Assassin’s Creed Origins

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Assassin’s Creed Origins
Textlogo Assassin’s Creed Origins.svg
Bayek az Assassin’s Creed Origins játékból
Bayek az Assassin’s Creed Origins játékból
Fejlesztő
Kiadó Ubisoft
Tervező Mitchell T. Fujino
Zeneszerző Sarah Schachner
Sorozat Assassin's Creed
Motor Ubisoft Anvil
Platformok
Kiadási dátum 2017. október 27.
Műfaj
Játékmódok egyjátékos videójáték
USK-besorolás USK 16
Adathordozó
Az Assassin’s Creed Origins weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Assassin’s Creed Origins témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Assassin’s Creed Origins akció-kalandjáték, melyet a Ubisoft Montreal fejlesztett és a Ubisoft jelentetett meg.

A játék az ókori Egyiptomban játszódik, ahol a főszereplő Szívai Bajek (akit a játékos irányít), aki aktívan részt vesz a testvériség megalapításában. A játékosnak egyre nehezebb küldetéseket van módja teljesíteni. A küldetések nehézségi fokát a „level” érték jelzi. Ha ez piros, az azt jelzi, hogy a játékos karakterének szintje fölötti nehézségű feladatról van szó. A játék során megismerhetjük az asszaszinok rendjének születését, piramisokra mászhatunk és arénákban harcolhatunk.

A játék „háttere” a népet sanyargató fáraó, annak erőszakos katonái, majd az elnyomó rómaiak elleni felszabadító harc, amit a lakosság lelkesen támogat. Bajek személyes bosszút folytat egy titkos rend ellen, akik megölték a kisfiát.

A játékos eleinte csak a teljes térkép kicsiny részét tudja bejárni, a többi sötét satírozással van jelölve és elérhetetlen. Ezek a területek a játék során fokozatosan tárulnak fel. A játékban kulcsfontosságú az észrevétlen lopakodás és az óvatosság. Különösen az elején (amikor a karakter még viszonylag gyenge) ragadozók vagy útonálló rablók támadhatnak rá, ami rá nézve akár végzetesen is alakulhat. A közlekedés eszköze a futás, illetve ló vagy teve (ami füttyentésre bárhol megjelenik és bárhol ott lehet hagyni). Később nádcsónak és harci szekér is használható.

A játékos által a térképen kiválasztott célpont hozzávetőleges iránya és pontos távolsága folyamatosan látható. A magasságát a nyíl iránya jelzi. Egyes helyszíneket kis ikonok jeleznek a térképen (például kovácsműhely, erőd, állatok gyülekezőhelye, stb). Ezek szintén kiválaszthatók úticélnak, de a térkép tetszőleges pontja is. Az ismeretlen helyeket kérdőjel ikon jelzi, ezek elérésekor a játék 25 XP pontot ad.

Ha az életerő nullára csökken, a játék egy korábbi mentés állapotára áll vissza (a mentés a sikeres küldetések után automatikusan lezajlik és csak 1 db van belőle). A karakter akárhányszor „meghalhat”. A játék nehézségi foka beállítható.

A fő küldetések mellett mellékküldetések végrehajtására is bőven van lehetőség a játékban lévő lakossággal beszélve, vagy csak egy-egy bizonyos helyszínre eljutva: egy állat elejtése, egy elveszett tárgy vagy férj megkeresése, stb. pénzbeli és tapasztalatbeli („XP”) bevételt jelent, ez utóbbival a játékos karaktere egyre nagyobb szintet ér el („level”), amivel egyúttal támadási ereje és egészsége növekszik. A pénzzel fegyvereket lehet vásárolni a kovácsműhelynél (üllő és kalapács jelzi), de fegyvereket a legyőzött ellenfelektől is lehet szerezni („loot”).

Egyes kitüntetett magaslati pontokra felmászva („syncronization point”) és „szinkronizálva”, olyan térképi pontok jönnek létre, ahova a játéktér bármely más pontjáról teleport szerűen, a nagy távolságot kihagyva, egy lépésben juthatunk el.

A terep és a célpont közeli felderítését a játékos segítőtársa, egy Senu nevű sas végzi, amit a játékos irányít.

A szerepjátékokban megszokott módon lehetőség van a fegyverek és egyéb felszerelések fejlesztésére, vásárlásra és eladásra. Ezekhez általában nyersanyagokra van szükség (pl. állatbőr, fém), amit kereskedőtől szerezhetünk be, vagy a kalandozások során lehet találni és felszedni („loot”).

A játék végigviteléhez hozzájárul, ha a játékos legalább alapszinten érti az általa választott idegen nyelvet, mivel egyes NPC-kkel beszélve kérdéseket lehet nekik feltenni (például az elveszett tárgy feltételezett helyéről), illetve a küldetést el lehet vállalni, vagy későbbre lehet halasztani.

A Ubisoft egy csapata már a negyedik rész, a Black Flag után nekilátott ezt elkészíteni, és az alapoktól gondolták újra a koncepciót. Megváltozott a harcrendszer, tornyok helyett madár segít belátni a területeket, és több szerepjátékos elemet pakoltak bele.

A játék „18+” besorolást kapott a véres és erőszakos jelenetek miatt.

Források[szerkesztés]