Moby Dick (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Moby Dick
Információk
Eredet  Magyarország, Sopron
Aktív évek 19801998, 2002–napjainkig
Műfaj thrash metal, heavy metal
Kiadó Proton
EMI-Quint
Magneoton-Warner
Sony Music
Hammer Records
Tagok
Schmiedl Tamás
Schmiedl Balázs
Gőbl Gábor
Király Zoltán
Korábbi tagok
Mentes Norbert
Bertalan Balázs
Rozsonits Tamás
Molics Zsolt
Novák Antal
Giczi Kurt
Jancsó Miklós
Kőműves Péter
Bindes Gyula
Horváth Zoltán
Hoffer Péter
Budai Béla

A Moby Dick weboldala
SablonWikidataSegítség

A soproni Moby Dick együttes az 1990-es évek elején vált országosan ismert, és a magyar színtéren meghatározó thrash metal zenekarrá. Első három albumukkal (Ugass kutya! 1990, Kegyetlen évek 1991, Körhinta 1992) teremtették meg máig tartó népszerűségüket. A Moby Dick 1999-től három éven keresztül nem létezett. 2002-es újjáalakulásuk óta folyamatosan koncerteznek és lemezeket készítenek. 2021 óta, Mentes Norbert gitáros kiválásával, Schmiedl Tamás énekes/gitáros maradt az egyetlen alapító tag a zenekarban.

2015-ben a legnagyobb hatású magyar metal-albumok listájára felkerült a Moby Dick első három albuma, közülük az 1990-es Ugass kutya! nagylemez pedig a lista élén végzett.[1][2]

Történet[szerkesztés]

Kegyetlen évek (1980–1992)[szerkesztés]

Az együttest 1980-ban még tinédzserként alapította a két gitáros, Schmiedl Tamás és Mentes Norbert, akik mellesleg másod-unokatestvérek. A zenekar nevét a Herman Melville regényéből készült Moby Dick című film és a Led Zeppelin azonos című dala ihlette. A Rozsonits "Rózsi" Tamás dobossal és Giczy Kurt basszusgitárossal kiegészült csapat a nemzetközi trendeket követve előbb a brit heavy metal új hulláma (New Wave Of British Heavy Metal), majd az évtized végén az erősödő thrash metal stílus befolyása alá került. 1988-ban Gőbl Gábor lett a Moby Dick új basszusgitárosa, aki addig (és azóta is) agilis szervezőként intézte a zenekar ügyeit és próbált fogást találni a budapesti döntéshozókon egy Moby Dick nagylemez kiadásának reményében. Többször próbáltak állandó frontembert találni, egy ideig Molics Zsolt (Sámán, Classica, Cool Head Clan) bevonásával is próbálkoztak, de végül Schmiedl Tamásra maradtak az énekesi teendők.

Nagy Feró az általa vezetett Garázs című rádióműsorban rendszeresen játszotta a Keresztes vitéz és a Prometheus Moby Dick dalokat, melyeket egy osztrák stúdióban vett fel a csapat. A német Stormwitch magyar turnéjának előzenekaraként és a hosszú idő után újjáalakult Beatrice koncertjeinek vendégeként a Moby Dick több ezer rocker előtt tudott bizonyítani. Az 1989-es rendszerváltással egyidőben megszűnt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat monopóliuma és a frissen alakult magánkiadók lehetőséget láttak az országosan népszerű műfaj legjobbjainak leszerződtetésében. A Moby Dick a Proton kiadóval állapodott meg, és 1990-ben végre megjelenhetett az Ugass kutya! címre keresztelt album.

A sikeres debütáló lemezt követő második Moby Dick albumot (Kegyetlen évek, 1991) már az EMI által felvásárolt Quint kiadó jelentette meg. Ezen a lemezen dolgoztak először Pusztai Zoltán szövegíróval, aki frappáns soraival új dimenziót nyitott a Moby Dick dalok értelmezésében. A csapat sikereinek csúcsát az 1992-es Körhinta album jelentette, mely a Mahasz eladási listájának 4. helyéig jutott, és a Gazember című Hobo Blues Band dal feldolgozására készült klipet minden csatorna játszotta. A lemez megjelenése után Rozsonits Tamás kilépett a zenekarból és Hoffer Péter került a helyére, aki dobos létére dalszerzőként is tovább erősítette a zenekart.

Fejfa helyett (1993–1998)[szerkesztés]

1993-ban a telt házas körcsarnoki koncert felvételét adták ki (Atomtámadás), majd a határon túlra szervezett őszi Kárpát-medence Tour lecsengése után az új felállás elkészítette a kísérletezős hangvételű Fejfa helyett albumot, ami a következő év elején jelent meg.

