A királynő kutyája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A királynő kutyája
(The Queen's Corgi)
2019-es belga animációs film
Rendező
ProducerBen Stassen
Műfajszámítógépes animációs film
Forgatókönyvíró
  • John R. Smith
  • Rob Sprackling
Főszerepben
ZeneRamin Djawadi
VágóVincent Kesteloot
Gyártásvezető
  • Gina Gallo
  • Domonic Paris
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Forgatási helyszínLondon
Játékidő85 perc
Költségvetés20 000 000 $[1]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adóHBO, Moziverzum
KorhatárHUN Hat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel31 400 000 $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A királynő kutyája (eredeti cím: The Queen's Corgi) 2019-ben bemutatott egész estés belga 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Ben Stassen és Vincent Kesteloot rendezett. Az animációs játékfilm producere szintén Ben Stassen volt. A forgatókönyvet John R. Smith és Rob Sprackling írta, zenéjét Ramin Djawadi szerezte. A mozifilm a Belga Productions és az nWave Pictures gyártásában készült, a Belga Films forgalmazásában jelent meg. A cselekményt II. Erzsébet brit királynő és házi kedvenc korgijai ihlették: a történet egy Rex nevű kitalált korgi történetét meséli el, amely megszökik a palotából, majd megpróbál hazatalálni.

Belgiumban 2019. április 3-án, Magyarországon 2019. március 14-én mutatták be a mozikban. A film egyöntetűen negatív véleményeket kapott a kritikusoktól.[3] Világszerte 31,4 millió dolláros bevételt termelt a 20 millió dolláros költségvetéssel szemben.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Rex a királynő kedvenc korgija („Főebe”), és három másik korgi társával együtt luxuséletet él a Buckingham-palotában. Donald Trump elnök és felesége, Melania Trump, valamint saját korgijuk, Mitzi látogatásán a királynő felveti, hogy talán valamelyik korgija megfelelő társnak bizonyulhatna Mitzi számára. Mitzi Rexet választja, Rex viszont egyáltalán nem örül annak, hogy Mitzi a párja lesz. Miután Rex többször is kitér előle, Mitzi végül az ebédlőbe kergeti, ahol Rex véletlenül megharapja az elnök „tiltott zónáját”, ami mélységesen feldühíti az elnököt és a királynőt is.

Rexet, aki szégyelli, hogy szégyent hozott a királynőre, Charlie, a királynő másik korgija vigasztalja, aki viszont titokban féltékeny Rex pozíciójára. Charlie azzal a hamis ígérettel csalogatja ki a palotából, hogy Ferenc pápa a Vatikánban kutyákat keres, Charlie pedig eldugja Rex nyakörvét, és egy patakhoz vezeti Rexet, azzal a szándékkal, hogy a vízbe lökve megfullassza.

Rexet ekkor egy férfi menti ki a patakból, aki egy kutyamenhelyre viszi. Ott Rex viselkedése eleinte elidegeníti őt a többi kutyától, de egy idő után hamarosan beilleszkedik, és beleszeret Wandába, egy sztriptíztáncos szukába is. Wanda kezdetben óvatos Rexszel szemben, de hamarosan ő is őszinte érzéseket táplál iránta. Ez azonban felkelti Tyson, egy korábbi harci kutya haragját, aki szintén ugyanígy érez Wanda iránt, és aki a menhelyi kutyák vezetője is. Rex végül meggyőzi a többi kutyát, hogy fogjanak össze Tyson ellen, és így együtt legyőzik őt és megszöknek.

Új barátaival és Wandával együtt Rex visszatér a palotába; az őrök azonban nem ismerik fel, és kidobják a palotából, mivel Charlie-nak sikerült azt a látszatot keltenie, hogy Rexet a palota udvarán rókák ölték meg. Rex a barátai segítségével mégis beoson a palotába, ahol mindenki megpróbálja megakadályozni, hogy Charlie legyen az új „Főeb”. Charlie azonban a ceremónia előtt csapdába ejti Rexet és Wandát egy szobában, és felgyújtja azt. Rex segítségével Wanda megmenekül a tűzből, és a többi kutyával együtt megmentik Rexet is az égő romok közül.

