Assassin’s Creed IV: Black Flag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Assassin's Creed IV: Black Flag
Edward Kenway, háttérben Kenway hajója, a Csóka
Edward Kenway, háttérben Kenway hajója, a Csóka
Fejlesztő Ubisoft Montreal
Kiadó Ubisoft
Forgalmazó
Zeneszerző Brian Tyler
Sorozat Assassin’s Creed
Motor AnvilNext
Platformok Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360,Xbox One, Nintendo Switch
Kiadási dátum 2013. október 29.
Műfaj akció-kaland, lopakodós
Játékmódok egyjátékos, többjátékos
USK-besorolás USK 16
Adathordozó
Az Assassin's Creed IV: Black Flag weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Assassin's Creed IV: Black Flag témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Assassin's Creed IV: Black Flag egy 2013-as történelmi akció-kaland videójáték, amit a Ubisoft Montreal fejlesztett és a Ubisoft adott ki. Megjelent PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra és Wii U-ra 2013 októberében. PlayStation 4-re, Windows-ra és Xbox One-ra pedig 2013 novemberében.

Ez az Assassin's Creed sorozat hatodik fontosabb felvonása. A 2012-es Assassin's Creed III modern történetvonalának folytatása és történelmi cselekményének előzménye. A történet a korai 18. században játszódik, a Karib-térségben, a kalózkodás aranykorában és a hírhedt kalózt, Edward Kenwayt követi, az Assassin's Creed III főhősének, Ratonhnhaké:ton nagyapját, aki az asszaszinok és a templomosok között vívott konfliktusba botlik. Az előző játékoktól eltérően a játékmenet elemei inkább a hajózásra épülő felfedezésre fókuszálnak a nyílt térképen, miközben megtartja a sorozat külső nézetes szárazföldi felfedezését, közelharci, és lopakodási rendszerét. A többjátékos mód szintén visszatér, bár csak a szárazföldi módoknál és beállításoknál.

Assassin's Creed IV: Black Flag pozitív értékeléseket kapott, a kritikusok dicsérték a nyitott világú játékmenetet, mellékküldetéseket, grafikát és tengeri ütközeteket. A történet vegyes visszajelzéseket kapott, de a kritikák a történet küldetéseinek azon részeit érték, amit ismétlődőnek találtak. A játék több díjat és jelölést is kapott, többek között megnyerte a Spike VGX 2013 legjobb akció-kaland játéka díját. A játékot az Assassin's Creed Unity követi, ami a francia forradalom idején játszódik és 2014 októberében jelent meg.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék három főbb várost szerepeltet: Havannát, Kingstont és Nassaut; ezen városok sorban spanyol, brit, illetve kalóz befolyás alá tartoznak. A játékban szerepet kap 50 ,,egyedülálló" hely is, amit fel lehet fedezni, egy 60/40-es aránnyal a szárazföldi és tengeri felfedezések között. Az Assassin's Creed IV egy sokkal nyitottabb világ érzését kelti, mint a hasonló küldetések az Assassins Creedben, és persze sokkal kevesebb megkötéssel a játékos számára. A játékban a világ hamar nyitottá válik, ellentétben az Assassin's Creed III-mal, aminek nagyon rögzített küldetései voltak, ezért nem sok szabadságot és felfedezni valót nyújtott, amíg a játék kellőképp előre nem haladt. A játékos találkozik dzsungelekkel, erődítményekkel, romokkal és kis falvakkal, a játék világa pedig úgy van felépítve, hogy sokkal több szabadságot nyújtson. Mint például a játékosok megtámadhatnak, megszállhatnak és elfoghatnak elhaladó hajókat és probléma mentesen úszhatnak a közeli tengerpartokon. Továbbá, a vadász rendszer is visszatért az Assassin's Creed III-ból, megengedve a játékosnak, hogy vadásszon a szárazföldön, vagy halásszon a vízben.

A játék egy új sajátsága a Jackdaw (Csóka) nevű hajó, melynek a játékos a kapitánya. A Jackdaw bővíthető a játék folyamán, és könnyen hozzáférhető, ha a játékosnak szüksége van rá. Továbbá, új vízalatti elemet is hozzáadtak. A játékos hozzáfér egy távcsőhöz, ezzel tanulmányozhatja a távoli hajókat, a szállítmányukkal és erősségükkel együtt. Azt is segíthet meghatározni, hogy egy szigeten vannak-e még vadászható állatok, megtalálandó kincsek, vagy szinkronizáláshoz elérendő magaslati pontok. Az Assassin's Creed: Brotherhoodban bemutatott toborzó rendszer is visszatért, továbbfejlesztett formában. Ezzel lehetővé téve Edward számára, hogy új legénységet toborozzon. Míg Kenway legénysége hűséges marad, és a megszerzett hajók felett parancsnokságot szerezhet, nem segíthetnek a harcban, vagy hajthatnak végre nagy távolságú gyilkosságokat, mint az előző játékokban. Ubisoft eltávolította a testvériség rendszerének ezt az aspektusát, mert úgy vélték, hogy a játékosok általa túl könnyedén oldhatják meg a feszült és kihívást jelentő helyzeteket.

