Dolgozott a Magyar Rádióban és újságíróként is. Mivel rendszeresen megvágták, átírták az anyagait, ezt a szakmát örökre abbahagyta.

Munkássága[szerkesztés]

Besnyő László, a Beatrice zenekar menedzsere, 1992

Az 1985-ben megépült Petőfi Csarnokban rendszeresen megrendezett Csillagfény Disco gyártásvezetője, majd producere volt 25 éven át. 1989-ben megalapította a Krokodil Kft-t, majd jogutódját, a Krokodil Rock Kft-t. 1990-ben csődbe ment az állami koncertszervező cég, az akkori Országos Rendező Iroda, és 1990-től a magyar rockmezőnynek jelentős része a Krokodil Kft-hez igazolt. 1992-ben már 156 koncertet szervezett meg.

Az 1990-es évek második felében már nem csak hazai, hanem külföldi zenekarok, zenészek (pl. Nick Cave, Jethro Tull Robert Plant, Chris Rea. Lou Reed, Slayer, Iron Maiden, Chick Corea) koncertjeinek szervezője volt.

A hazai zenei élet olyan kiemelkedő szereplőivel dolgozott együtt, mint például: Omega, Szörényi Levente, Rapülők, Bikini, Sziámi, Európa Kiadó. 1987-1992 között a Beatrice menedzsere is volt. Kb. 20 évig a Bonanza Banzai és Ákos kizárólagos turnészervezője, majd utóbbinak hosszú ideig a menedzsere.

Nagy Feróval és Suszter Lóránttal létrehozták a Rockszövetséget, ami egybefoglalta a rockkal foglalkozó zenészeket, szervezőket, technikusokat. Később a szervezet személyi és politikai ellentétek miatt megszűnt. Évekkel később Magyar Koncertszervezők Szövetségének alapítója, megválasztott elnöke.

Ennek "kihalása" után Hegedűs László és Szabó Béla közreműködésével megalapították a laza szerveződésű, jogi formát nem öntő Vének Tanácsát. Ez egy olyan, kizárólag promótereket magába foglaló szerveződés, melynek feltétele a minimum 30 éves szakmai gyakorlat.

2008-ban felhagyott menedzseri tevékenységével és azóta kizárólag koncertszervezőként, promóterként dolgozik, valamint nívós színházi produkciók színpadra állításával foglalkozik (pl. A hattyúk tava, Spartacus, Traviata).

2022 júliusában Tom Jones koncertjét rendezi meg Magyarország legnagyobb fedett Arénájában, melyet eddigi promóteri pályafutása csúcsának tart.[2]

Cége működésébe egyre jobban bevonja médiadesign művész fiát, Dánielt.

2014-ben megjelentette a „Dalok Kínai Kedveseimhez” című kötetét. Jelenleg ennek második, átdolgozott kiadásán dolgozik. 2022 vége felé tervezi  a terjesztést.

Koncertjei, produkciói[szerkesztés]

40 éves promóteri pályafutása alatt – többek közt – a következő világsztárok magyarországi koncertjeit rendezte meg a Krokodil Rock Kft.:[3]

Hazai koncertek, produkciók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Interjú Besnyő Lászlóval, 2022.03.
  2. enrique-iglesias-tom-jones-mvm-dome-budapest-koncert-kubatov-gabor-ferencvaros-junius-julius-12 
  3. Krokodilrock | Rock koncert szervező Budapest | Magyarország (magyar nyelven). krokodilrock. (Hozzáférés: 2022. április 30.)