Bonanza Banzai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bonanza Banzai
Információk
Eredet magyar Magyarország
Aktív évek 19881994
Műfaj szintipop
Tagok
Hauber Zsolt - szintetizátor, ütőhangszerek
Kovács Ákos - ének, vokál, gitár, dob
Menczel Gábor - szintetizátor

A Bonanza Banzai weboldala

A Bonanza Banzai az 1990-es évek elejének nagy sikerű magyar zenekara.

1988. május 28-án alakultak Budapesten, bár Hauber Zsolt és Kovács Ákos ezzel a névvel már 1987-ben fellépett a Csillag Születik tehetségkutatón is. Legelső számuk – amellyel később sikert arattak – az Induljon a banzáj! volt. Hangzásukat a Depeche Mode-éra építették, ezért „magyar Depeche Mode”-nak is nevezték őket egy időben. A Budapest Sportcsarnokban hatalmas sikereket arattak, mint például az 1991-es Bonanza LIVE Banzai című koncertjükkel, az 1993-as Ünnep I-II. című koncertjükkel és búcsúkoncertjükkel. Ez utóbbi 1994-ben volt, ezzel fel is oszlott a banda. Még előző évben, 1993-ban az énekes Kovács Ákos kiadta első szólóalbumát, melynek címe Karcolatok.

Az együttes összesen 7 stúdió- és 2 koncertalbumot adott ki, az előbbieket a Tom-Tom stúdióban vették fel.

6 évnyi munka után 1994-ben feloszlott az együttes. Az ex-bandatagok közül leginkább Ákost lehet nyomon követni, aki azóta 13 stúdióalbumot készített el és néhány maxi kislemezt adott ki. Hauber Zsolt maradt a zeneiparban, producerként dolgozik, újoncokat fedez fel. Legutóbbi hírek szerint Menczel Gábor egy informatikai cégnél dolgozik.

Tagjai[szerkesztés]

Történetük[szerkesztés]

1987-89: a korai évek[szerkesztés]

Kovács Ákos és Hauber Zsolt már gyerekkoruk óta ismerték egymást a Fazekas gimnázium énekkarából. Zsolt ötlete nyomán, miután Ákos leszerelt a katonaságból, 1987-ben közösen jelentkeztek a Csillag Születik tehetségkutatóba, együttes kategóriában - már ekkor is a Bonanza Banzai nevet használva. Miután demójuk elnyerte a zsűri tetszését, továbbjutottak a középdöntőbe, amelyet a Petőfi Csarnokban rendeztek. Bár együttes kategóriában nem jutottak tovább, a zsűri egyik tagjának, későbbi menedzserüknek, Fábián Tibornak a javaslatára továbbléptek szólista kategóriában: Ede és a Bonanza Banzai néven a 3. helyet szerezték meg. Ezután nézeteltérések miatt feloszlottak.[1]

Egy évre rá azonban újra egymásra találtak, és kiegészültek egy harmadik taggal: Menczel Gábor, miután szeretett volna magának elektronikus zenekart találni, Fábián Tiboron keresztül becsatlakozott az együttesbe. Néhány számos playback-fellépéseik már ekkor is nagy sikert arattak, felléptek többek között a Csillagfény Discoban, vagy a Depeche Mode-klubban. Még ebben az évben kiadják első kiadványukat, a Ladies from that House c. maxit kazettán.

1989-ben jelent meg első nagylemezük, Induljon a banzáj! címmel. A névadó szám, mely mind a mai napig az együttessel leginkább azonosított sláger, már korábban is befutott, így az album nagy siker lett. Első önálló élő fellépésüket 1989. június 17-én tartották a Kertészeti Egyetem Klubjában.

1990-91: a csúcson[szerkesztés]

1990-ben megjelenik második nagylemezük A jel címmel. Ez az első albumuk, mely már kiadásakor megjelenik az ekkor itthon még gyerekcipőben járó CD-formátumban. Az évben két PeCsa-koncertet is tartanak júniusban és novemberben, mindkettő nagy sikernek örvend. 1991 tavaszán adják ki kultikus albumukat, a George Orwell művén alapuló 1984 címre hallgató nagylemezt, melynek címadó száma szintén nagy sikert arat. Tavasszal ismételten PeCsa-koncert a lemez bemutatására, teltházzal.

Elkezdenek külföld felé kacsintgatni: 1990-ben az első két album számaiból elkészült a The Compilation című – részben angol nyelvű – válogatáslemez. Ennek egyik eredménye, hogy a japán NHK TV szilveszteri műsorában Bonanza-klipek kerültek adásba. Az 1991-es kölni EBU fesztiválra a Magyar Rádió a Bonanzát delegálta.

Miután a KEK-be való dupla estésnek szánt visszatérésük csúfos, idő előtti véget ért (az első koncert közepén, a közönség hatására fellépett életveszélyes statikai hibákra hivatkozva)[2], a PeCsát, pedig kinőtték, az 1991 őszén megjelent A pillanat emlékműve album számaival, köztük a szintén legendássá vált Valami véget érttel felvértezve 1991. november 15-én az együttes, mindössze két évnyi koncertezés után bevette a 13 ezer fős Budapest Sportcsarnokot. A kasszasikert hozó koncertet megörökítették az együttes első koncertalbumán, a Bonanza Live Banzai-on.