Napjainkban, az Abstergo Entertainment irodáiban – Abstergo Industries egy leányvállalata – Quebecben, Montrealban, a játékosok modern kori kalózkodásban vesznek részt az Abstergo irodáinak felfedezése során, kihallgathat és hackkel, mindezt harc nélkül. A különböző "hackelős" játékok szintúgy jelen vannak, hasonlóan a korábbi csoportosításhoz és rejtjeles kirakósokhoz, titkokat fedve fel az Abstergoról.

A többjátékos mód szintén visszatér, új beállításokkal és új játék módokkal, noha, csak szárazföldi központú.

Áttekintés[szerkesztés]

Szereplők

A játék főszereplője – akit a játékos irányít – Edward Kenway (angol hangja: Matt Ryan), egy walesi partizánból lett kalóz és az Asszaszin Rend örökös tagja. Az Assassin's Creed III két játszható karakterének; Haytham Kenway apja, és Ratonhnhaké:ton (Connor) nagyapja. Valós személyek, akikkel találkozik, beleértve a kalózok, Edward "Blackbeard" Thatch (Mark Bonnar), Benjamin Hornigold, Mary Read, Stede Bonnet, Anne Bonny, Calico Jack és Charles Vane (Ralph Ineson).

Díszlete

Mint az Assassin's Creed sorozat korábbi játékainak esetében is, a játék két összefonódó részre van osztva. Egyik a jelenben, a másik pedig egy történelmi korban, az események pedig befolyással vannak egymásra. Habár, korábban a jelenkori történetben egy Animusra volt szükség, hogy lássák valaki őseinek emlékeit, az Assassin's Creed III felfedte, hogy az Abstergo most már úgy is láthatja a gazdatest genetikai emlékeit, ha egyszerűen szekvenálja a gazda DNS-ét. Így a játszható karaktert felbérelte az Abstergo Entertainment, hogy nyomozzanak egy kulcsfontosságú karakter után Desmond felmenői között, aki az asszaszin, Edward Kenway a hírhedt kalóz és partizán a kalózkodás aranykorában tevékenykedik. Kenway története a Karib-tengeren játszódik és vegyíti a szabadon értelmezhető hajózáson alapuló felfedezést, a harccal és a szárazföldi kalandokat számos karibi szigeten, csakúgy mint Florida egyes déli részeit.

Cselekmény

A Desmond Miles testéből vett, pillanatokkal a halála utáni minták képessé tették az Abstergo Industriest, hogy folytassák a genetikus memóriák kutatását, az Animus újonnan felfedezett felhő vezérelt képességeivel. A névtelen játékos szereplőt az Abstergo Entertainment bérli fel, hogy kivizsgálják Edward Kenway, tizennyolcadik századi kalóz emlékeit. Aki Haytham Kenway apja és Ratonhnhaké:ton nagyapja. Látszólag, ez anyag gyűjtés, egy Animus által működő interaktív filmhez, de a valóságban az Abstergo – a Templomosok a jelenben – az Első Civilizáció általi építményt kutatnak, ami Csillagvizsgáló néven ismert. Edward Kenway emlékeit használják fel, hogy ezt megtalálják.

Kenwayként a játékosnak fel kell fednie az összeesküvést magas rangú Templomosokról, a brit és spanyol birodalmon belül, akik látszólag a kalózkodástól akarják megtisztítani a Karib-tengert. Helyzetükből kifolyólag behatárolják a Bölcset – később Bartholomew Roberts néven azonosították – ő az egyetlen személy, aki elvezetheti őket az Obszervatóriumhoz, az Első Civilizáció eszközéhez, ami képes nyomon követni bárkit, bárhol a világon, egy vérminta alapján, amit arra használnának, hogy kémkedjenek és zsarolják a világ vezetőit. Kenway egy véletlen szereplőjévé válik titkos terveikben, amikor megöl egy szélhámos asszaszint, Duncan Walpole-t. Látva a profit lehetőségét, Kenway átveszi Walpole helyét egy havannai templomosgyűlésen, ahol találkozik Woodes Rogers-szel, valamint a kubai kormányzóval és templomos nagymesterrel, Laureano Toresszel. Vakmerősége veszélybe sodorja az egész Asszaszin Rendet, emiatt arra szorul, hogy levadássza a Bölcset és az összeesküvőket a Yukatán-félszigettől Jamaicáig, s végül az afrikai part közelében fekvő Principe szigetén kapja el Robertset.

