Ugrás a tartalomhoz

Kamigamo szentély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamigamo szentély
  • Japán nemzeti kincse
  • világörökségi helyszín része
  • Japán történelmi helye
Építési adatok
Építése678
Világörökség-azonosító688-001
Elérhetőség
TelepülésKita-ku
Elhelyezkedése
Kamigamo szentély (Japán)
Kamigamo szentély
Kamigamo szentély
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 03′ 37″, k. h. 135° 45′ 10″35.060278°N 135.752778°EKoordináták: é. sz. 35° 03′ 37″, k. h. 135° 45′ 10″35.060278°N 135.752778°E
Térkép
[ A Kamigamo szentély weboldala]
A Wikimédia Commons tartalmaz Kamigamo szentély témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Kamigamo szentély egyik épülete. A két homokkúpnál birkózóversenyt rendeznek.

A Kamigamo szentély egy ősi alapítású sintó szentély Kiotóban, Japánban.

A szentély története

[szerkesztés]

A Kamigamo szentély Kiotó város északi részén található. A 7. században épült. A szentély történetét bemutató leírás azonban elmondja, hogy egykor a szentély a szomszédos hegy tetején volt, ahol kőoltáron áldoztak az istennek. A hegy neve Ko'yama, azaz Istenhegy.

Kiotó városában a Kamigamo és a Shimogamo szentélyek hagyománya szorosan összekapcsolódik. Mindkettőt a Gamo család, egy régi főnemesi család építtette. Utóbbi szintén a város északi részén, de a központhoz közelebb található. A Kamigamo és a Shimogamo szentély közötti évezredes hagyomány az, hogy ünnepélyes fölvonulást és lovasversenyt rendeznek minden évben május 15-én. Az ünnepségek neve Aoi Fesztivál. E fesztivál hagyományai is a 7. századra mennek vissza.

Lovasverseny

[szerkesztés]

Erre az ünnepségre a japán császár személyes küldöttet delegál, aki az ünnepségen fölolvassa a császár üzenetét. Egy sötét és egy világos színű lóval versenyez két hagyományos öltözetű íjász és a szertartás része a lovasíjászat is. A színpompás fölvonuláson mintegy ezer ember vesz részt minden évben korhű ruhákba öltözve. E tavaszi fesztivál neve Aoi Matsuri.

Japán több ősi szentélyében tartanak évente lovasversenyt és lovas íjászatot. Ezek egyike a fővárosban, Tokióban, az Ana Hacsimangu szentélynél rendezett lovasíjászat (Takato-no-baba). A szentélyben őrzik az ünnepségen használt íjakat és nyílvesszőket.

Birkózóverseny

[szerkesztés]

Egy másik fontos ünnepélyes emlékező esemény az ifjak számára rendezett birkózóverseny, amelyet szeptember 9-én tartanak. Az ifjak szumóbirkózása az egyik szentély előtt álló két homokkúpnál zajlik. Ez az esemény az ősszel megtartott Hold-ünnepek egyike Japánban.

Források

[szerkesztés]
  • A Kamigamo szentély ismertetője. Kiotó, Japán

További információk

[szerkesztés]