Az Ellenzék Vezére

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Ellenzék Vezére (angolul Leader of the Opposition) a westminsteri rendszerű parlamentáris kormányzatokban az a cím, amelyet hagyományosan a legnagyobb parlamenti nem kormányzó párt vezetője visel. Az Ellenzék Vezérét gyakran tekintik a kormányfő (angolul Prime Minister, vagy Premier, vagy Chief Minister) alternatívájának, illetve az árnyékkormány, vagy az ellenzéki Front Bench (magyarul Első Pad) fejének.

A nemzetközösségi királyságok közül sokban a teljes cím: Őfelsége Hűséges Ellenzéke Vezére (Leader of Her Majesty's Loyal Opposition).

Informálisan parlamenti ellenzéki vezérként számontartott politikus olyan rendszerekben is akad, amelyek történetileg nem kötődnek a brit monarchiában kialakult modellhez. Ha azonban az ellenzék töredezett, gyakran egyetlen politikust sem tartanak ellenzéki vezérnek.

A nem hivatalos cím[szerkesztés]

Sok országban ez a cím nem hivatalos, így ez a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párt vezetőjét jelenti. Magyarországon ezt a címet a 2022-es parlamenti választások óta Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök viseli, kinek pártja, a Demokratikus Koalició 16 parlamenti mandátummal bír.

A jelenlegi ellezék vezetőinek listája[szerkesztés]

Parlamentáris rendszerben[szerkesztés]

Westminsteri rendszerben[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Leader of the Opposition című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.