1994-ben egy másik Moby Dick album is napvilágot látott Memento címmel. Erre a lemezre a demós korszakban írt dalok legjavát vette fel újra a zenekar. A Memento kissé megzavarta a kemény thrash metal dalokhoz szokott Moby Dick rajongókat, hiszen a lemezre került számok legtöbbje halvány hard rock/heavy metal utánérzés, cikis dalszövegekkel. Tovább torzította a csapat jövőjét mutató képet, hogy Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos a következő évben egy Brazzil nevű projektet is létrehozott Szokodi Zoltánnal a Blokád énekesével. Ráadásul az év végi PeCsa koncerten Mentes Norbert betegsége miatt trióban lépett fel a Moby Dick. Mindenre a cáfolat az 1996-ban kiadott Indul a boksz stúdiólemez volt, melyet új kiadó, a Magneoton-Warner gondozott. Az együttes érezhetően visszavett a kísérletezésből és a jól bevált receptet követve írtak 13 durva dalt.

A Moby Dick körül 1997-ben fogyott el a levegő. Még kiadták a teljességgel céltalan Tisztítótűz albumot, de a lemez gyér fogadtatása megadta a kegyelemdöfést. A tagok más elfoglaltságot találtak maguknak, majd 1998-ban közös megegyezéssel feloszlatták a zenekart. A novemberi búcsúkoncert után a Good Bye válogatás zárta le ezt a korszakot.

Bálnavadászok (2002–2010)[szerkesztés]

Az ezredfordulót követően nemzetközi és hazai szinten is újra erőre kapott a metal műfaj[forrás?], és egyre többször merült fel a kérdés, hogy a Moby Dick vajon mikor tér vissza. Előbb Schmiedl tűnt fel a színpadon 2002 kezdetén az Akela zenekar Farkas-farsangjának különleges vendégeként, aztán pár hónappal később már a Moby Dick visszatérő bulija következett. Az első koncerteken még Bertalan Balázs (Strong Deformity) dobolt a zenekarban, majd 2003. januárban Hoffer Péter is csatasorba állt és a Moby Dick egy új stúdióalbum elkészítésébe is belefogott.

A vérvörös borítóba burkolt Golgota a tizedik Moby Dick album lett a sorban. A határozott, erőteljes metal témák, az egységes zenei és szövegi koncepció a zenekar egyik legjobb produkciójává tették a lemezt. A megjelenést egy masszív fesztiválturné követte, ahol a Moby Dick mellett további öt zenekar lépett színpadra esténként. A lendületbe jött zenekar 2004-ben nekilátott felvenni a következő lemezt, majd a Tankcsapda különleges vendégeként járták be az országot. 2005-ben jelent meg a Moby Dick következő stúdióalbuma Se Nap se Hold címmel, amelyhez egy bónusz koncert dvd-t is csatoltak az 1995-ös Sziget-fellépés felvételével. A CD a Mahasz eladási listájának 4. helyén nyitott.

Még ugyanebben az évben megjelent egy Moby Dick tribute album (BálnaVadÁszok), melyen a zenekar legjobb dalait olyan magyar csapatok játsszák, mint például Ossian, Akela, Wall Of Sleep, Cadaveres, Watch My Dying, Depresszió, Dalriada, és olyan énekesek működtek közre, mint Kalapács József, Rudán Joe valamint Molics Zsolt. Az ünneplést folytatva 2006. február 10-én jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban a Moby Dick megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából. Ennek felvétele majd' egy évvel később jelent meg DVD és CD formájában. 2007-et a Moby Dick viszonylag passzívan töltötte. Mentes Norbert és Hoffer Péter, valamint a szövegíró Pusztai Zoltán ismét egy külön projektbe fektette energiáit, a nemzeti rockot játszó Hungarica beindításába.

2008. március 22-én a német Brainstorm társaságában lépett fel Budapesten a Moby Dick egy rendhagyó retro-thrash műsorral, mely az első három albumuk dalaira koncentrált, közte a teljes Kegyetlen évek albummal. A koncert hang- és videófelvétele az Ugass kutya! album 2009-es deluxe újrakiadásának bónusza lett.

