Tekken: Vérvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Tekken: Vérvonal
Kazama Dzsin és Ling Xiaoyu a Vasököl Királya harci tornán
Kazama Dzsin és Ling Xiaoyu a Vasököl Királya harci tornán
Tekken: Bloodline
Műfajakció, harcművészet, kaland, fantasy
ONA
RendezőMijao Josikazu
Producer
  • Mijazaki Júdzsi
  • Takafumi Fudzsiszava
  • Vezető producer:
  • Harada Kacuhiro
  • Mijakava Jaszuo
  • Obara Kóhei
  • Michael Murray
  • Dylan Thomas
ÍróGavin Hignight
ZeneKondó Rei
Stúdió
Ország Japán
Megjelenés2022. augusztus 18.
KiadóNetflix
Epizódok6 (epizódlista)
Játékidő22–27 perc

A Tekken: Vérvonal (Tekken: Bloodline) akció-kaland fantasy animesorozat, amely a Bandai Namco Entertainment Tekken verekedős játékain alapul. A sorozat lazán adaptálja az 1997-es Tekken 3 játék eseményeit, egy fiatal harcos, Kazama Dzsin útját követve, aki le akarja győzni Ogrét, azt a lényt, amely megölte az édesanyját, Dzsunt. Dzsint erőszakos nagyapja, Misima Heihacsi kiképezi Ogre ellen, és megrendezi a Vasököl Királya nevű harci tornát, melyen Dzsin megküzdhet Ogréval. A sorozat világpremierje 2022. augusztus 18-án volt a Netflixen, és összesen hat epizód erejéig futott.

A sorozat Dzsin fejlődéstörténetét mutatja be, a történetnek egy olyan aspektusát, amit a játék rendezője, Harada Kacuhiro is ki akart hangsúlyozni, mivel a Tekken 3 még nem emelte ki Dzsin múltját. Az animét Mijao Josikazu rendezte, aki megfelelően akarta bemutatni Dzsin tragikus történetét is.

Rövid hossza miatt a sorozat vegyes kritikai visszhangot kapott, a bírálatok szerint Dzsinen kívül a legtöbb szereplőnek csak kevés játékidő jutott, a karakterek helyett a harci jelenetekre került a hangsúly. A sorozat animációinak stílusát és minőségét is megkérdőjelezték, és a kritikusok megosztottak abban, hogy a Bloodline a Tekken játéksorozat megfelelő adaptációja-e vagy sem.

Cselekmény[szerkesztés]

Kazama Dzsin egy fiatal harcművész, aki pacifista édesanyjával, Kazama Dzsunnal él Jakusima szigetén. Egy napon egy ősi démon, Ogre támadja meg otthonukat, ami végül Dzsun halálához vezet. Utolsó szavainak utasításait követve, Dzsin találkozik nagyapjával, az üzletember és harcművész Misima Heihacsival. Heihacsi ridegen és elutasítóan fogadja Dzsint, de végül felkelti az érdeklődését, és megtanítja a harcművészetek erőszakosabb, Misima-stílusára, hogy megbosszulhassa Dzsunt, és utasítja a fiút, hogy hagyjon fel a Kazama-stílus pacifista módszereivel. Négy év edzés után Heihacsi megrendezi a Vasököl Királya (King of Iron Fist) harci tornát, ahol Dzsin kiállhat Ogre ellen.

