Visszatérés a Kísértet-hegyre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Visszatérés a Kísértet-hegyre
(Return to House on Haunted Hill)
2007-es amerikai film
RendezőVíctor García
Producer
Vezető producerJoel Silver
Műfaj
Főszerepben
ZeneFrederik Wiedmann
OperatőrLorenzo Senatore
Gyártás
GyártóDark Castle Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBulgária
Játékidő78 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2007
  • 2007. október 3.
Korhatár18 IV. kategória (F/6068/J)
Kronológia
ElőzőHáz a Kísértet-hegyen
További információk
SablonWikidataSegítség

A Visszatérés a Kísértet-hegyre (eredeti cím: Return to House on Haunted Hill) 2007-ben bemutatott amerikai horrorfilm, melyet William Massa forgatókönyvéből Víctor García rendezett.

A film az 1999-es Ház a Kísértet-hegyen folytatása, új szereplőgárdával. A főbb szerepekben Amanda Righetti, Tom Riley, Cerina Vincent és Erik Palladino látható.

A Visszatérés a Kísértet-hegyre 2007. október 16-án jelent meg, kizárólag DVD-n. A film megjelenését negatív kritikai visszhang övezte, emiatt nem valósult meg a tervezett folytatása sem.[1]

Rövid történet[szerkesztés]

Az előző rész főszereplőjének húga – testvéréhez hasonlóan – kénytelen ellátogatni abba az elhagyatott és gonosz természetfeletti erők által uralt elmegyógyintézetbe, amely egy rejtélyes szobrot rejt.

Cselekmény[szerkesztés]

Ariel Wolfe a nyolc évvel korábban az akkor még magánkézben lévő, azóta ismét elhagyatottá vált Vannacutt Elmegyógyintézetbe ellátogató és az ottani borzalmas eseményeket túlélő Sara Wolfe húga. Az 1930-as években az intézményt a szadista Dr. Richard B. Vannacutt vezette. Sara állítása szerint a nyolc évvel ezelőtti parti vendégeit az egykori páciensek szellemei mészárolták le. A nő később rejtélyes körülmények közt öngyilkos lesz.

Arielt és barátját, Pault a műkereskedő Desmond Niles fegyveres zsoldosaival elraboltatja. Ariel megtudja, hogy nővérével valójában Desmond végzett. A férfi fel akarja használni a lányt Baphomet bálványának felkutatásában, mely az intézmény falai közt található. Az épületben találkoznak a szintén a műkincset kereső Dr. Richard Hammer professzorral, valamint annak két asszisztensével, Kyle-lal és Michelle-lel (aki titokban együtt dolgozik szeretőjével, Desmonddal). Ariel elmagyarázza, hogy az épületben működő mechanikus zárszerkezetet úgy állították be, hogy tizenkét órán át senki ne tudjon kijutni onnan. Desmond csatlósaival egymás után végeznek az ápoltak szellemei. Egy kísértet Arielnek is megmutatja, milyen rémtetteket követett el annak idején Dr. Vannacutt. Az orvost az ereklye kergette őrületbe és késztette arra, hogy elmebeteg páciensein végezzen hátborzongató kísérleteket. A páciensek később fellázadtak Vannacutt ellen, mely a szanatórium leégéséhez vezetett. Az előző filmben a szellemek által elkövetett gyilkosságokat is az ereklye befolyása okozta.

Bár letelt a tizenkét óra, a ház ismét bezárul. Arielnek sikerül időben kiszöknie, azonban felfedezi, hogy Paul az ő keresésére indult az épületben, ezért visszatér. Abban a hitben, hogy Michelle őt is elárulta, Desmond végezni akar a nővel, de az elmenekül, azonban Vannacutt nemsokára megöli. Egy kísértet megmutatja Arielnek, hogy az ereklye az elmegyógyintézet pincéjében található krematóriumban van.

Ariel, Paul és Dr. Hammer leereszkedik a krematóriumba és felfedezi a ház eleven húsból álló "szívét". Megtalálják a szobrot, de az elpusztíthatatlannak bizonyul. Ariel rájön, ha a csatornarendszeren át eltávolítják az épületből a tárgyat, a lelkek felszabadulnak. Desmond rajtaüt a csapaton, magának követelve Baphomet szobrát, de a lelkek fogságba ejtik és saját múltbéli halálukhoz hasonlóan élve elégetik a férfit. Dr. Hammeren eluralkodik a szobor gonosz szelleme és Arielre támad. Bár Hammer magához tér, a páciensei kísérteteivel körülvéve megjelenő Vannacutt végez vele. Ariel a csatornába hajítja a szobrot. A lelkek eltűnnek, néhányuk Dr. Vannacuttra támad, felkoncolva egykori kínzójukat. Az épület szabadon engedi Arielt és Pault.

A végefőcím utáni jelenetben egy fiatal pár szeretkezni készült egy tengerparton. A nő kitapint valamit a homokban és nemsokára kiássa a baljós szobrocskát.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Amanda Righetti Ariel Wolfe Pálfi Kata
Cerina Vincent Michelle Huszárik Kata
Erik Palladino Desmond Niles Kaszás Gergő
Tom Riley Paul Rába Roland
Andrew Lee Potts Kyle Posta Victor
Jeffrey Combs Dr. Richard B. Vannacutt nem szólal meg
Steven Pacey Dr. Richard Hammer Bezerédi Zoltán
Kalita Rainford Harue
Gil Kolirin Norris Boz
Andrew Pleavin Samuel Zámbori Soma
Chucky Venice Warren Jackson Betz István
Stilyana Mitkova Sara Wolfe szelleme

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Return to House on Haunted Hill című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Graser, Marc; Stewart, Andrew: Fright plan for all seasons (angol nyelven). Variety, 2010. október 16. (Hozzáférés: 2021. február 23.) „Joel Silver’s Dark Castle Entertainment pulled the plug on plans to produce a series of direct-to-DVD projects, including a third installment to “House on Haunted Hill.””
  2. Visszatérés a Kísértet-hegyre - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 23.)

További információk[szerkesztés]