Eközben hírhedt kalózok – pl. Edward "Feketeszakáll" Thatch, Benjamin Hornigold, és Charles Vane, többek között – bandája kalózutópiáról álmodik, ahol szabadon, királyoktól és uralkodóktól távol lehet élni. Kenway segítségével elfoglalják Nassaut. Azonban a gyenge kormányzás, a gazdaság hiánya és egy járvány kitörése a kalózállamot veszélyesen az összeomlás szélére vezeti, az alapítók véleménye az előrehaladás mikéntjéről pedig megoszlik. Kenway megpróbálja rendezni a vitát, de elkésik, nem tudván megakadályozni, hogy a templomosok saját céljaikra használják fel a helyzetet.

Végül Kenway és Roberts feltárja az Obszervatórium elhelyezkedését és elhozzák az azt energiával tápláló ereklyét, de az utolsó pillanatban Roberts elárulja Kenwayt. A kalóz bűntettek miatti rövid börtönbeli szűkölködés után Edward megszökik Ah Tabai, az asszaszin Tanácsadó segítségével, és úgy dönt, csatlakozik rendjükhöz. Roberts és a Templomos összeesküvők üldözése közben Kenwey megszerzi az ereklyét és visszaviszi az Obszervatóriumba, biztosan elzárva azt. Ott maradt az új meggyőződésével egy bizonytalan jövővel szembenézve, mígnem a felesége eltávozásáról és mindeddig ismeretlen lánya, Jennifer Scott közelgő érkezéséről szóló levelet kap. Kenway visszautazik Angliába, megígérve Ah Tabainak, hogy egy nap visszatér és folytatja a Templomosok elleni küzdelmet.

A jelenben a játékost megkeresi John, az Abstergo Entertainment informatikai menedzsere. John meggyőzi a játékost arról, hogy a munkaadói többet tudnak annál, mint amit elmondanak, és arra ösztökéli őt, hogy folytasson részletekbe menő nyomozást. Ráveszi a játékost, hogy számos animust és biztonsági kamerát meghekkeljen, ezután az elvett információt Shaun Hastingshez és Rebecca Crane-hez küldeti, akik az Abstergóba való beépülés érdekében dolgoznak ott. Amikor a létesítményt biztonsági okokból lezárják, miután a hekkelésekre fény derül, John megszervezi a játékos számára, hogy hozzáférhessen az Animus maghoz, ahol Júnó test nélküli formát ölt. Felfedi, hogy bár szükséges volt kinyitni a templomát ahhoz, hogy elhárítsák a katasztrófát, de a világ még nem áll készen rá, és ő nem képes hatást gyakorolni rá, sem megszállni a játékost mint azt az ügynökei szerették volna. Johnról kiderül, hogy a Bölcs reinkarnációja, és Júnó feltámasztásának sikertelen próbálkozását eltussolandó megpróbálja meggyilkolni a játékost, de ezelőtt megölik az Abstergo biztonsági őrei, ezáltal ő tűnik a hekkelésekért felelősnek. Mint Roberts, a Bölcs elismeri, hogy Kenway nem tartozik semmilyen hűséggel az Asszaszinoknak vagy a Templomosoknak.

Fejlesztés[szerkesztés]

2013. február elején a befektetőknek szóló negyedéves pénzügyi jelentésben a Ubisoft vezérigazgatója, Yves Guillemot megerősítette, hogy a következő Assassin's Creed játék, 2014. április előtti esedékes kiadására egy új hős, új korszak és új fejlesztő csapat lesz a jellemző. 2013. február 28-án, Promóciós céllal a Ubisoft közzétette az első borítóképet a következő Assasin's Creed játékról, napokkal azelőtt szivárogtatott marketing anyagokkal együtt. Bejelentette a játék címét, Assasin's Creed IV: Fekete Zászló, melyben egy meg nem nevezett karakter szerepel kovás pisztollyal és karddal, a háttérben fekete zászlóval, rajta az asszaszin szimbólummal és koponyával.

Az Assassin's Creed IV: Black Flag mozielőzetesét 2013. március 4-én hozták nyilvánosságra. A fejlesztés 2011 közepén kezdődött a Ubisoft Montrealnál, egy másik csapattal, mint ami az Assassin's Creed III-on dolgozott, valamint további munkát végeztek rajta az annecy-i, bukaresti, kijevi, montpellier-i, szingapúri és szófiai Ubisoft-stúdiók.

Carsten Myhill fő tartalomvezető ellenezte azt a véleményt, hogy a folytatás az Assassin's Creed: Brotherhood vagy az Assassin's Creed: Revelations vénájában ugyanúgy legyen csak spin-off, hiszen szemmel láthatóak hasonlóságok az Assassin's Creed III-mal. Azt mondta: "A játék érzete teljesen friss és új. Nagyon különbözőnek fog hatni az Assassin's Creed III-tól. Szerintem teljesen megérdemli az Assassin's Creed IV nevet, nem csak az új név és helyszín, de az új hozzáállás és a hangulat miatt is. "Az Assassin's Creed IV az első számmal jelölt játék a fősorozatban, amelynek alcíme van, ezt a döntést Myhill elmondása szerint azért hozta, hogy nyilvánvalóan megkülönböztesse a kalóztémát a franchise többi részétől.

