A majomkirály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A majomkirály
(The Monkey King)
2023-as amerikai–kínai animációs film
RendezőAnthony Stacchi
ProducerPeilin Chou
Műfaj
  • akcióvígjáték
  • fantasyfilm
  • animációs film
Forgatókönyvíró
  • Steve Bencich
  • Ron J. Friedman
  • Rita Hsiao
Főszerepben
  • Jimmy O. Yang
  • Bowen Yang
  • BD Wong
  • Jo Koy
  • Stephanie Hsu
Hang
ZeneToby Chu
VágóPam Ziegenhagen
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Játékidő96 perc
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató
Korhatár 7+ / 8
További információk
SablonWikidataSegítség

A majomkirály (eredeti cím: The Monkey King) 2023-ban bemutatott amerikai–kínai 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Anthony Stacchi rendezett, Vu Cseng-en a Nyugati utazás című regényének első 7 fejezetéből.

Amerikában és Magyarországon 2023. augusztus 18-án mutatta be a Netflix.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

Egyik éjszaka egy majom születik egy magas hegy tetején lévő kőből, és megzavarja a Jáde császárt. Parancsot ad, hogy pusztítsák el a kölyköt, de Buddha megjelenik előtte, és azt mondja neki, hogy hagyja, hogy megtalálja a célját.

A majom talál egy csapatnyi más majmot, de engedetlen természete miatt nem tud beilleszkedni. Egyik szökése miatt egy rettegett démon lecsap a hegyi rejtekhelyére, és elkapja a csapat egyik kölykét, hogy megehesse; ennek következtében a majmot száműzik. Hogy bebizonyítsa, hogy érdemes, kiképzi magát a démon elleni harcra. Sok év után, amikor úgy véli, hogy készen áll, szembeszáll a démonnal, de a kiképzése hatástalannak bizonyul, és egy újabb kölyköt ragad el. Hogy megfelelőbb fegyvert szerezzen, a .ajom lemerül a sárkánykirály tengeri birodalmába, aki egy izzó oszlop segítségével készül kiirtani minden életet a világ felszínén. A majom kommunikál az oszloppal, és botot csinál belőle, majd elmenekül.

A majom visszatér a démon búvóhelyére, legyőzi őt, és megmenti a kölyköt. A hálás csapat ösztönzésére megkoronázza magát a majomkirályá, de a csapat idősebbje figyelmezteti, hogy a botját csak az istenek használhatják, ezért az új majomkirály úgy dönt, hogy megöl 100 démont, így szerezve jogot arra, hogy istenné váljon. Végül egy olyan faluba érkezik, amelyet a veres lány terrorizál. Egy Lin nevű lány támogatásával a majomkirály legyőzi a veres lányt, de a győzelmi ünnepség alatt megérkezik a sárkánykirály, hogy visszaszerezze értékes fegyverét. Miután megküzdött vele, majomkirály elhagyja a falut; Lin vele tart, bár a majom lekezelően bánik vele. A majom tudta nélkül Lin segít a sárkánykirálynak visszaszerezni a botot, cserébe azért, hogy megmenti a szárazságtól sújtott faluját.

Egy temetőben a majomkirály megnyit egy kaput a pokolba, hogy eljusson a lelkek archívumába, és kihúzza a nevét az élet és halál tekercséből, így elnyerve a halhatatlanságot. Yama király, a pokol uralkodója és főbírája felismeri őket kívülállóként, és harcol ellenük. A majomkirálynak sikerül kitörölnie a nevét, de csak kortalanná válik. Ellopja Yama örök élet könyvét, és megtudja, hogy a teljes halhatatlanság elnyeréséhez meg kell ennie egy barackot az örök élet gyümölcsöséből. A sárkánykirály finoman elvezeti a majomkirályt és Lint egy bódító méreggel átitatott barackfához, de végül véletlenül ő maga is eszik egyet, meghiúsítva ezzel a tervet.

