Viasztestek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Viasztestek
(House of Wax)
2005-ös amerikai–ausztrál film

House-of-wax-logo.svg
Rendező Jaume Collet-Serra
Producer Susan Levin, Joel Silver, Robert Zemeckis
Műfaj
Forgatókönyvíró Charles Belden, Chad Hayes
Főszerepben Elisha Cuthbert
Chad Michael Murray
Brian Van Holt
Paris Hilton
Robert Richard
Jared Padalecki
Zene Liam Howlett, John Ottman
Operatőr Stephen F. Windon
Vágó Joel Negron
Jelmeztervező Graham Purcell
Díszlettervező Beverley Dunn
Gyártás
Gyártó Dark Castle Entertainment
OrszágUSA, ausztrália
Nyelv angol
Forgatási helyszín Ausztrália
Játékidő 113 perc
Költségvetés 40 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó magyarország InterCom Zrt.
USA Warner Bros.
BemutatóUSA 2005. május 6.
ausztrália 2005. július 14.
magyarország 2005. július 21.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 70 064 800 dollár
További információk

Viasztestek (House of Wax) egy 2005-ben készült amerikai-ausztrál horrorfilm, melynek rendezője Jaume Collet-Serra és a főszereplők Elisha Cuthbert, Chad Michael Murray, Brian Van Holt, Paris Hilton, Jared Padalecki, Jon Abrahams és Robert Richard. Ez az 1953-as filmnek újabb feldolgozása, ami maga is feldolgozása az 1933-as Mystery of the Wax Museum filmnek, de a 2005-ös filmnek teljesen más a története, mint a korábbi kettőnek.

2005. május 6-án mutatták be.

Általánosan negatív kritikákat kapott az értékelőktől.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

1974-ben egy nő, viaszszobrot készít a konyhában, miközben a kisfia reggelizik az etetőszékben. A férje belép az ajtón egy másik fiúval, aki kiabál és rugdalózik. A fiút kénytelenek odaközözni az etetőszékbe, és ahogy rugdalózik, leesik az földre a szobor, majd az anyja pofon vágja.

2005-ben, Carly (Elisha Cuthbert), az ő ikertestvére, Nick (Chad Michael Murray), a barátja Wade (Jared Padalecki), a legjobb barátja Paige (Paris Hilton), az ő pasija Blake (Robert Ri'chard) és Blake barátja Dalton (Jon Abrahams) úton vannak Louisianába, az év legnagyobb egyetemi focimeccsre. Amikor az éj kezd leszállni, a csapat úgy dönt, hogy letáboroznak egy kempingben. Később egy idegen látogatja meg őket egy kisteherautóval, aki rájuk fényszórózik, és nem hajlandó lekapcsolni, ezért Nick egy sörösüveget dob az egyik lámpának, ami betöri, majd elhajt. Másnap reggel, Wade arra lesz figyelmes, hogy az autójában az ékszíjat valaki megbabrálta. Nem sokal ezután, befut egy Lester (Damon Herriman) nevű férfi, aki felajánlja Wade-nek és Carlynek, hogy elviszik a legközelebbi városba, Ambrose-ba, új ékszíjért, míg a többiek a focimeccsre igyekeznek.

Ketten megérkeztek Ambrose-ba, ami gyakorlatilag egy szellemváros. Elsétálnak az autóalkatrészbolthoz, de nem találják a tulajdonost, majd átsétálnak a templomba, ahol véletlenül megzavarnak egy szertartást. Találkoznak egy Bo (Brian Van Holt) nevezetű szerelővel, aki felajánlja, hogy van egy ékszíja és eladja nekik a temetés után. Amíg várakoznak, a szerelmespár úgy dönt, hogy ellátogatnak a panoptikumba, amelynek az egész épülete viaszból készült. Ezután elmennek Bo házához a megfelelő ékszíjért. Wade bemegy a házba, majd egy titokzatos alak (akit szintén Holt alakít) a sötétben elvágja az Achilles-ínját. Eközben odakinn Carly észreveszi, hogy Bo autójának egyik lámpája be van törve, és ez az az autó, amely meglátogatta őket a kempingnél. Bo megtámadja Carlyt és egészen a templomba kergeti, ekkor ledöbben és észreveszi hogy nem is volt igazi szertartás és az összes ott tartózkodó ember csak viaszszobor. Eközben Wade cselekvőképtelen, nem tud mit csinálni. A titokzatos alak elviszi egy szobába, ahol tele van mindenféle szerszámmal. Beleülteti egy székbe, majd a meztelen testére forró viaszréteget ereszt.

Forgalmi dugó miatt, Blake, Paige, Nick és Dalton rájönnek, hogy nem tudják megnézni a meccset, ezért visszamennek a kempingbe. Nick és Dalton Ambrose irányába mennek Carlyért és Wade-ért, míg Paige és Blake a kemping területén várják meg őket. Valamivel később éjszaka, a rejtélyes alak meglátogatja a kempinget és végez Blake-kel, majd Paige-t üldözőbe veszi, egészen egy autógyárig kergeti, és végül egy rozsdás vascsővel felnyársalja a fejét.

Ambrose-ban egy teljesen üres várost találnak, ezért Nick és Dalton szétválnak. Dalton a panoptikumba megy, ahol találkozik a rejtélyes alakkal, aki lefejezi őt, míg Nick megkeresi és megmenti Carlyt. Nem sokkal később rájönnek, hogy a város lakói és a panoptikum tulajdonosai mind viaszszobrok, amik csak elterelés arra a célra, hogy csapdába essenek az áldozatok. A város egyedüli két tulajdonosa, Bo és a rejtélyes alak, Vincent Sinclair, a volt sziámi ikerpár, akiket szétválasztottak születésükkor, Vince lett a torzszülött. Carly és Nick felgyújtják az épület alagsorát, hogy egy kicsit csökkentsék a támadókat. A tűz elterjed a panoptikumig, ami lassan olvadozik. Hamarosan végeznek a testvérpárral, Bóval és Vince-el, majd elmenekülnek a viaszmúzeumból.

Másnap reggel, a füstöt és a tüzet oltja a tűzoltó, valamint a rendőrség és a mentők keresik a bizonyítékokat a egész városban. A seriff tájékoztatja Nicket és Carlyt, hogy a város már évtizedek óta elhagyatott, és a térképeken sem található. A rádióban a rendőrség arról szerez tudomást, hogy Sinclairéknek volt egy harmadik fiuk is. A film azzal zárul, hogy aki a fiatalokat elvitte a városba korábban, Lester, a harmadik gyermek.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ISzDb - Viasztestek (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2013. december 18.)