Aina mun pitää

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aina mun pitää
A Pertti Kurikan Nimipäivät Bécsben
A Pertti Kurikan Nimipäivät Bécsben
Adatok
Év2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Finnország
Előadó(k)Pertti Kurikan Nimipäivät
Nyelvfinn
DalszerzőPertti Kurikan Nimipäivät
SzövegíróPertti Kurikan Nimipäivät
Eredmények
Elődöntő16. hely, 13 pont
Döntő
Kronológia
ElőzőSomething Better (2014)
KövetkezőSing It Away (2016) ►

Az Aina mun pitää (magyarul: Nekem mindig kell) egy dal, amely Finnországot képviselte a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon, Bécsben a finn Pertti Kurikan Nimipäivät előadásában. A dal a 2015. február 28-án rendezett finn nemzeti döntőben, az Uuden Musiikin Kilpailun nyerte el az indulás jogát.[1]

A zenekar különlegessége, hogy mind a négy tagja értelmi fogyatékossággal él. A dal magáénak tudhat egy rekordot: ez az Eurovíziós Dalfesztiválok történetének legrövidebb dala (1 perc 27 másodperc).

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dalt az Eurovíziós Dalfesztiválon a május 19-i első elődöntőben adták elő,[2] fellépési sorrendben ötödikként a Hollandiát képviselő Trijntje Oosterhuis Walk Along című dala után, és a Görögországot képviselő Maria-Elena Kyriakou One Last Breath című dala előtt. Az elődöntőben a tizenhatodik, utolsó helyen végeztek, így nem jutottak tovább a május 23-i döntőbe.

A következő finn induló Sandhja Sing It Away című dala volt a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 05 Finnország: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää (magyar nyelven). eschungary.hu, 2015. március 1. [2015. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 27.)
  2. Escudero, Victor M.: Allocation Draw results: Who's in which Semi-Final?. eurovision.tv . EBU, 2015. január 26. (Hozzáférés: 2015. január 26.)

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]