Schmiedl Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Schmiedl Tamás
Életrajzi adatok
Becenév Smici
Született 1964december 4. (55 éves)
 Magyarország, Sopron
Pályafutás
Műfajok thrash metal, heavy metal
Együttes Moby Dick, Bloody Roots
Hangszer gitár
Tevékenység gitáros, énekes, zeneszerző, dalszövegíró

Schmiedl Tamás (Sopron, 1964. december 4.) gitáros, énekes, hangmérnök, a Moby Dick és Bloody Roots együttesek alapítója, frontembere, fő dalszerzője.

Pályafutása[szerkesztés]

13-14 évesen kezdett gitározni a The Beatles hatására, édesapja saját készítésű gitárján. Későbbi példaképei Tony Iommi, Jimmy Page, Glenn Tipton, K. K. Downing, James Hetfield és Kirk Hammett voltak. A gitározás alapjait Tujmer Gézától tanulta meg, akihez másodunokatestvérével, Mentes Norberttel együtt jártak. A két fiatal elhatározta, hogy zenekart alapítanak. 1980-ra találták meg a társakat, és megszületett a Moby Dick.

Moby Dick[szerkesztés]

Schmiedl a Moby Dickben nem csak gitárosként, hanem énekesként is szerepet vállalt. Kezdetben hard rock és heavy metal stílusú dalokat írtak, de 1990-ben megjelent első nagylemezük már a jóval keményebb thrash metal stílust képviselte, és így váltak országosan ismert zenekarrá. Schmiedl mind a mai napig a Moby Dick egyik fő dalszerzője, esetenként szövegírója.

Bloody Roots[szerkesztés]

A 2000-es évek második felében a Moby Dick lassabb fokozatra kapcsolt, nem készített új albumokat. Ekkor hozta létre Schmiedl a Bloody Roots nevű szólóprojektet, ahol különböző társszerzőkkel írt közösen dalokat, melyeket különböző vendégzenészekkel rögzített végül lemezre 2010-ben. A lemezbemutató koncertekre összeállt zenekarnak Schmiedl fia, Balázs, is tagja lett szólógitárosként. A projektből végül egy állandó zenekar alakult, ami 2012-ben újabb lemezt adott ki.

MD Stúdió[szerkesztés]

Schmiedl 2003-ban eredetileg ideiglenes jelleggel hozta létre az MD Stúdiót Sopronban a Moby Dick Golgota című albumának felvételeinek idejére. Végül úgy döntött, hogy tovább fejleszti a stúdiót és tovább üzemelteti. Azóta több zenekar készített már felvételeket a stúdióban, és itt készülnek a Moby Dick és a Bloody Roots albumai is. Az MD Stúdió és hangmérnökként Schmiedl Tamás eddig négy alkalommal kapta meg "az év legjobb stúdióprodukciója" díjat a HangSúly zenei díj éves szavazásán.

Források[szerkesztés]