A pletykafészek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A pletykafészek
(Gossip Girl)
Gossip Girl (2007) logo.svg
a főcím
a főcím
Műfaj dráma

Alkotó
  • Josh Schwartz
  • Stephanie Savage
Főszereplő Kristen Bell
Blake Lively
Leighton Meester
Ed Westwick
Penn Badgley
Chace Crawford
Taylor Momsen
Jessica Szohr
Kelly Rutherford
Matthew Settle
Zeneszerző Alexandra Patsavas

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok121 (epizódlista)
Gyártás
Forgatási helyszín New York
Részenkénti játékidő 40-45 perc
Gyártó Alloy Entertainment
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó The CW
Eredeti sugárzás2007. szeptember 19.2012. december 17.
Első magyar adó RTL Klub, RTL II, Sorozat+, Prizma TV / RTL+
Kronológia
Következő Gossip Girl – Az új pletykafészek
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A pletykafészek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A pletykafészek (eredeti cím: Gossip Girl) egy tiniknek szóló amerikai drámasorozat, amely Cecily von Ziegesar Bad Girl (eredeti cím: Gossip Girl) című könyvsorozata alapján készült. A sorozatot, amelynek készítői Josh Schwartz és Stephanie Savage, eredetileg a The CW csatornán sugározták hat évadon át 2007. szeptember 19-től 2012 december 17-ig. Magyarországon először a Cool TV-n vetítették, a sorozatpremier 2008. december 28-án volt. A pletykafészek sikere az Egyesült Államokon kívüli feldolgozásokhoz vezetett. A sorozatot számtalan díjra jelölték, 18 Teen Choice Award-ot is nyert. A The CW hivatalosan berendelte A pletykafészket egy hatodik és egyben utolsó évadra 2012. május 11-én. Az utolsó évad, amely 10 részből állt, 2012 október 8-án indult, és 2012. december 17-én ért véget.

Bevezető[szerkesztés]

A sorozatot a mindentudó blogger, „Pletykacica” (eredetileg: Gossip Girl) narrálja, akinek eredeti hangja Kristen Bell, magyar hangja pedig Mahó Andrea. A történet a Manhattan Upper East Side-ján élő felső osztálybeli kamaszok fikciós életét követi nyomon. A sorozat az Upper East Side-i it-lány, Serena van der Woodsen (Blake Lively, magyar hangja Nemes Takách Kata) visszatérésével kezdődik a „rejtélyes távolléte” után. Pletykacica felfedi, hogy Serena egy bentlakásos iskolában volt Cornwallban, Connecticutban, de nem mindenki várja őt vissza tárt karokkal Manhattanbe. Blair Waldorf (Leighton Meester, magyar hangja Molnár Ilona), aki a készítők szerint „a királynő a sakkjátékuk közepén”, a méhkirálynő a Constance Saint Jude lányiskola szociális életében. Ezen kívül ő Serena van der Woodsen gyermekkori „legjobb barátnője”, és alkalmi riválisa is egyben. A történet többi főszereplője egy brooklyni ösztöndíjas diák, Dan Humphrey (Penn Badgley, magyar hangja Szvetlov Balázs), aki saját magát is „kívülállónak” írja le; Blair első szerelme és az úgynevezett „aranyifjú”, Nate Archibald (Chace Crawford, magyar hangja Szabó Máté); és a látszólag „rossz fiú” Chuck Bass (Ed Westwick, magyar hangja: Molnár Levente), gazdag apja örököse, aki maga is tagja „Manhattan elitének”, és „a sakkjátékuk királya”. Egyéb szereplői a féktelen manhatteni színhelynek: Vanessa Abrams (Jessica Szohr, magyar hangja Bogdányi Titanilla), Dan gyermekkori legjobb barátja; Jenny Humphrey (Taylor Momsen, magyar hangja: Tamási Nikolett), Dan kamaszkorú húga, akit „B királynő” „kicsi J”-nek nevez; Lily van der Woodsen (Kelly Rutherford, magyar hangja Vándor Éva), Serena anyukája, örökösnő; Rufus Humphrey (Matthew Settle, magyar hangja Széles Tamás), egy volt 90-es évekbeli bandának, a Lincoln Hawk-nak a frontembere, Lily régi szerelme, Dan és Jenny apukája és elsődleges gondviselője; Dorota (Zuzanna Szadkowski, magyar hangja Grúber Zita), aki Blair kiskora óta a házvezetőnője; Bart Bass (Robert John Burke, magyar hangja Bácskai János), Chuck apja, egy udvariatlan, de vagyonos Upper East Side-i üzletember.

