Jakusima

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Jakusima
Világörökség
Jakuszugi (ősi japáncédrus)
Jakuszugi (ősi japáncédrus)
Adatok
Ország Japán
Világörökség-azonosító 662
Típus Természeti helyszín
Kritériumok VII, IX
Felvétel éve 1993
Elhelyezkedése
Jakusima (Japán)
Jakusima
Jakusima
Pozíció Japán térképén
é. sz. 30° 21′ 19″, k. h. 130° 31′ 26″Koordináták: é. sz. 30° 21′ 19″, k. h. 130° 31′ 26″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jakusima témájú médiaállományokat.

Jakusima (屋久島?) a Rjúkjú-szigetek részét képező Ószumi-szigetek egyik tagja. Körülbelül 500 km² területű. A Vincennes-szoros (Jakusima Kaikjó) választja el Tanegasimától. A sziget legmagasabb pontja a Mijanoura-dake 1935 méter magas.

Jakusima 1993-ban került fel a Világörökség listájára. Jakusima Japán legnedvesebb helye.[1] Vannak szárazabb idők is ősszel és télen, míg a heves esőzések nyáron és tavasszal vannak. Ezek az esőzések miatt gyakran keletkezik földcsuszamlás. Japán legdélebbi azon pontja, ahol a hegyekben esik a hó, és gyakran hónapokig meg is marad, miközben az óceán hőmérséklete soha nem csökken 19°C alá.

A cédrusőserdőt évente 300 000 turista látogatja.

A Honda az FCX hidrogén hajtású autójának a kutatásait a szigeten végezte.[2] 2000-ben a sziget teljes energiaellátásának közel 30%-at a hidroelektromosság tette ki. A szigeten négy vízi erőmű található, ezek közül három az Anbo folyón. Ez a három adja az előállított energia 99%-át. A két nagyobb erőmű teljesítménye 23 és 32 MW. A harmadik erőmű a föld alatt található, a hegyvidéki szintnél 170 m-rel lejjebb, valamivel a tengerszint fölött. Ez utóbbi a felszínen nem okoz zajterhelést.[3]

A sziget északkeleti felén található a Jakusima repülőtér.

Élővilág[szerkesztés]

A sziget háromnegyed része erdő borította hegyvidék, ahol a mintegy 1900 faj között a jellegzetes japánciprusok (Japánban szugi) és rhododendronok találhatók. A szigeten több ezer fős álcserepesteknős kolónia él; tojásaikat a homokba rakják.

A populáris kultúrában[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jakusima témájú médiaállományokat.