Miután megérkezett Cuzcóba a tornára, Dzsin megtudja, hogy az apja Misima Kazuja, egy ördögi hatalmú harcművész volt, akit Heihacsi megölt az előző tornán, hogy ne dönthesse romba a világot. Dzsin az apjától megörökölte az ördög-gént, ami Ogrét korábban az otthonába vonzotta. A Vasököl Királya harci tornán Dzsin vívódni kezd magával erőszakos stílusa miatt, miután eltörte első riválisa, Leroy Smith egyik lábát. A következő meccsre Dzsin felhagy a misimai értékekkel, mivel összebarátkozik a harcossal és gimnazista társával, Ling Xiaoyu-val, aki emlékezteti őt anyja módszereire, valamint baráti riválisra lel Hwoarangban, és barátságot köt Julia Changgel és a torna veteránjával, Paul Phoenixszel. Dzsin édesanyja stílusával megnyeri a tornát, de a pacifizmusával feldühíti Heihacsit, aki kihívja Dzsint, hogy bebizonyítsa, ő a torna győztese, de harcukat megszakítja Ogre felébredése. Dzsinnek sikerül legyőznie Ogrét Xiaoyu, Hwoarang, Paul és Julia segítségével, de Heihacsi, attól tartva, hogy olyan lesz, mint az apja, megöli a fiút. Dzsin megtalálja édesanyját a túlvilág felé vezető úton, de ördög-génje felébreszti és újjáéleszti egy démoni alakban, fekete tollas szárnyakkal, amely eltér Kazuja alakjától. Dzsin könnyedén legázolja Heihacsit, és majdnem megöli őt. Amint Xiaoyu és Hwoarang kérlelő szavai eljutnak a fülébe, Dzsin visszanyeri emberi voltának egy részét az erőtől, amely hatalmába kerítette és megrontotta Kazuját és most őt is, majd elrepül egy ismeretlen helyre.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Japán hang Angol hang Magyar hang
Kazama Dzsin Csiba Issin[1] Kaiji Tang[2] Baráth István[3]
Kazama Dzsun Noto Mamiko[1] Vivian Lu[4] Solecki Janka[3]
Misima Heihacsi Kuszunoki Taiten[1] S. Hiroshi Watanabe[4] Schneider Zoltán[3]
Misima Kazuja Sinohara Maszanori[1] Eliot[4] Dévai Balázs[3]
Hwoarang Morikava Tosijuki[1] Todd Haberkorn[4] Hamvas Dániel[5]
Ling Xiaoyu Szakamoto Maaja[1] Faye Mata[4] Hermann Lilla[6]
Paul Phoenix Ócuka Hócsú[1] Jamieson Price[4] Varga Rókus[5]
Julia Chang Josida Szeiko[1] Jeannie Tirado[4] Sipos Eszter Anna[5]
Nina Williams Tóma Jumi[1] Erika Harlacher[4] Nádasi Veronika[5]
Ganrjú Ugaki Hidenari[1] Earl Baylon[4] Faragó András[3]
Leroy Smith Kikucsi Jaszuhiro[7] Krizz Kaliko[4] Dózsa Zoltán[5]
King Hirai Maszajuki Leandro Cano Orosz Gergely[3][6]
Ogre
Bill Butts[4]
Dr. Boszkonovics
Jamieson Price Forgács Gábor[6]
Miura Akiko Isze Marija[8] Judy Alice Lee Kelemen Kata[5]

További magyar hangok: Csiby Gergely, Ferenci Péter, Földi Tamás, Harcsik Róbert, Kis Horváth Zoltán, Suhajda Dániel, Szabó Andor, Tokaji Csaba – Hirai

Megvalósítás és megjelenések[szerkesztés]

A sorozat a Tekken franchise harmadik címe, a Tekken 3 tiszteletére készült. A producerek elmondása szerint a stáb igyekezett hű maradni a franchise eredeti narratívájához azáltal, hogy a szereplők több mozdulatát egy az egyben átvették a játékokból, és konkrét hangrészleteket is átemeltek. Mivel a sorozat a Tekken 3-on alapul, a történet Kazama Dzsin eredetére összpontosít és arra, hogyan nevelte fel őt édesanyja, Dzsun, ezt az eredeti anyag nem tárta fel a videójátékokon keresztül történő történetmesélés nehézségei miatt. Ennek eredményeként az anime megalkotja saját történetét, amely nem volt jelen a franchise régebbi részeiben.[9] Mindegyik epizódot Gavin Hignight írta, míg a sorozat rendezője Mijao Josikazu volt.[10][11]