A pletykafészek sikere az Egyesült Államokon kívüli feldolgozásokhoz vezetett. A sorozatot számtalan díjra jelölték, 18 Teen Choice Award-ot is nyert. A The CW hivatalosan berendelte A pletykafészket egy hatodik és egyben utolsó évadra 2012. május 11-én. Az utolsó évad, amely 10 részből állt, 2012 október 8-án indult, és 2012. december 17-én ért véget.

Szereplő válogatás[szerkesztés]

A Gossip Girl szereposztását kilenc, rendszeresen beszélő szereplő jellemzi, akiket 2007 februárjától áprilisig válogattak.
A televízióba való átdolgozáshoz az alkotók kezdetben Serena van der Woodsen, Blair Waldorf, Nate Archibald, Chuck Bass, Dan Humphrey, Jenny Humphrey, Lily van der Woodsen és Rufus Humphrey karakterekét választották ki.
Blake Lively és Leighton Meester volt az első két színésznő, akiket már februárban kiválasztottak Serena Van der Woodsen és Blair Waldorf szerepére. Ezután Penn Badgleyt Dan Humphrey szerepére, Taylor Momsent Jenny Humphrey-éra, Chace Crawfordot Nate Archibaldéra, Kelly Rutherfordot Lily Van der Woodsenére, Connor Paolót Eric Van der Woodsenére, és Florencia Lozanót Eleanor Waldorféra.
Áprilisban Ed Westwicket választották Chuck Bass szerepére, és Matthew Settle-t Rufus Humphreyére.
2007. május 17-én derült ki, hogy Kristen Bell lesz a narrátor.
A forgatókönyvírók sztrájkja alatt csatlakozott a sorozathoz Jessica Szohr, mint visszatérő vendégszereplő, majd 2007 szeptemberében, az évad közepén főszereplő lett, mint Vanessa Abrams. Michelle Trachtenberg vendégszereplő volt Georgina Sparks szerepében, aki az első évad első „gonosztevője” volt.

Szereplők[szerkesztés]

Név Színész Magyar hangja Leírás
Főszereplők
Gossip Girl Kristen Bell Mahó Andrea A sorozat soha sem látott elbeszélője. A történéseket hangkommentárokkal kíséri, melyeket aztán megír a blogjában, amit az Upper East Side összes fiktív, fiatal lakója olvas. Egyszer majdnem megtudjuk ki is ő, annyi biztos, hogy az elit suliba jár a többiekkel és a fősulira is követi a „bandát”. A sorozat utolsó részében kiderül ki Gossip Girl.
Serena van der Woodsen Blake Lively Nemes Takách Kata A lányiskola egyik legnépszerűbb lánya. Az anyjával, Lilyvel és az öccsével Erickel a Palace Hotel egyik lakosztályában lakik Manhattanben. Az öccsével nagyon szoros kapcsolatban van. Gyerekkora óta Blair Waldorf a legjobb barátnője, bár az ő kapcsolatuk sem felhőtlen. Serena egy szó nélkül hagyja ott és megy el egy bentlakásos iskolába. Miután visszatér felhagy a durva bulizással és pasizással. Összejön Dan Humphrey-val. Az első évad végén megjelenik régi barátnője Georgina Sparks, és akkor fény derül Serena „sötét titkára”, és erre rámegy a kapcsolata is… Serenának rengeteg férfival volt kapcsolata, ám egyik sem tartott sokáig. Többek között összejön Aaronnal, Blair mostohatestvérével, Nate unokatestvérével, Trippel, és Nate-tel, akivel a kapcsolata Dan Humprey miatt megy tönkre.
Blair Waldorf Leighton Meester Molnár Ilona A felső tízezerbe született. Ő az örök barátja Serenának, és szintén a Constance Billard lányiskolába jár. A célja az, hogy bekerüljön a Yale-re. Anyja, Eleanor híres divattervező, apja, Harold ügyvéd, aki elutazik és kiderül róla, hogy meleg. Nehezen fogadja el ezt a tényt, főleg a szokásos családi hagyományok hiánya kavarja fel a kishercegnőt. Blairnek nem esett jól, hogy Serena szó nélkül eltűnt az 1. évadban, mert nem volt senki, akivel megoszthatta volna abból eredő fájdalmát, hogy az apja elhagyta az anyját egy másik férfiért. Mikor barátja, Nate bevallja neki, hogy lefeküdt Serenával, kitör a háború köztük. Végül sikerül ezt maguk mögött hagyni, és kibékülnek. Blair Yale-lel kapcsolatos álmait szabotálja egy tanár, így végül „csak” a NYU-ra sikerül bejutnia, ahol szembe kell néznie azzal, hogy nem ő a királynő. Chuckkal való viszonya végül sok bonyodalom árán kapcsolattá alakul, ám a harmadik évad végén minden tönkremegy: a fiú épp meg akarja kérni Blair kezét, amikor kiderül: Chuck Jennyvel megcsalta a lányt. Blair ekkor szakít vele. Az 5. évadban feleségül megy Grimaldi herceghez, de a házasság nem tart sokáig. A vártakkal ellentétben nem Chuckhoz menekül, hanem Danhez.
Chuck Bass Ed Westwick Molnár Levente Látszólag egy szexmániás egoista. Ő az egyetlen fia Bart Bassnek, és a halála után hatalmas vagyont örököl. Úgy tűnik, hogy neki nincsenek problémái, és könnyen tud manipulálni másokat. Rossz viszonyban volt az apjával, a második évadban azt is megtudjuk, hogy miért. Igazi örökifjú, bulizós, csajozós nagymenő, aki rosszkor van rossz helyen és csak néha jókor jó helyen, túl nagy hévvel éli az életet és ezzel szeretteinek folyamatos fájdalmat okoz.