Bár az együttes látszólag ereje teljében volt, a háttérben már gyűltek a viharfelhők: Ákos szerint az elektronikus zene keretein belül elérték, amit lehetett, és itt az ideje stílust váltani, ám Gábor és Zsolt ezt leszavazta.[3] A nézeteltérések közepette Ákos szólóalbum készítésébe fogott.

1992-94: hanyatlás, majd vég[szerkesztés]

1992-ben újabb album jelenik meg, Elmondatott címmel: az album, illetve a címadó dalhoz készült videoklip jelölést nyer az Év hazai hangfelvétele, az Év hazai lemezborítója, és az Év hazai videoklipje címre. Az év végi koncerttel emelik a tétet: nem egy, hanem két este lépnek fel a BS-ben, 1992. november 13-án és 14-én.

Bár már az előző évben bejelentette elkészítését, Ákos szólóalbuma, a Karcolatok csak 1993 elején jelent meg. Pletykálni kezdték az együttes feloszlását, mely csak felerősödött, miután az ez évben megjelent Régi és új című albumuk mindössze öt új számot (ebből egy instrumentálisat) tartalmazott, a "maradék" időt az együttes korábbi számainak remixei töltik ki. Az év végi BS dupla koncert azonban ekkor sem marad el, illetve a feloszlást sejtető jeleket némileg csitítja, amikor Ákos a BMG kiadóhoz történő átszerződése mellett két Bonanza-albumra is szerződés köttetik a kiadóval.

Persze a háttérben ekkor már komoly feszültségek húzódtak meg. Gábor és Zsolt technoalbumba kezdtek, melyet 1994 elején Németországban adtak ki Bonanza feat. Bonna Ross néven. Ákos kifogásolta az engedélye nélküli névhasználatot, illetve ez idő alatt a saját karrierjére koncentrált: április 30-án megtartotta első önálló koncertjét a BS-ben, teltház előtt (melyen Zsolt is fellépett).

Ezután jött a nagy bejelentés, ami sejthető volt: az év második felében kiadott album lesz a Bonanza utolsó produkciója. A Jóslat munkáin Gábor már részt sem vesz, a zene Zsolt, a szöveg Ákos munkája.

1994. november 12-én koncertezett utoljára az együttes. A két albumra szóló lemezszerződést kitöltendő, a koncertről még megjelent egy koncertalbum, Búcsúkoncert címmel.

1994 után[szerkesztés]

Ákos karrierje szólópályafutás keretében folytatódott, mely mind a mai napig tart, töretlen sikerrel. Miután a 2084 c. albummal visszatért az elektronikus zene világába, 2014 és 2016 között Zsolt ismét becsatlakozott Ákos mellé szintisnek, illetve a Még egyszer c. albumon zeneszerzőként működött közre.

Zsolt a Bonanza feloszlása után szintén folytatta zenei karrierjét, ám kevesebb sikerrel. 1995-ben megjelent a Magneoton gondozásában egy lemeze Kormos Zsolttal közösen, együttesüket Le Prelude névre keresztelve. Az Arccal a földnek c. album nem fogyott rosszul, ám folytatás nem akadt. Zsolt saját bevallása szerint a befejezetlen bonanzás zenei ötleteit adta ki ezzel a projekttel, amiben nem volt több, mint egy album.[4] Később a filmzene terén kezdett el alkotni, a Fresh producere volt, illetve lounge stílusban szólóprodukciókat jelentetett meg.

Gábor a Bonanza megszűnte után jó időre visszavonult a zenei élettől, informatikai vállalkozásba kezdett. 2014-ben a Kozmix frontemberével, Lányi Lalával közösen megalapította a Respect nevű együttest, mely egy rövid turné és néhány közös szám után tetszhalott állapotba került.

A trió 2004-2005 között állt össze újra, az Utolsó hangos dal turnén háromszámos blokkokban adtak elő régi Bonanza-számokat, az elején jórészt az Ákos-zenekar kíséretével, majd a ráadás turné keretében már önállóan.

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Ladies From That House (White House Mixes) (promo MC)
  • A megváltó (7") (A bonanza füzet melléklete)

Videókiadványok[szerkesztés]

  • Bonanza Live Banzai (VHS) - 1992
  • Ünnep '93 (VHS) - 1994
  • Bonanza Banzai 87-92 (válogatás – a megalakulás 20. évfordulójára) (DVD) - 2008
  • Bonanza Banzai 93-94 (három koncertfelvétel - a megalakulás 21. évfordulójára) (DVD) - 2009

További információk[szerkesztés]

  1. Privát rocktörténet, 20. rész. A Bonanza Banzai. https://www.youtube.com/watch?v=nuRgMW-xjnk
  2. http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=23233
  3. Privát rocktörténet, 20. rész. A Bonanza Banzai. https://www.youtube.com/watch?v=nuRgMW-xjnk
  4. http://akosfanweb.gportal.hu/gindex.php?pg=4445560