Miután rájön, hogy a barackok hamisak, a majomkirály a könyvből megtudja, hogy Hszi-vang-mu, az isteni anyakirálynő halhatatlansági elixírt főz az istenek számára. Ő és Lin beszivárognak a Jáde palota gyógyszertárába, hogy mintát készítsenek az elixírből. Hszi-vang-mu tetten éri őket, de a majomkirály elfogyasztja a főzetet, így teljesen halhatatlanná válik. Bár Linnek többször is lehetősége van ellopni a botot, többször is visszatér, hogy segítsen a majomkirálynak, aki ezzel is bizonyítja, hogy durva viselkedése ellenére is törődik vele. A majomkirály és Lin elmenekülnek a mennyből, és az ezt követő szívhez szóló beszélgetésen Lin bevallja, hogy vágyik arra, hogy változtasson a világon, és megpróbálja a majomkirályt is erre bátorítani.

Amikor a majomkirály továbbra is tartózkodó és pökhendi marad, Lin túljár az eszén, és átadja a botot a sárkánykirálynak. A sárkánykirály felrúgja az alkut, és arra készül, hogy egy megaviharban megfojtja a világot, de a majomkirály kihívja és megtámadja őt. Felismerve hibáját, Lin lehetővé teszi a majomkirálynak, hogy legyőzze a sárkánykirályt, de a majomkirály hatalomittas lesz, és Buddha készül közbelépni. Mivel szeretne még egy esélyt adni Majomkirálynak, Lin engedélyt kap, hogy Buddha hangjaként lépjen fel, és kihívja a majomkirályt, hogy ugorjon le Buddha kezéről, hogy elnyerje a Mennyország feletti uralmat, vagy szenvedjen el egy ideig tartó vezeklést. A majomkirály elbukik, és egy hegybe zárják. Mielőtt a hegyet teljesen lezárják, Lin elbúcsúzhat a majomkirálytól, aki végül elismeri, hogy Lin mennyire fontos lett számára, és meghagyja neki a botját társaságnak.

Ötszáz évvel később a majomkirályt Buddha parancsára egy szerzetes, egy disznó és egy folyószellem szabadítja ki börtönéből. Meghívják őt, hogy csatlakozzon hozzájuk egy nyugati utazásra, amibe ő túlságosan boldogan beleegyezik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Eredeti hang[3] Magyar hang
Majomkirály Jimmy O. Yang Jéger Zsombor
Dee Bradley Baker (gyerek) Eredeti hang
Lin Jolie Hoang-Rappaport Engel-Iván Lili
Sárkánykirály Bowen Yang Magyar Bálint
Benbo Jo Koy Jankovics Péter
Bot Nan Li
Előljáróné Stephanie Hsu Murányi Tünde
Buddha B.D. Wong Láng Balázs
Babbo Ron Yuan Gémes Antos
Jáde császár Hoon Lee Gyabronka József
Előljáró Andrew Pang Elek Ferenc
Jama király Andrew Kishino
Hszi-vang-mu Jodi Long Halász Aranka
Idős majom James Sie Mertz Tibor
Veres lány Sophie Jean Wu Bak Julianna

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

2017 októberében az Oriental DreamWorks (mai nevén Pearl Studio) bejelentette a filmet Steve Bencich és Ron J. Friedman forgatókönyvírókkal, de végül az nem valósult meg.[4] 2021. május 20-án a Netflix jelentette be a filmet, Peilin Chou producerrel, Stephen Chow vezető producerrel és Anthony Stacchi rendezővel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. All the New Netflix Movies You Can Watch This Summer (angol nyelven). Netflix Tudum . (Hozzáférés: 2023. december 20.)
  2. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. december 20.)
  3. About Netflix - Our Voices, Our Stories: Asian Americans Take the Lead in Netflix Animation. Netflix , 2021. május 20. (Hozzáférés: 2023. december 20.)
  4. Amidi, Amid: Don't Count Out Oriental Dreamworks; Chinese Studio Announces 6 Feature Film Projects. Cartoon Brew , 2017. október 3. (Hozzáférés: 2023. december 20.)

További információk[szerkesztés]