Nagy szerelme Blair Waldorf, de a kapcsolatuk csak a második évad végén teljesedhet be, addig játszanak egymással. Ám a 3. évad közepe tájt sajnálatos módon szakítanak, de szerencsére mint minden egyes alkalommal újra összejönnek. Egyszer csak előkerül halottnak hitt anyja, akivel bizonytalanság után ingoványos talajra keveredik és bevonja üzleti életébe, hoteljét íratja anyjára, aki el is játssza Chuck bizalmán, de ennek ellenére is marasztalni akarja anyját, hiszen végre egymásra találtak. Az 5.évad végén rájön, hogy az apja él, majd Bart elveszi tőle mindazt, amit Chuck felépített.

Dan Humphrey Penn Badgley Szvetlov Balázs Dan humoros és bájos. A korához képest nagyon felnőttesen viselkedik, és ezzel sok jó pontot szerez Serenánál. Nem a felsőbb társadalmi rétegbe született és a szülei pénztárcája nem is tarthat lépést az iskolatársaiéval, ezért nem is tartozik közéjük. Serena mindazonáltal pont azért szereti, mert normális és természetes. Bár kicsit idegesítő, hogy folyton fecseg, időnként rosszkor mond ki jó dolgokat, ezzel sokszor viszi rossz útra akaratlanul bajtársait és ő az, aki Jenny első szerelmét is leleplezi, hogy csak hazugság -ami igazából egy társadalmi belépő lett volna Jenny számára.

Tipikusan minden lében kanál jellem, hol pozitív, hol nagyon idegesítő. Főleg, amikor szakítanak Serenával és nem képes bevallani Vanessának igazi érzéseit. Végül járni kezdenek, de sok megszokott dolgot kell legyűrjenek, hogy iagzi párkapcsolat és ne csak barátság kis extrával legyen. Az 5. évadban kiadják a könyvét, ezzel nem kis zűrt okozva.