Harada Kacuhiro játéktervező részt vett a projektben, és elmondta, hogy élvezte Dzsin életének történetét.[12] Mijao elárulta, hogy a sorozat néhány csatáját nehéz volt animálni, mert törekedniük kellett az eredeti játékokhoz való hűségre.[13] Dzsin történetét tragikusnak nevezte, mivel az eredetileg ártatlan szereplő negatívan fejlődik a sorozat során, és végül elszomorította, hogy ördögi alakot vett fel.[14] Az epizódok többsége a perui Cuzcóban játszódik, Gavin Hignight író elmondása szerint a sorozatért felelős stáb képes volt visszaadni egy ilyen ország életérzését, legfőképp, amikor Dzsin megérkezik oda.[15]

A szereplőket Heart tervezte Juri Szatosi mellett. Dzsin egész testes jelmeze egy eredeti alkotás volt, amely nem szerepel a játékban, és Mijao kérésére egy kapucnit is hozzáadtak az öltözékhez.[16] A sorozat témája Dzsin felnövése, így a figuratervezők számos különbséget hoztak létre két személyisége között, hogy általuk jelentős vizuális kontrasztot teremtsenek.[17] Heihacsi mindennapi ruházatát is teljesen újratervezték.[18] A sorozat zenéjét Kondó Rei szerezte, és az anime mellé egy 27 számot tartalmazó album is megjelent.[19]

A Netflix 2022. március 19-én jelentette be, hogy 2022. augusztus 18-án adják ki a sorozatot.[20][21] A 2022. augusztus 18-ai világpremierrel Magyarországon is elérhetővé vált a Netflix kínálatában magyar szinkronnal és felirattal.[22]

Epizódok[szerkesztés]

# Epizód címe Első japán
sugárzás
Első magyar sugárzás
1. 1. epizód
Episode 1
2022. augusztus 18.2022. augusztus 18.
Kazama Dzsin békésen él édesanyjával, Dzsunnal, aki harcművészetre tanítja. Egy nap rájuk támad egy Ogre néven ismert lény, aki megöli Dzsunt. Halála előtt Dzsun arra kéri fiát, hogy kérjen segítséget a nagyapjától, Misima Heihacsitól. Dzsin így tesz, de Heihacsi ridegen és elutasítóan fogadja, de végül vállalja a fiú tanítását. 
2. 2. epizód
Episode 2
2022. augusztus 18.2022. augusztus 18.
Heihacsi úgy dönt, kiképzi Dzsint a könyörtelen Misima harci stílusra, hogy felkészítse Ogre megölésére. Ez idő alatt Dzsin találkozik Hwoaranggal és Ling Xiaoyuval. Miután Dzsin edzése befejeződött, Heihacsi meghirdeti a Vasököl Királya harci tornát, hogy felébressze Ogrét unokája erejével, az ördög-génnel. 
3. 3. epizód
Episode 3
2022. augusztus 18.2022. augusztus 18.
A torna előtt Dzsin találkozik más harcosokkal, és megtudja, hogy néhai apja, Misima Kazuja fenyegetést jelentett az emberiségre, amíg Heihacsi meg nem ölte. 
4. 4. epizód
Episode 4
2022. augusztus 18.2022. augusztus 18.
A Vasököl Királya torna elkezdődik, és Dzsin a két, egymással ellentétes felfogású edzése miatt morális konfliktusba kerül. Heihacsi arra utasítja unokáját, hogy pacifista anyjával szemben legyen könyörtelen. Dzsin első ellenfele, Leroy Smith erős ellenszenvet érez a Misimák iránt, ezért csak az után adja fel a harcot, hogy Dzsin komoly sérülést okoz neki. Ling Xiaoyu első mérkőzésén legyőzi Nina Williamset. Dzsinnek meg kell küzdenie baráti riválisával, Hwoaranggal, akit szintén legyőz. 
5. 5. epizód
Episode 5
2022. augusztus 18.2022. augusztus 18.
Több összecsapás után Dzsin legyőzi Kinget – akitől korábban Ling Xiaoyu és Paul Phoenix is vereséget szenvedett –, és kikiáltják a torna győztesének. Heihacsi ezután megküzd az unokájával, hogy felébressze Ogrét. 
6. 6. epizód
Episode 6
2022. augusztus 18.2022. augusztus 18.
Dzsin Ogre ellen harcol, de nem ellenfél a démonnak. A többi harcos is segít Dzsinnek, de vereséget szenvednek. Dzsin a Misima-stílust használva legyőzi Ogrét, de az átváltozik egy sokkal erősebb kimérává. Végül ördög-génjét aktiválva áll bosszút a lényen. Az ördög-géntől félve Heihacsi megöli Dzsint, hogy megmentse a világot, de a gén hatására Dzsin feléled, és ördögszerű formában brutálisan megveri a nagyapját, majd ismeretlen helyre távozik. 
 