Hosszabb csend után 2010 februárjában ismét színpadra lépett a zenekar egy budapesti és egy vajdasági koncert erejéig, hogy jelezzék, élnek még. Április elején megjelent Schmiedl Tamás frontember Bloody Roots nevű projektjének Isten kezében című albuma. A lemezen számos magyar metalegyüttes tagjai vendégszerepelnek.[3]

Negyedik évtized (2011–napjainkig)[szerkesztés]

2011. október 10-én, hat év után új stúdióalbummal jelentkezett a zenekar. A lemez A holnapok ravatalán címet kapta. Az album dalai közül a Durván, akár a vulkánhoz készítettek videóklipet, amit a Zöld Pardonban adott júliusi koncertjükön forgattak. Az album a Mahasz Top 40 lemezeladási listáján megszerezte az 1. helyet, a következő év tavaszán pedig Fonogram díjra jelölték az "év hazai hard rock vagy heavy metal albuma" kategóriában, emellett pedig HangSúly díjat kapott a "legjobb stúdióprodukció" kategóriában.[4] 2012-ben a zenekar megalakulásának 30 éves jubileuma kapcsán több kiemelt, nagy koncertet is adott a Moby Dick. 2013 áprilisában az újra Magyarországon játszó Sepultura előzenekara voltak Szombathelyen. 2014 elején egy új album megírásába kezdett az együttes, ami végül november 3-án jelent meg Földi pokol címmel. A nagylemez a Mahasz lemezeladási lista 4. helyéig jutott, a HangSúly zenei díj szavazásán pedig az Év Albuma lett holtversenyben. 2015 november 10-én Hoffer Péter egyéb elfoglaltságai miatt kilépett a zenekarból, helyére az addig is őt helyettesítő Budai Béla lépett, aki korábban Leander Rising tagja volt.

2016 decemberében újra kiadták a Kegyetlen évek albumot, megjelenésének 25. évfordulója alkalmából. Mivel a kiadói jogokat továbbra is az EMI birtokolja és nem volt hajlandó újra kiadni a lemezt, ezért az együttes úgy döntött, hogy teljes egészében feljátsszák újra az album dalait, és ebben a formában jelentetik meg a Hammer Records kiadásában.[5]

2018. április 6-án egy Okos világ című új dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkezett a Moby Dick. Egy teljes új stúdióalbum kiadását őszre tervezik. Április 21-én Mentes Norbert gitáros 50 éves születésnapját, és a Körhinta album megjelenésének 25 éves évfordulóját ünnepelték a Barba Negra Klubban.[6] December elején jelentették be, hogy Budai Béla elhagyja a zenekart, az új dobos pedig Király Zoltán, aki korábban többek között az Akela tagja volt.[7] Március 13-án bemutatták a Valóság című új dalt és videóklipjét az áprilisban Terápia címmel megjelenő tizenegyedik Moby Dick albumról.[8] A lemezmegjelenéssel egyidőben jött ki az album címadó dalára készült videó, majd májusban a Minden egy kapott klipet. Augusztusra aranylemez lett a Terápia, amit az amerikai Testament előtti fellépéssel fejeltek meg a Barba Negrában. Szeptemberben a lemez dalai közül a Program is képi megvalósítást kapott. A 2020 novemberében megjelent Kalapács-tribute lemezre a Moby Dick a 2012-es Hitem című dalt dolgozta fel. 2021. júniusban a hatodik videoklip is elkészült a Terápia albumhoz, mégpedig az Alkonyzóna dalra.

2021. július 7-én a zenekar hivatalos facebook oldalán jelentették be, hogy megváltak Mentes Norberttől és a jövőben a frontember fia, Schmiedl Balázs (Bloody Roots, ex-Amadea) lesz a Moby Dick szólógitárosa.[9] 2022. novemberében az e-Music lemezkiadó újra megjelentette az Ugass kutya! albumot remaszterelve, CD digipak formában.[10]

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

 • Schmiedl Tamás - gitár, ének (1980–1998, 2002–napjainkig)
 • Schmiedl Balázs - gitár (2021–napjainkig)
 • Gőbl Gábor - basszusgitár (1988–1998, 2002–napjainkig)
 • Király Zoltán - dobok (2018–napjainkig)

Korábbi tagok[szerkesztés]

 • Mentes Norbert - gitár (1980–1998, 2002–2021)
 • Budai Béla - dobok (2015–2018)
 • Hoffer Péter - dobok (1992–1998, 2003–2015)
 • Bertalan Balázs - dobok (2002)
 • Rozsonits Tamás - dobok (1982–1992)
 • Molics Zsolt - ének (1989)
 • Novák Antal - ének (1988)
 • Giczi Kurt - basszusgitár (1983–1987)
 • Jancsó Miklós - basszusgitár (1980–1983)
 • Kőműves Péter - ének (1982)
 • Bindes Gyula - dobok (1981–1982)
 • Horváth Zoltán - dobok (1980–1981)

Kiadványok[szerkesztés]

Stúdióalbumok[szerkesztés]

Év Album Kiadó Legjobb listás helyezés
(Mahasz Top 40[11])
1990 Ugass kutya! Proton/E&E
1991 Kegyetlen évek EMI-Quint 8
1992 Körhinta EMI-Quint 4
1994 Fejfa helyett EMI-Quint 12
1996 Indul a boksz Magneoton-Warner 14
1997 Tisztítótűz Magneoton-Warner 22
2003 Golgota Sony Music
2005 Se Nap se Hold Hammer Records 4
2009 Ugass kutya! (újrakiadás) Hammer Records 9
2011 A holnapok ravatalán Hammer Records 1
2014 Földi pokol Hammer Records 4
2016 Kegyetlen évek (újrakiadás) Hammer Records 3
2019 Terápia Hammer Records 2