Nate Archibald Chace Crawford Szabó Máté Ide-oda ingázott Serena és Blair között, mindkettőjükkel bizalmas kapcsolatot tartott fent. Sőt még Jennyt is megcsókolta azon a bizonyos álarcosbálon tévedésből. Minden döntést az apja hozott meg helyette: melyik egyetemre menjen, kit kellene feleségül vennie (Blairt). De Nate-nek egész más tervei és álmai voltak… Járt egy ideig Vanessával is, végül Serena mellett köt ki. Ő játssza az igazi gáláns lovagot, aki számos alkalommal menti ki kicsi Jennyt a pácból, ezek után mit is várhatnánk, mint hogy kicsi Jenny szerelmes lesz belé.
Jenny Humphrey Taylor Momsen Tamási Nikolett Dan 14 éves húga. Barátja Serena öccsének, Eric van der Woodsennek. Jenny hagyja, hogy Blair kihasználja őt, mert úgy gondolja, hogy így az ő barátai közé tartozhat. Amikor ezt nem tűri tovább, háború tör ki köztük, de végül Jennynek megjön az esze, és „leteszi a fegyvert”. A második évadban gyakornok lesz az Eleanor Waldorf Designnál. De ott sok problémája akad, ezért megpróbál egy saját márkát létrehozni. Azonkívül nem akar iskolába járni, hogy több időt tölthessen munkájával, ebből adódóan sok nézeteltérése akad apjával. Végül is beleolvad a „nagyok” világába és egész jól illeszkedik a Balir féle csapatba, annyira, hogy végül Blair utódjának fogja kinevezni, amikor Blair az NYU-ra megy.Miután lefekszik Chuckkal, Blair száműzi New Yorkból. A 4. évadban még visszatért, hogy tönkretegye Serena életét.
Vanessa Abrams Jessica Szohr Bogdányi Titanilla Vanessa gyerekkori barátja Dan Humphrey-nak. Vermontból költözött vissza New Yorkba, ahol Ruby nevű nővérével lakik Williamsburgben, Brooklynban. Tehetséges filmes, a NYU egyetemen tanul tovább. Nem jár iskolába, otthon tanul és a Rufus galériájában lévő kávézóban dolgozik.
Lily van der Woodsen Kelly Rutherford Vándor Éva Lily többször is elvált, és régebben nem sokat törődött gyermekeivel. Tinédzserkorában együtt járt Rufusszal. Később újra együtt lesznek, és előkerül a „rég elveszett” közös gyerekük is.
Lily Bass
Lily Humphrey
Rufus Humphrey Matthew Settle Széles Tamás Rufus régen rocksztár volt. Nemrégen vált el a feleségétől, akitől két gyermeke is született. Kapcsolatukat újra akrták kezdeni de Rufus régi szerelme miatt ez meghiúsult. Most galériája van Brooklynban. Mindkét gyerekét egy elit magániskolába küldte, hogy onnan később a legjobb egyetemekre mehessenek. Amikor a fia összejön Serenával, fény derül a régi kapcsolatára Lilyvel. Lily volt élete nagy szerelme, és sok vívódás után végre újra egymásra találnak majd. De sajnos ez a boldogság sem fog örökké tartani.
Mellékszereplők
Isabel Coates Nicole Fiscella Czető Zsanett Blair „hűséges” barátnői.
Kati Farkas Nan Zhang Mánya Zsófi
Csifó Dorina
Hazel Dreama Walker Csuha Borbála Blair kiegészítői/„barátnői”.
Penelope Amanda Setton
Nelly Yuki Yin Chang Blair riválisa, ő is a Yale-re szeretne bekerülni.
Dorota Kishlovsky Zuzanna Szadkowski Grúber Zita Blair szobalánya, mindenben segít a lánynak.
Eleanor Waldorf-Rose Florencia Lozano Igó Éva Blair Waldorf divattervező anyja. Újraházasodott.
Margaret Colin
Eric van der Woodsen Connor Paolo Morvay Gábor Serena öccse, akit egy magánintézetbe dugtak öngyilkossági kísérlet miatt. Később kiderül róla, hogy homoszexuális, igaz barát, mindig segítő öcs. Későbbiekben igazán érdekes dolgokat tudhatunk meg róla és a bosszúállásról a 3. évadban.
Carter Baizen Sebastian Stan Pálmai Szabolcs Nate és Chuck örök ellenfele, amikor megjelenik, általában készül valamire. Később Serena „nagy” szerelme, de elég hamar lekerül a palettáról.
William van der Bilt I James Naughton Nate anyai nagyapja, roppant jól tudja irányítani a családját. Meg is fogják vádolni választási csalásért, de kivételesen ártatlan lesz a kérdésben...vajon akkor ki tehette?