Zene[szerkesztés]

A sorozat zenéjét Kondó Rei szerezte, és az anime mellé egy 27 számot tartalmazó album is megjelent digitális formában, Tekken: Bloodline – Soundtrack from the Netflix Series címmel 2022. augusztus 12-én.[19][23]

Kondó Rei
Tekken: Bloodline – Soundtrack from the Netflix Series
Filmzenei album
Megjelent2022. augusztus 12.
Formátumdigitális
Hossz99:01
KiadóNetflix Music
SablonWikidataSegítség
Tekken: Bloodline – Soundtrack from the Netflix Series dallista
# Cím Hossz
1. Bloodline 1:02
2. Fist Acceleration 3:16
3. A Moment of Peace 3:36
4. Kazama Style 4:47
5. Jin’s Theme 4:48
6. Heihachi’s Theme 4:47
7. Training 3:54
8. The Tremor of Impact 4:35
9. Lost Light 5:07
10. Devastation 4:56
11. Skirmish 2:52
12. Power is Everything 6:07
13. Darkness Stares 3:36
14. Taking a Break 2:17
15. Across the Horizon 2:14
16. Fighting Spirit 4:09
17. Tournament Begins 1:52
18. Hence, the Awakening 5:59
19. Iron Fist 4:38
20. Decisive Battle of Blood Fates 5:35
21. Ogre 5:33
22. Game Changer 1:43
23. Lamentation 3:03
24. Power is Everything (Ending Theme) 2:17
25. Tekken: Bloodline Main Theme 3:03
26. Reminiscence 2:25
27. Bloodline (Alternate) 0:50
99:01

Fogadtatás[szerkesztés]