A királynő, akit Wanda csalogatott a szobába, örömmámorban úszik, amikor Rexet élve és egészségesen találja, és éppen azon van, hogy visszaadja neki a „Főeb” pozícióval járó megtiszteltetést. Rex azonban visszautasítja, mivel a Wanda iránti szerelmét többre becsüli, mint a pozícióját. Így hát Charlie-ra hagyja a pozíciót, aki a „Főebbé” válás következtében kénytelen feleségül venni Mitzit és Amerikába költözni, míg Rex és a másik két korgi továbbra is a palotában élhet, új barátaikkal együtt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang[4] Magyar hang[5]
Rex Jack Whitehall Jakab Márk
Charlie Matt Lucas Fesztbaum Béla
Margaret Debra Stephenson F. Nagy Erika
Melania Trump
Nelson Colin McFarlane Háda János
Vezér Ujlaki Dénes
II. Erzsébet Julie Walters Pásztor Erzsi
Donald Trump Jon Culshaw Hajdu István
Bernard Tokaji Csaba
Fülöp herceg Tom Courtenay Papp János
Mitzi Sarah Hadland Kisfalvi Krisztina
Állatorvos-nő Andresz Kati
Jack Iain McKee Szabó Máté
Al Steve Kynman Fekete Zoltán
Wanda Sheridan Smith Andrádi Zsanett
Sanjay Kulvinder Ghir Kapácsy Miklós
Palotaőr #1
Palotaőr #2
Palotaőr #3 Csuha Lajos
Ginger Rasmus Hardiker Markovics Tamás
Csivava Vida Péter
Tyson Ray Winstone Borbiczki Ferenc
Kislány Twinkle Jaiswal

A film készítése[szerkesztés]

A filmet a belga nWave Pictures cég gyártotta és animálta, a Charades cég szerezte meg a film forgalmazási jogait az egész világon, kivéve Észak-Amerikát, Skandináviát és a Benelux-államokat.[6]

A film elkészítése körülbelül 20 millió dollárba került.[1]

Zene[szerkesztés]

A film zenéjét a német Ramin Djawadi komponálta. Stassen-nek és Djawadi-nak ez volt a hetedik közös munkája együtt.

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet legelőször Hollandiában mutatták be 2019. február 14-én, Franciaországban és Belgiumban 2019. április 3-án került mozikba. 2020 folyamán a világ más országaiban is bemutatásra került, többek között Kínában, az Egyesült Királyságban, Latin-Amerikában, az Egyesült Államokban és Oroszországban is.[7]

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet egyöntetűen negatívan fogadták a kritikusok. A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 20 kritikus véleménye alapján 0%-osra értékelte, 3,6/10-es átlagértékeléssel.[8]

A The Independent kritikája szerint a film "mélységesen kellemetlen és semmiképpen sem alkalmas gyerekek számára."[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Queen's Corgi című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b Lionsgate U.K. brings 'The Queen's Corgi' Back Home. Variety, 2018. június 11. (Hozzáférés: 2018. június 20.)
  2. The Queen's Corgi (2019). The Numbers. (Hozzáférés: 2019. június 15.)
  3. a b The Queen's Corgi review: Deeply unpleasant and in no way suitable for children (angol nyelven). The Independent , 2019. július 4. [2022. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 14.)
  4. Cast. Behindthevoiceactors.com. (Hozzáférés: 2022. augusztus 2.)
  5. Sajnos a magyar hangokhoz nincsen semmilyen forrás, egy részük hallás alapján van beírva.
  6. Thomas J. McLean: Charades to Represent nWave’s ‘The Queen’s Corgi’. www.awn.com (2017. október 26.) (Hozzáférés: 2024. február 22.)
  7. Charades pre sells 'The Queen's Corgi' to key territories. Variety, 2018. február 12. (Hozzáférés: 2018. június 20.)
  8. The Queen's Corgi. Rotten Tomatoes . Fandango. (Hozzáférés: 2021. október 10.)

További információk[szerkesztés]