Marmaduke (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marmaduke
(Marmaduke)
2022-es amerikai animációs film
RendezőMark A.Z. Dippé
AlapműMarmaduke
Műfaj
Főszerepben
Vágó
  • Aalaap Majgavkar
  • Aaron Seelman
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő88 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Bevétel1 512 503 dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Marmaduke 2022-ben megjelent számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Mark Dippé rendezett (Phil Nibbelink, Youngki Lee, valamint Matt Whelan társrendezőkkel közösen), Paul és Brad Anderson azonos című képregénye alapján. A 2010-es hasonló című élőszereplős film után ez a második nagyjátékfilm, amely a Marmaduke-képregény alapján készült. A szereplők eredeti hangjait Pete Davidson, J. K. Simmons és David Koechner kölcsönzi.

Több országok az SC Films forgalmazásában, az Egyesült Államokban pedig a Netflix kínálatában jelent meg 2022. május 6-án. Általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól, akik az animációt, a forgatókönyvet, a történetet, a szereplőket és a humort is kritizálták.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy neves kinológus megpróbálja elérni, hogy Marmaduke, egy fegyelmezetlen kutya legyen az első német dán dog, amely megnyeri a kutya világbajnokságot.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Eredeti hang Magyar hang
Marmaduke Pete Davidson Szabó Máté
Zeus J. K. Simmons Barbinek Péter
Phil Winslow David Koechner Kerekes József
Guy Hilton Brian Hull Fekete Zoltán
Billy Terri Douglas Tóth Csanád
Barbara Winslow Erin Fitzgerald Pauwlik Dorka Gréta
Dottie Winslow Julie Nathanson Horváth Lili
Henri Andrew Morgado Bácskai János

Bemutató[szerkesztés]

A filmet először 2019 második negyedévére jelentették be. Később 2020-ra tervezték a megjelenést, de a COVID-19 világjárvány miatt elhalasztották.[2] A filmet a Netflix 2022-ben felvásárolta. A Netflix 2022. április 8-án tette közzé a film előzetesét, és május 6-i megjelenési dátumot jelentett be.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Marmaduke (2022). The Numbers . [2022. október 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 20.)
  2. Lang, Jamie: Netflix Acquires Animated 'Marmaduke' Feature For May Release. Cartoon Brew , 2022. április 8. [2022. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 30.)
  3. Tapp, Tom: 'Marmaduke' Trailer: Pete Davidson-Voiced Great Dane Goes From The Dog House To The Dog Show. Deadline Hollywood , 2022. április 8. [2022. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. október 31.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marmaduke (2022 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]