Ugrás a tartalomhoz

Icukusimai szentély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Icukusimai szentély
Világörökség
Adatok
OrszágJapán
Világörökség-azonosító776
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, IV, VI
Felvétel éve1996
Elhelyezkedése
Icukusimai szentély (Japán)
Icukusimai szentély
Icukusimai szentély
Pozíció Japán térképén
é. sz. 34° 17′ 45″, k. h. 132° 19′ 11″Koordináták: é. sz. 34° 17′ 45″, k. h. 132° 19′ 11″
A Wikimédia Commons tartalmaz Icukusimai szentély témájú médiaállományokat.

Az icukusimai szentély (厳島神社; Hepburn: Itsukushima jinja?, ’Icukusima dzsindzsa’) egy sintó szentély Icukusima szigetén, Mijadzsimánál, Hirosima közelében, Japánban. A csodálatos tájba illeszkedő épületcsoport a világörökség része.

Hagyománya[szerkesztés]

Az icukusimai szentélyt a japán hagyományok szerint Szuszanoo no Mikoto három lányának szentelték. Szuszanoo a Napistennőnek, Amateraszu Ómikaminak a fivére volt. Az első szentély feltehetőleg már a 6. században állt. A japán hagyomány a 12. századra teszi azt az újjáépítést (1168), amit a Heike nemzetség egykori feje, Taira no Kijomori rendelt el és amelynek a szerkezeti elrendezését a 16. században ismét újjáépített szentély mai alakja is követi.[1]

Építészete[szerkesztés]

Legismertebb részlete az icukusimai szentélynek a díszkapu, a torii. Egykor közönséges halandó nem is léphetett be a szigetre, s aki érkezett, az is csak a szent kapun át jöhetett be. A kapu az 1168-as építés óta áll. Kámforfából készült. A jelenlegi kapu az 1875-ös fölújítás óta változatlan. 16 méteres magasságba nyúlik föl a teteje. Dagály idején víz veszi körül, ilyenkor úgy tűnik, hogy a díszkapu és a szentély lebeg a vizen, de apálykor az iszapos talaj látható mellette.

Több épület füzére az icukusimai szentély. A belépőt fehér ló fogadja, melynek háza balról látható a hajóról odalátogatók számára. Hosszú fedett, vízre épült folyosók kötik össze az egyes szentélyszakaszokat. A szigeten mindenütt szelíd őzek kísérik a látogatókat.

Galéria[szerkesztés]

A szentély látképe a torii felől

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Itsukushima Shinto Shrine (UNESCO's World Heritage Site); Penelope Mason, History of Japanese Art, 2nd ed.; edited by Donald Dimwiddle, 2004

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:厳島神社
A Wikimédia Commons tartalmaz Icukusimai szentély témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]