Az AnvilNext motor felhasználásával a fejlesztőcsapat képes egy motorral dolgozni mindkét, az újgenerációs és a jelenlegi játékverziónál, mivel az AnvilNext motor célja az újgenerációs képességek szem elől tartása volt amellett, hogy továbbra is működjön a jelenlegi rendszerrel. Ezen kívül minden rendszernek megvannak a saját bonyolultságai és jellegei, amely támogatja a különböző vezérlőket és mindkét konzol speciális vonásinak a felhasználását. A PC-s verzió támogatja az Nvidia TXAA-t.

Értékesítés és megjelenés[szerkesztés]

Assasin's Creed IV Black Flag a világszerte megjelent PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra 2013. október 29-én, amíg a Wii U 2013. október 29-én jelenik meg Észak Amerikában, 2013. november 21-én Ausztráliában, 2013. november 22-én Európában és 2013. november 28-án Japánban. A Wii U verzió eredeti megjelenési dátuma 2013. november 1-ről el lett tolva Európában. 2013. március 1-jén bejelentették, hogy a játék megjelenik PlayStation 4-re és május 21-én hogy Xbox One-ra is.

A manga átdolgozás

A játék japán manga feldolgozását Jano Takasi írta és Oiva Kendi illusztrálta; és a Shuenisha Jump X magazinban jelent meg, 2013. augusztus 10-től kezdve.

Letölthető tartalmak

2013. október 8-án, Ubisoft bejelentette, hogy a Season Pass megvásárolható lesz PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One és PC platformokra, valamint magába foglalja a Freedom Cry egyjátékos küldetéseket, Kraken Ship csomagot, mely Jackdaw személyre szabásához tartalmaz elemeket, valamint egyjátékos és többjátékos elemeket.

A Freedom Cry megmutatja a játékosnak Adéwalé szerepét, egy ingyenrabszolga Trinidadból, aki Edward Kenway fedélzetmestere lesz, később pedig az Assassin Rend tagjává válik.A történet 15 évvel az Assassin's Creed IV: Black Flag története után játszódik, ahol Adéwalé képzett aszasszinná válik, és talál magának egy hajótöröttet Saint-domingue-ban, ahol szemtől szembe találkozik a legbrutálisabb rabszolgasággal a Nyugat Indiákon. A DLC-t Jill Murray irta, ahogy a Liberation és az Aveline című tartalmat is a Black Flag részére. 2014 februárjában bejelentették, hogy a Freedom Cry ki lesz adva egyedülálló tartalomként PlayStation 4-re és 3-ra február 18-án Észak-Amerika részére, majd 19-én Európa részére. PC-re 2014. február 25-én adták ki.

A Feketeszakáll Haragja kiegészítővel elérhetővé válik mindhárom új karakterrel való játék a Fekete Lobogó többjátékos módjában. Ezen karakterek közé tartozik Blackbeard, a Jaguar és az Orchid. Ez a DLC ingyenes a Season Pass-el. A Zsiványok Céhe hozzáad további három karaktert a többjátékos módhoz. Ezek a karakterek a Sámán, a Szirén és a Potyautas. Nem jelent meg Wii U platformon.

Zene Az Assassin's Creed IV: Black Flag eredeti zenéjét az amerikai zeneszerző Brian Tyler szerezte, aki az előző Ubisoft játék, a Far Cry 3 zenéjét is komponálta. A zenét az Amazon boltjába és az iTunes Store-ra 2013. október 14-én bocsátották ki. Két további zeneszámot is hozzá férhetővé tettek.

Eladások Az eladások első hetében az Egyesült Királyságban, az Assassin's Creed IV: Black Flag a legtöbbet eladott játék lett az összes elérhető formátumban, a Battlefield 4 előtt. Azonban, a játék nyitó heti eladásai 60%-kal alacsonyabbak voltak összevetve a 2012-es Assassin's Creed III-al. 2014 májusában az Ubisoft bejelentette, hogy a játék több mint 11 millió példányban kelt el.

Díjak Az Assassin's Creed IV: Black Flag megkapta az Év Játéka jelöléseket a média üzletektől Cheat Code Central, GameSpot, és az Inside Gaming díjakat, megnyerte a Spike VGX 2013 díjat a Legjobb Akció Kaland Játékért, és a GameSpot díjakat PS4-re Az Év Játéka és Xbox One Év játékaként.

Források[szerkesztés]