A producerek szerint az előzetesekre adott kezdeti reakciók pozitívak volt.[9] A sorozat pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól. A Yahoo! az egyik legjobb videójáték-adaptációnak nevezte.[24] Hasonló visszajelzést adott a Comic Book Resources és a Meristation is, akik jól megalkotottnak és egy videójáték hű adaptációjának találták.[25][26] A Bloodline narratíváját a média dicsérte, hogy többféle nézőpontot kínál Dzsin erkölcséről, mivel egyaránt részesült pacifista anyja és erőszakos nagyapja neveltetésében. A dicséret ellenére kritizálták, hogy a sorozat nagy hangsúlyt fektet Dzsinre a mellékszereplők kárára.[27][28] A Decider szerint Dzsin edzését dinamikusabban kellett volna bemutatni, és a Meristationnel együtt kijelentette, hogy csak az első epizód volt jól kivitelezett.[29][26] Másfelől az Espinof izgalmasabbnak találta a Vasököl Királya harci torna epizódjait, mint Dzsin edzését, mivel hűbben adaptálták a videójáték történetét. Az Espinof azonban nehezményezte, hogy néhány jól ismert szereplő túl kevés játékidőt kapott Dzsinhez képest.[27] A The Review Geek és a Den of Geek is dicsérte az adaptációt, amiért hű a Tekken 3-hoz, és kijelentették, hogy szerettek volna egy hosszabb sorozatot, amely több harcot mutat és több karakterfejlődést biztosít Dzsin számára.[30][31] Dzsint személyisége és ereje miatt az archetipikus sónen manga főhősökhöz hasonlították, és kapcsolata Hwoaranggal hasonló a műfajra jellemző tipikus rivalizáláshoz.[28][32][33] Negatívabb szemszögből közelítette meg Monique Thomas, az Anime News Network munkatársa a sorozatot, és a legrosszabb 2022-es nyári animének sorolta, amit nézett, mert hiányoztak belőle azok a nevetségesen túlzó és elnagyolt elemek, amelyek ezeket a játékokat jellemzik, például az állatiasan viselkedő, forróvérű harcosok, ezért a sorozat túl komolynak tűnt számára.[34] A Polygon kritizálta a szereplők többségét, amiért Heihacsi kivételével egydimenziósnak tűnnek, és ő is panaszkodott, hogy a leginkább eltúlzott harcosokat alig mutatták be.[35]

Az animációt többen kritizálták, amiért minden szereplő esetében erős árnyékokat és körvonalakat használtak,[28][26] a Polygon pedig sajnálatát fejezte ki a harcok rövidsége és a harcosok realizmusának hiánya miatt.[35] A Decider az animációt „lomhának” nevezte, és úgy érezte, hogy a figuratervek nem voltak hűek a játékokhoz.[29] A Review Geek élvezte a 2D és 3D animáció keverékét, különösen Dzsin, Xiaoyu és King megjelenésében.[30] Annak ellenére, hogy talált problémákat a sorozat CGI-animációjában, a Comic Book Resources általánosságban elfogadhatónak találta az animációt.[25] A Meristation pozitívan értékelte, ahogy a sorozat a harcokkal bánt, mivel hasonlónak találta a mozdulatokat a videójátékokban ábrázoltakhoz.[26] Csiba Issin Dzsin szerepében nyújtott teljesítményét a média a videójátékok legjobbjaként értékelte,[36][37][38] míg a Decider szerint Vivian Lu az angol szinkronban Dzsun higgadt fellépésével tűnt ki.[29] Az angol szinkronban az újonc Erika Harlachert (Nina) és Jeannie Tiradót (Julia) dicsérte a GameRant, amiért szerepükben jól utánozták japán társaikat.[39] A Meristation dicsérte a sorozat zenéjét, amely ugyan eredeti kompozíció, de hű a videójáték zenéjének stílusához.[26]

A Sorozatjunkie szerint „tökéletesen adaptálták azt, amit a játékban is átélhettünk”, kiemelve egyes szereplők játékhoz hű verekedési technikáját vagy a visszatérő szinkronhangokat. A történetvezetést, amihez nem szükséges előismeret, „korrektnek” találta, azonban leszögezte, hogy a sorozat egyes elemei zavaróak lehetnek a játékokat nem ismerő nézőknek. Kritikával elsősorban a kissé sablonos kezdést és a befejezést övező túl sok mitológiát illette, illetve az animáció vonatkozásában az árnyékolás hibáit.[40]

