A jelenés (film, 2012)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A jelenés (film) szócikkből átirányítva)
A jelenés
(The Apparition)
2012-es amerikai–német film
RendezőTodd Lincoln
ProducerAlex Heineman
Todd Lincoln
Andrew Rona
Joel Silver
Vezető producerDaniel Alter
Sue Baden-Powell
Steve Richards
Műfaj
ForgatókönyvíróTodd Lincoln
FőszerepbenAshley Greene
Sebastian Stan
Tom Felton
Zenetomandandy
OperatőrDaniel Pearl
VágóJeff Betancourt
Tom Elkins
Harold Parker
JelmeztervezőKimberly Adams-Galligan
DíszlettervezőDaniele Drobny
GyártásvezetőNoelle Green
Sebastian Neitsch
Gyártás
GyártóDark Castle Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő82 perc
Költségvetés17 000 000 dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország Pro Video (DVD-n és BluRay-en)
BemutatóUSA 2012. április 24.
Magyarország 2012. december 5. (DVD-n és BluRay-en)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel9 627 492 dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A jelenés (eredeti cím: The Apparition) 2012-ben bemutatott amerikai természetfeletti horror-thriller, melyet Todd Lincoln írt és rendezett. A főszereplők Ashley Greene, Sebastian Stan, Tom Felton, Julianna Guill és Rick Gomez. A film bevételi szempontból megbukott és a kritikusok is 2012 legrosszabb horrorfilmjei közé sorolták.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1973. május 21.-én, hat ember elvégzi az úgynevezett Charles kísérletet: Egy parapszichológiai kísérlet, amelyben nézik az elhunyt férfi, Charles rajzát, remélve, hogy meg tudják idézni a szellemét. Évekkel később, négy főiskolai hallgató, Patrick (Tom Felton), Lydia (Julianna Guill), Ben (Sebastian Stan) és Greg (Luke Pasqualino) ismét megpróbálják a Charles kísérletet, ezúttal szélesebb körben, a modern technológiának köszönhetően. A kísérlet során valami megtámadja a fiatalokat, és Lydiát belehúzza a falba.

Valamivel később, Ben és a barátnője, Kelly (Ashley Greene) együtt élnek. Az egyik este észreveszik, hogy égésnyomok vannak a konyhapulton. Egyaránt Kelly, tárva-nyitva találja az ajtókat, annak ellenére, hogy bezárta őket. Úgy döntenek, hogy kicserélik a zárakat és biztonsági kamerákat szerelnek fel a házukra. Később, Kelly nagy mennyiségű penészt és spórát talál elterjedve a konyhapadlón, miközben Ben az alá kúszik. Ben 36 "sürgős" e-mailt kap Patricktól, hogy tájékoztassa egy újabb Charles kísérletről, majd figyelmezteti, hogy "nem sikerül", és végül "veszélyben vannak".

Miután szemtanúi lesznek a jelenésnek, a fiatal pár elmegy egy motelbe, de ott is megtámadják őket. Ahogy menekülnek, felhívja őket Patrick, hogy találkozzanak vele. Patrick kifejti, hogy a kezdetleges kísérletben egy rosszindulatú szellem lépett át a világba, és csak tudott életben maradni, mert a szobájában egy ketrecet épített, amit negatív áram vesz körül, hogy megvédje a szellemtől. Együttesen visszatérnek Kelly és Ben házába, hogy kipróbáljanak egy új kísérletet, számos segédeszközzel. A kísérlet során a ház elkezd rázkódni és repedezni, majd hirtelen megáll. Míg Kelly és Ben kinn vannak, Patricket valami behúzza a sötétbe és eltűnik. Mivel nem találják, elhagyják otthonukat és elmennek Patrick házába, az ott lévő "biztonságos" szobába.

Bent a szobában hallják Patrick személyes naplóját lejátszani, beleértve az eredeti kísérleti tagokat is. Hatjukból, kettő meghalt, az egyik öngyilkosságot követett el, a másik három pedig eltűnt. Miután belépnek a biztonságos ketrecbe, hirtelen Ben eltűnik onnan. Kelly kilép a ketrecből és megtalálja az egyik ajtó mögött, Ben eltorzított holttestét. Patrick a beszédjében azt is kifejti, hogy a szellem egyre erősebbé válik, ahogy gyűjti az áldozatait, és ők túl gyengék ahhoz, hogy ellenállni tudjanak.

Menekülés nélkül, Kelly kóborol és végül belép egy üres Costco üzletbe. Elsétálgat a kemping részlegig, majd belép az egyik sátorba és vár. Miután feladja magát, számos kéz jelenik meg mögötte, amely lassan megragadja, miközben a képernyő kezd elsötétedni.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Ashley Greene Kelly Földes Eszter
Sebastian Stan Ben Hamvas Dániel
Tom Felton Patrick Stern Dániel
Julianna Guill Lydia Nemes Takách Kata
Rick Gomez Mike Sarádi Zsolt
Luke Pasqualino Greg Gacsal Ádám
Anna Clark Maggie Jelinek Éva

Médiamegjelenés[szerkesztés]

A film, az Amerikai Egyesült Államokban, 2012. november 27-én jelent meg DVD-n és BluRay-en. Magyarországon, csak DVD-n 2012. december 5-én.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Apparition. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. október 1.)
  2. A jelenés. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. október 1.)
  3. ISzDb – A jelenés (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. október 1.)

További információk[szerkesztés]