Bonanza Banzai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bonanza Banzai
Információk
Eredet magyar Magyarország
Aktív évek 19881994
Műfaj szintipop
Tagok
Hauber Zsolt - szintetizátor, ütőhangszerek
Kovács Ákos - ének, vokál, gitár, dob
Menczel Gábor - szintetizátor

A Bonanza Banzai weboldala

A Bonanza Banzai az 1990-es évek elejének nagy sikerű magyar zenekara.

1988. május 28-án alakultak Budapesten, bár Hauber Zsolt és Kovács Ákos ezzel a névvel már 1987-ben fellépett a Csillag Születik tehetségkutatón is. Legelső számuk – amellyel később sikert arattak – az Induljon a banzáj! volt. Hangzásukat a Depeche Mode-éra építették, ezért „magyar Depeche Mode”-nak is nevezték őket egy időben. A Budapest Sportcsarnokban hatalmas sikereket arattak, mint például az 1991-es Bonanza LIVE Banzai című koncertjükkel, az 1993-as Ünnep I-II. című koncertjükkel és búcsúkoncertjükkel. Ez utóbbi 1994-ben volt, ezzel fel is oszlott a banda. Még előző évben, 1993-ban az énekes Kovács Ákos kiadta első szólóalbumát, melynek címe Karcolatok.

Az együttes összesen 7 stúdió- és 2 koncertalbumot adott ki, az előbbieket a Tom-Tom stúdióban vették fel.

6 évnyi munka után 1994-ben feloszlott az együttes. Az ex-bandatagok közül leginkább Ákost lehet nyomon követni, aki azóta 13 stúdióalbumot készített el és néhány maxi kislemezt adott ki. Hauber Zsolt maradt a zeneiparban, producerként dolgozik, újoncokat fedez fel. Legutóbbi hírek szerint Menczel Gábor egy informatikai cégnél dolgozik.

Tagjai[szerkesztés]

Történetük[szerkesztés]

Kovács Ákos és Hauber Zsolt már gyerekkoruk óta ismerték egymást az énekkarból. Az 1986-ban az éppen hat főből álló iskolazenekar indult a TV-ben akkor futó Csillag születik tehetségkutató versenyen. A későbbi producerük Fábián Tibor már ekkor sokat segített neki, a hirtelen átkeresztelt együttes a szólista kategóriában még befért az indulók népes mezőnyébe Ede és a Bonanza Banzai néven. A versenyen elért siker azonban nem tartotta össze a tagokat: Ákos és Zsolt is külön folytatta a zenélést. 1988-ban az alapítók újra összeálltak és Menczel Gáborral kialakult a „klasszikus” formáció.

1990-ben az első két album számaiból elkészült a The Compilation című – részben angol nyelvű – válogatáslemez. Ennek egyik eredménye, hogy a japán NHK TV szilveszteri műsorában Bonanza-klipek kerültek adásba. Az 1991-es kölni EBU fesztiválra a Magyar Rádió a Bonanzát delegálta.

Ákos 1993-as első szólóalbuma idején kaptak szárnyra az első pletykák az együttes feloszlásáról, de ezt a Hungaroton lemezkiadóval kötött szerződéssel igyekeztek cáfolni. 1994-ben a szerződéses lemezek elkészülte után a banda mégis feloszlott. Búcsúzóul még egy telt házas koncertet adtak az akkor 13 000 férőhelyes Budapest Sportcsarnokban. A koncertről tv felvétel is készült, melyhez vágott formában a 2009-ben kiadott dupla DVD-n juthatott hozzá először a még mindig tetemes rajongótábor.

1994 után[szerkesztés]

Kovács Ákos szólókarrierje sikeresen folytatódott. Hauber Zsolt a Le Prelude együttesben szerepelt kevesebb sikerrel. Azóta főleg zeneszerzőként illetve a Fresh popegyüttes producereként dolgozik. Menczel Gábor távolabb került a zenei világtól, üzleti vállalkozásokba kezdett. Ákos 2004-es Az utolsó hangos dal koncert-turnéján Zsolt és Gábor vendégként szerepeltek és előadtak néhány régi nagy Bonanza számot.

Hauber Zsolt és Ákos 2014-től újra összeálltak, együtt zenélnek, ám Ákos Bonanza Banzai utáni zenekarába „beszúrva” Zsoltot. 2014-es lemezük, az Igazán kétszer is telt házas arénát töltött be, ez lett a duplaaréna koncert, melyen Bonanza dalok is felcsendültek új hangszerelésben. 2015-ben is folytatódott közös munkájuk, többek között Ákos új stúdióalbumában öltve testet.

Albumok[szerkesztés]

Kislemezek[szerkesztés]

  • Ladies From That House (White House Mixes) (promo MC)
  • A megváltó (7") (A bonanza füzet melléklete)

Videókiadványok[szerkesztés]

  • Bonanza Live Banzai (VHS) - 1992
  • Ünnep '93 (VHS) - 1994
  • Bonanza Banzai 87-92 (válogatás – a megalakulás 20. évfordulójára) (DVD) - 2008
  • Bonanza Banzai 93-94 (három koncertfelvétel - a megalakulás 21. évfordulójára) (DVD) - 2009

További információk[szerkesztés]