Források[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i j @NetflixJP_Anime: Tekken: Bloodline JP Cast
  2. Ebanez, Kristina: All Tekken: Bloodline Characters and Voice Actors (angol nyelven). Twinfinite, 2022. augusztus 22. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  3. a b c d e f Tekken: Vérvonal 1. rész az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. a b c d e f g h i j k Tekken: Bloodline (2022) (angol nyelven). Behind The Voice Actors. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  5. a b c d e f Tekken: Vérvonal 3. rész az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. a b c Tekken: Vérvonal 5. rész az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  7. Tekken: Bloodline (2022) Japanese Cast (angol nyelven). Behind The Voice Actors. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  8. Ise, Mariya [@Ma_ri_ya_i]: Netflixにて 『TEKKEN -BLOOD LINE-』配信中です! 三浦アキコ役で出演しております。 よろしくお願い致します🔥 #鉄拳 #ネトフリアニメ (japán nyelven), 2022. augusztus 24. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  9. a b Tekken: Bloodline | Bandai Namco Entertainment Producer Interview Netflix Anime. Youtube . Netflix Anime. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  10. @NetflixAnime: did you know? Tekken: Bloodline is written by Gavin Hignight, who you might know from his work on Star Wars: Resistance, Transformers: Cyberverse, and Teenage Mutant Ninja Turtles! (angol nyelven), 2022. augusztus 5. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  11. @NetflixAnime: Tekken: Bloodline is directed by Yoshikazu Miyao, whose credits include Inazuma Eleven, Magi: Adventure of Sinbad and S.A! (angol nyelven), 2022. augusztus 4. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  12. Netflix配信予定の『鉄拳』アニメ作品『Tekken: Bloodline』新クリップ公開。ディレクター・原田勝弘氏がコメント【Netflix Geeked Week】 (japán nyelven). Famicú, 2022. június 11. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  13. @sbs_miyao: シャオユーの鳳凰の舞いなどの ディフェンスからの繋ぎへのムーブは かなりこだわりました。ゲームにはない現実の格闘での間合いはアニメーションならではですね。ニーナ・ウィリアムズ VS リン・シャオユウ Tekken: Bloodline クリップ ネトフリアニyoutu.be/_VhCtJtAE_Q@YouTubeより (japán nyelven), 2022. október 1. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  14. @sbs_miyao: 仁を描くために準や 他のキャラ描写を準を描くためにデビだから屋久島時代の1話は仁と準は出来るだけ表情豊かに感じるようにしています。構成的にこの位置にあるのが良いかはさておき、二人の貴重な時間が眩しさを増すほど、その後の仁の人生がリアルなものに感じられる。それが演出的な狙いす。 (japán nyelven), 2022. szeptember 23. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  15. @gavinhignight: For those who haven't had the pleasure of flying into #cusco #peru , the director and animation team for #TekkenBloodline capture the airport and vibes PERFECTLY when #jinkazama arrives for the #kingofironfist tournament. (angol nyelven), 2022. augusztus 22. [2022. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  16. @heatinazuma: Tekken: Bloodlineの完全新規衣装デザインに関してはグローバルスルタンダードを心がけていて、少年仁はVネックTにジャージ、スニーカーのスタンダードなスタイルなんですが、和の要素を入れてオリジナリティを出しました。パーカーは宮尾監督の熱望で追加したもので、より良い形になったかなと。 (japán nyelven), 2022. szeptember 4. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  17. @heatinazuma: Tekken: Bloodlineにおける青年仁のテーマが挑戦者(復讐者)と成長だったので、できるだけ若く見えるようにデザインしました。髪の毛に前髪があるのもそうですね。デザイン上のギミックとして、デビル仁になった時が一番今の仁の印象に近づくようにしてあります。 (japán nyelven), 2022. szeptember 9. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  18. @heatinazuma: ファランのデザインで特徴的なのは、鉄拳7からの逆算で髪の毛が逆色のメッシュになっているところです。他にも道着がデザインがミックスになっていて、色構成も白ベース+黒ラインから白ベース+青ラインになってたりします。白+青にしたのは、黒+赤の仁と並べた時に対照的にしたかったからです。 (japán nyelven), 2022. szeptember 17. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  19. a b Soundtrack Album for Netflix’s ‘Tekken: Bloodline’ to Be Released (angol nyelven). Film Music Reporter. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  20. Hodgkins, Crystalyn: Netflix Announces Animated Tekken: Bloodline 'U.S. TV Show' (angol nyelven). Anime News Network, 2022. március 19. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  21. Mateo, Alex: Animated Tekken: Bloodline Series' Trailer Reveals August 18 Premiere (angol nyelven). Anime News Network, 2022. július 19. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  22. Hírcsütörtök – The Mandalorian 4. évad! (magyar nyelven). Sorozatjunkie, 2022. augusztus 18. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  23. Tekken: Bloodline – Soundtrack from the Netflix Series (angol nyelven). VGMdb. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  24. Dominic Ng: Tekken: Bloodline is the best video game-to-anime adaptation in the modern era (angol nyelven). Yahoo!, 2022. augusztus 20. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  25. a b Gibbs, Christy: Tekken: Bloodline Breaks Anime's Losing Streak of Video Game Adaptations (angol nyelven). Comic Book Resources, 2022. augusztus 20. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  26. a b c d e Martínez, Rubén: Tekken: Bloodline, crítica. Un anime bastante fiel a la esencia de Tekken 3 (spanyol nyelven). Meristation, 2022. augusztus 19. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  27. a b Delgado, Mariló: Dura menos de 3 horas y acaba de llegar a Netflix: 'Tekken: Bloodline' se abre paso a puñetazos entre las mejores adaptaciones de videojuegos (spanyol nyelven). Espinof, 2022. augusztus 20. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  28. a b c Jones, Grant: Tekken: Bloodline Review (angol nyelven). Anime News Network, 2022. szeptember 7. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  29. a b c Vincent, Brittany: Stream It Or Skip It: ‘Tekken: Bloodline’ on Netflix, A Snoozefest of a Video Game Adaptation That Deserved More (angol nyelven). Decider, 2022. augusztus 31. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  30. a b Wheeler, Greg: Tekken: Bloodline Season 1 Review – A respectful love-letter to the prolific fighting game series (angol nyelven). The Review Geek, 2022. augusztus 20. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  31. Laib, Shawn: Netflix’s Tekken: Bloodline is a Love Letter to Fighting Games (angol nyelven). Den of Geek, 2022. augusztus 23. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  32. Ramphele, Naledi: Tekken: Bloodline – First Impressions (angol nyelven). GameRant, 2022. szeptember 1. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  33. Acosta, Nelson: ‘Tekken: Bloodline’ Review: Netflix’s Original Series Brings Justice to the Fighting Game Franchise (angol nyelven). GameRant, 2022. augusztus 18. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  34. ANN Editorial Team: The Best and Worst Anime of Summer 2022 (angol nyelven). Anime News Network, 2022. szeptember 26. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  35. a b Strusiewicz, Cezary Jan: Tekken: Bloodline proves yet again that Tekken should only be a video game (angol nyelven). Polygon, 2022. szeptember 14. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  36. Análisis de Tekken Bloodline. El anime de Tekken en Netflix digno del Rey del Puño de Hierro (spanyol nyelven). 3DJuegos, 2022. augusztus 18. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  37. Tekken Bloodline, analysis and opinions of the game for Multi | 3D Games Reviews (angol nyelven). EsportsExtras. [2022. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  38. Dominic Ng: Tekken: Bloodline is the best video game-to-anime adaptation in the modern era (angol nyelven). Yahoo! News, 2022. augusztus 20. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  39. Heath, David: Tekken: Bloodline: 6 Things Only Die-Hard Fans Noticed in the Netflix Series (angol nyelven). GameRant, 2022. augusztus 22. (Hozzáférés: 2023. február 24.)
  40. Necridus: Tekken: Bloodline: az 1. évad (magyar nyelven). Sorozatjunkie, 2022. augusztus 23. (Hozzáférés: 2023. június 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tekken: Bloodline című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]