Moby Dick-demók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Moby Dick együttes 1983 és 1989 között több demófelvételt is készített, melyek mind az első lemezszerződés megszerzését szolgálták. A demós dalok közül néhány az 1990-es Ugass kutya! című debütáló Moby Dick-albumra is felkerült, többségük azonban csak az 1994-ben megjelent, visszatekintő Memento albumon volt először hallható a nagyközönség számára.

Demo 1983[szerkesztés]

A Moby Dick eredeti basszusgitárosát, Jancsó Miklóst 1983-ban váltotta Giczy Kurt, akivel 1983-ban felvették a zenekar első demóját. Az album hosszúságú kazettát a Hungaroton döntéshozói is megkapták, de az állami lemezkiadó nem adott lehetőséget a Moby Dicknek, amely ekkor még hard rock stílusban írta dalait.

Erről a szalagról végül a Talpak és az A III. világháború előtt került fel az 1990-es bemutatkozó albumra, igaz, utóbbi teljesen áthangszerelve. Az eredeti, kevésbé metalos változat az 1994-es Memento lemezen hallható a többi dallal együtt. Kizárólag az Ördög volt a szeretőd maradt kiadatlan 1983 óta erről a demóról.

Dalok
# Cím Hossz
1. Nyitány 2:24
2. Talpak 3:06
3. A bűn Krisztusa 4:10
4. Pokolrock 2:52
5. Mesélték-e? 6:06
6. Falfirkáló 3:56
7. Patkányirtás 4:02
8. Ördög volt szeretőd 3:16
9. A III. világháború előtt 5:29

Közreműködők:

Demo 1985[szerkesztés]

A második demóra változott a zenei stílus. Karcosabb, metalosabb dalokat írtak. A demó alapján meghívták a zenekart a salgóbányai Rocktáborba, ahol rádiós felvételeket készíthettek és fontos ismeretségeket kötöttek a szakma akkori nagyjaival. Az annyira vágyott ORI engedélyt azonban nem kapták meg.

A Memento albumra később a Nem vagyok idegen, a Kinek kell?, a Járványveszély és a Zokog a lelkem dalokat vették fel újra 1994-ben.

Dalok
# Cím Hossz
1. Nem vagyok idegen  
2. Kinek kell?  
3. Járványveszély  
4. Betolakodók  
5. A csaló  
6. Valami történt  
7. Guberálók  
8. Zokog a lelkem  

Közreműködők:

Demo 1988[szerkesztés]

1988 elején újabb tagcsere következett. A zenekar addigi szervezője, Gőbl Gábor, ultimátumot adott a csapatnak, hogy csak akkor hajlandó továbbra is támogatni anyagilag a Moby Dicket, ha ő lesz a basszusgitáros. Külön énekes is csatlakozott a Moby Dickhez Novák Antal személyében. A következő felvételek már ebben az új felállásban készültek.

Szeptember végén egy ausztriai stúdióban dolgoztak. Az itt felvett dalok közül a Keresztes vitéz és a Prometheus alkották volna az első Moby Dick kislemez anyagát, de ez a kislemez végül soha nem jelent meg. Ettől függetlenül a két dalt rendszeresen játszotta Garázs című műsorában Nagy Feró a Petőfi-rádióban, amely az országos ismertség kiinduló pontja volt a Moby Dick számára.

Dalok
# Cím Hossz
1. Keresztes vitéz 2:38
2. Titok 4:34
3. Zokog a lelkem 4:32
4. Prometheus (instrumentális) 3:16

Közreműködők:

Demo 1989[szerkesztés]

1989-ben már napi téma volt a Moby Dick lemezszerződése, folyamatosan tárgyaltak a Hungaroton mellett az újonnan alakult magánkiadókkal is. Ennek érdekében újabb felvételek készültek, ráadásul Molics Zsolt (Sámán) énekessel.

Az együttműködés Moliccsal nem volt hosszúéletű. A Garázs rádióműsor válogatáslemezére is már Schmiedl Tamás gitáros hangjával került fel a Kiválasztott c. dal, majd az év végén decemberben megkezdődtek az Ugass kutya! album felvételei Schmiedl karcos, rekedtes hangjához igazított thrash metal dalokkal és hangzással.

Dalok
# Cím Hossz
1. Talpak 3:43
2. Nem vagyok idegen 2:20
3. Kiválasztott 3:08
4. Ébredés 3:42

Közreműködők:

Források[szerkesztés]