William "Tripp" van der Bilt III Aaron Tveit Kováts Dániel Nate idősebb unokatestvére. Politikai karrierje van, házas. Későbbi évadban lesz igazán érdekes szerepe, ő is felkerül Serena szerelmi listájára, egészen addig, amíg egy csúnya autóbalesetben meg nem sérül Serenával együtt, majd Serenára keni a balesetet. Természetesen Nate, mint általában a bajba került lányokon rajta is segít és hősiesen kiáll Serena mellett egy hatalmas ökölcsapással.
Bartholomew "Bart" Bass Robert John Burke Bácskai János Chuck milliárdos vállalkozó apja, később Lily férje. Egy igazi hideg, kegyetlen pénzmágnás, akit bosszant fia kicsapongó és elfecsérelt élete, ezért folyton leteremti Chuck-ot. Miután meghal, a legjobb dolgot teszi fiával, aki halálán túl is bizonyítani akar apjának.
Howard " Kapitány" Archibald Sam Robards Láng Balázs Nate apja. Rendesnek, kissé munkamániásnak és nemtörődömnek látjuk. Egészen addig, amíg fia ellen fordul egy érdekes drogozás miatt és éppen ennek köszönheti az állítólagos sikkasztás miatti börtönbüntetést.
Jonathan Whitney Matt Doyle Baráth István Eric (ex)pasija. Ex jelzőt akkor kapja, amikor Eric átáll a "sötét oldalra", hogy bosszút álljon kicsi Jennyn. Vajon megérte?
Vanya Aaron Schwartz Joó Gábor Dorota szerelme, Lilyék portása.
Vendégszereplők
Alison Humphrey Susan Misner Spilák Klára Jenny és Dan Humphrey anyja. A Rufustól való válása óta Hudsonban él.
Harold Waldorf John Shea Blair Waldorf homoszexuális apja, Franciaországban él egy férfimodellel.
Roman William Abadie Harold Waldorf élettársa.
Celia "Cece" Rhodes Caroline Lagerfelt Halász Aranka Serena nagyanyja. Serena nagyon büszke rá, és szereti amíg meg nem próbálja elválasztani őt Dantől, az első évadban. Kiderül az is, hogy régen ő szabotálta Lily és Rufus kapcsolatát. A második és harmadik évadban már pozitívabb szereplő lesz.
Georgina Sparks Michelle Trachtenberg Németh Borbála Serena régi iskolai barátnője, aki rossz hatással van rá. Amikor Serena közli vele, hogy már nem akarja vele tartani a kapcsolatot, Georgina bosszúból elcsábítja Dant. A második évadban pálforduláson ment keresztül, egy vallási szektához tartozik, és mindenkiben a jót keresi. Az évad végén azonban lehull a lepel. A harmadik évadban is visszatér, mint Blair szobatársa a NYU egyetemen.
Bognár Anna
Lord Marcus Patrick Heusinger Előd Botond Blair arra használta, hogy Chuckot féltékennyé tegye, amíg nem derült ki, hogy egy igazi Lord.
Catherine Mason Mädchen Amick Orosz Anna Egy érett és vonzó nő. Nate Hamptonsban ismerte meg, viszonya volt vele.
Poppy Lifton Tamara Feldman Bertalan Ágnes Egy híresség, aki spontán volt modell Eleanor divatbemutatóján. Majd a második évadban kirabolja Rufust, Lilyt és még jó pár igen gazdag befektetőt.
Agnes Willa Holland Egy fiatal modell, aki összebarátkozott Jennyvel, és megpróbálták összehozni Jenny saját ruhamárkáját..
Cyrus Rose Wallace Shawn Rudas István Eleanor Waldorf férje.
Aaron Rose John Patrick Amedori Cyrus Rose fia, Serena egy ideig randizott vele.
Jack Bass Desmond Harrington Viczián Ottó Chuck Bass nagybátyja, Blairnek volt egy egyéjszakás kalandja vele.
Rachel Carr Laura Breckenridge Németh Borbála Az új tanárnő, aki Dannel viszonyba bonyolódik.
Olivia Burke Hilary Duff Színésznő, aki a NYU-ra ment tanulni, Dan nem ismerte fel. Később összejöttek.
Scott Rosson Chris Riggi Czető Roland Lily és Rufus „rég elveszett fia”, Lilynek le kellett róla mondania. A harmadik évadban a keresésére indulnak.

Évadáttekintés[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 18 2007. szeptember 19. 2008. május 19. 2008. október 26. 2009. április 19.
2 25 2008. szeptember 1. 2009. május 18. 2011. február 6. 2011. július 31.
3 22 2009. szeptember 14. 2010. május 10. 2011. augusztus 7. 2012. január 15.
4 22 2010. szeptember 13. 2011. május 16. 2013. május 27. 2013. június 25.
5 24 2011. szeptember 26. 2012. május 14. 2015. március 11. 2015. április 13.
6 10 2012. október 8. 2012. december 17. 2021. október 26.


Külső hivatkozások[szerkesztés]