Koncertalbumok[szerkesztés]

Év Album Információ Legjobb listás helyezés
(Mahasz Top 40[11])
1993 Atomtámadás
 • Kiadó: EMI-Quint
 • Tartalom: A Budapest Körcsarnokban 1993. április 3-án tartott koncert felvétele
 • Formátum: CD, 2MC
10
2006 25 éves jubileum
 • Kiadó: Hammer Records
 • Tartalom: A Petőfi Csarnokban 2006. február 10-én tartott jubileumi koncert felvétele
 • Formátum: CD, MC
2009 Kegyetlen évek – Live
 • Kiadó: Hammer Records
 • Tartalom: Az Avalon Klubban 2008. március 22-én tartott koncert felvétele
 • Formátum: CD (az Ugass kutya! album újrakiadásának bónusz dalaiként)

Válogatásalbumok[szerkesztés]

Év Album Információ Legjobb listás helyezés
(Mahasz Top 40[11])
1994 Memento
 • Kiadó: K&E
 • Tartalom: korai kiadatlan demófelvételek új változatai
 • Formátum: CD, MC
8
1998 Good Bye
 • kiadó: Magneoton-Warner
 • tartalom: Best of Moby Dick, 1989-1996
 • Formátum: CD, MC
2005 BálnaVadÁszok
 • kiadó: Hammer Records
 • tartalom: Tribute to Moby Dick
 • Formátum: CD, MC
35

Videókiadványok[szerkesztés]

Év Album Információ Legjobb listás helyezés
(Mahasz DVD Top 20[11])
1999 Búcsúkoncert
 • Kiadó: Magneoton-Warner
 • Tartalom: A Petőfi Csarnokban 1998. november 14-én tartott búcsúkoncert felvétele
 • Formátum: VHS (DVD-n 2011-ben az A holnapok ravatalán album bónusz lemezeként)
2005 Sziget ’95
 • Kiadó: Hammer Records
 • Tartalom: A Sziget Fesztiválon 1995-ben rögzített koncert felvétele
 • Formátum: DVD (a Se Nap se Hold album bónusz lemeze)
2006 25 éves jubileum
 • Kiadó: Hammer Records
 • Tartalom: A Petőfi Csarnokban 2006. február 10-én tartott jubileumi koncert felvétele
 • Formátum: DVD
1
2009 Kegyetlen évek – Live
 • Kiadó: Hammer Records
 • Tartalom: Az Avalon Klubban 2008. március 22-én tartott koncert felvétele
 • Formátum: DVD (az Ugass kutya! album újrakiadásának bónusz lemeze)
2014 MD 30 éves jubileum
 • Kiadó: Hammer Records
 • Tartalom: A Club 202-ben 2012. szeptember 22-én tartott jubileumi koncert felvétele
 • Formátum: DVD (a Földi pokol album bónusz lemeze)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Magyar metal: "A legnagyobb hatású magyar metal albumok" (Hammerworld.hu, 2016). [2020. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 14.)
 2. Legnagyobb hatású magyar metal albumok, 1985-2015 (HangSúly)
 3. Bloody Roots: Isten kezében Archiválva 2010. június 10-i dátummal a Wayback Machine-ben adatlap a HangSúly oldalán
 4. HangSúly zenei díj – Díjazottak
 5. MOBY DICK - ÚJRA FELVESZIK A 25 ÉVES KEGYETLEN ÉVEK ALBUMOT. hammerworld.hu. (Hozzáférés: 2017. április 27.)
 6. MOBY DICK - DAL- ÉS KLIPPREMIER: OKOS VILÁG. hammerworld.hu. (Hozzáférés: 2018. június 10.)
 7. MOBY DICK - Új dobos érkezett a bandába.. hammerworld.hu. (Hozzáférés: 2018. december 4.)
 8. MOBY DICK - DAL- ÉS KLIPPREMIER: VALÓSÁG. hammerworld.hu. (Hozzáférés: 2019. március 15.)
 9. MOBY DICK - Hivatalos: Megváltak Mentes Norbert gitárostól. hammerworld.hu. (Hozzáférés: 2021. július 7.)
 10. Moby Dick - Ugass Kutya! (e-music Records, 2022) lemezismertető. RockStation. (Hozzáférés: 2022. december 1.)
 11. a b c d MAHASZ slágerlisták. Mahasz. (Hozzáférés: 2019. május 18.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]