Szuszanoo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dragon Susanoo no mikoto and the water dragon.jpg

Takehaja Szuszanoo-no-Mikoto (建速須佐之男命)(Takehaya Susanoo no mikoto) vagy Szuszanoo (須佐之男 (スサノオ) (Susanoo) a vihar és a tenger istene a sintó mitológiában. Nevében a „no mikoto” egy udvariassági jelző, amelynek jelentése „a nagy” vagy „a magasztos”. Felesége Kusinada-hime (Kushinada-hime).

A mitológiában[szerkesztés]

A japán mitológiában Szuszanoo hatalmas nyári vihar, testvére Amateraszu (Amateresu) a nap istennője, és Cukijomi (Tsukiyomi), a hold istene . Mindhárman Izanagitól születtek, amikor megmosta az arcát, hogy megtisztítsa magát az alvilág szennyétől. Amateraszu akkor született, amikor Izanagi kimosta a bal szemét, Cukijomi akkor, amikor a jobb szemét, és Szuszanoo akkor, mikor az orrát . Susanoo rendelkezett a Tocuka -no- curugi(Totsuka no tsurugi)-vel, ami az apja kardja volt, hogy legyőzhesse Kagu-cucsit (Kagu-Tsuchi) , aki szintén egyik testvére volt.

A Szuszanoo mítoszok legrégebbi forrásai a 680 i.e Kojiki és 720 i.e Nihon Shoki . Ezekben azt olvashatjuk, hogy volt egy hosszú ideje fennálló rivalizálás Szuszanoo és a húga közt. Amikor Izanagi parancsára Szuszanoo elhagyta a Mennyet , elment, hogy elbúcsúzzon húgától. Amateraszu-nak ez gyanús volt, de amikor Szuszanoo felajánlott egy kihívást, hogy bebizonyítsa őszinteségét, elfogadta. Mindketten elvettek egy-egy tárgyat a másiktól és belőlük isteneket és istennőket teremtettek. Amaterasu három lányt termtett Susanoo kardjából, miközben ő öt férfit teremtett a nyakláncából. Szuszanoo megállapította, hogy ő nyert, mert a nyakláncból több istent tudott teremteni, mint huga a kardjából. De Amateraszu ebbe nem nyugodott bele, így versengtek még egy ideig. De Szuszanoo egyszerre dühös lett, mert huga nem akarta elfogadni vereségét. Így dührohamában, elpusztította húga rizsföldjeit, lenyúzta a póniját, bőrét pedig szövőszékbe rakta, és megölte az egyik női kísérőjét. Amaterasu erre nagyon dühös és bánatos lett, ezért elrejtőzött Ama- no- Iwato barlangba ( "mennyei szikla barlang" ), így sokáig nem volt nap az égen, ami megvilágítsa a földet. Végül – bár elég nehezen – sikerült kicsalni őt.

Büntetés képen tettéért Szuszanoo-t száműzték a menyből a földre, így lement Izumo tartományba, ahol találkozott egy idős házaspárral, akik nagyon bánatosak voltak. Mikor megkérdezte tőlük, miért van ez, azok elmesélték neki, hogy nyolc lányukból hetet már elvitt a szörnyű nyolc fejű sárkány: Yamata no Orocsi, és már csak egy maradt: Kusinada-hime. Erre Szuszanoo mondta, hogy legyőzi a sárkányt, ha a házaspár neki adja egyetlen leányát majd, mikor bele egyeztek, Kusinada-himét egy sok fogú fésűvé változtatta és a hajába tűzte, majd a házaspárnak megparancsolta, hogy főzzenek nyolc kád sake-t neki.

Mikor eljött az idő, és a sárkány valóban megjelent, Szuszanoo már várta őt . A nyolc farkú és nyolc fejű sárkány szemei vörösek voltak, mint a téli cseresznyéé, hátán pedig fenyők és ciprusok nőttek. Ahogy mászott, mindenhol nyolc dombot és völgyet hagyott maga után. Azonban mikor megtalálta a rengeteg sake-t, minden feje inni kezdet belőle, míg végül teljesen le nem részegedett és elaludt. Ekkor Szuszano előrántotta kardját és apró darabokra vágta a sárkányt. Ám mikor a farkához ért, kicsit felmetszette azt és látta, hogy a belsejében van egy kard, ez volt az úgynevezett Kusza-Nagi no curugi.

Később Szuszano ezt a kardot ajándékozta Amaterasunak, mint békeajándék. Aki tükrével és nyakékével együtt leszármazottaira örökítette. Így lett ez a 3 tárgy a 3 császári ékszer japánban.

A médiában[szerkesztés]

  • Mangában, animében : Naruto, Tenjhou tenge, Kamigami no aszobi
  • Videójátékban : Ókami, Blazblue, Persona 3-4
  • Kártyajátékban: YU-GI-OH!
  • Light Novelben: Campione!

Források[szerkesztés]

Royall Tyler: Japán regék és mondák