A tíz csapás (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A tíz csapás
(The Reaping)
2007-es amerikai–ausztrál film
RendezőStephen Hopkins
ProducerRichard Mirisch
Herb Gains
Susan Downey
Joel Silver
Robert Zemeckis
Műfajhorrorfilm
ForgatókönyvíróCarey Hayes
Chad Hayes
FőszerepbenHilary Swank
David Morrissey
Idris Elba
AnnaSophia Robb
Stephen Rea
ZeneJohn Frizzell
OperatőrPeter Levy
VágóVillage Roadshow Pictures
Dark Castle Entertainment
JelmeztervezőJeffrey Kurland
Gyártás
GyártóColby Parker Jr.
Tod Feuerman
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő99 perc
Költségvetés40 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros. Pictures
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2007. április 5.
Magyarország 2017. április 26.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel62,8 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A tíz csapás (eredeti cím: The Reaping) 2007-ben bemutatott amerikai lélektani horror-thriller, melyet Carey és Chad Hayes forgatókönyvéből Stephen Hopkins rendezett. A főszerepben Hilary Swank látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2007. április 5-én mutatta be a Warner Bros. Pictures, Magyarországon három héttel később az InterCom Zrt.. A film zenéjét John Frizzell szerezte.

Cselekmény[szerkesztés]

Az egykori keresztény misszionárius, Katherine Winter elvesztette hitét, miután családját tragikus módon meggyilkolták. Azóta világszerte elismert szakértője lett a vallási jelenségek megcáfolásának. Azonban egy olyan lousianai kisváros után kezd el kutatni, amit bibliai csapások sújtanak, és senki nem tudja megmagyarázni az okát. A nőnek vissza kell szereznie hitét, hogy le tudják küzdeni a sötét erőket, amelyek fenyegetik a közösséget.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[2]
Katherine Winter Hilary Swank Kisfalvi Krisztina
Doug Blackwell David Morrissey Kamarás Iván
Ben Idris Elba Schneider Zoltán
Loren McConnell AnnaSophia Robb Bánlaki Kelly
Michael Costigan atya Stephen Rea Tóth Zoltán
Cade seriff William Ragsdale
Brooks polgármester John McConell
Maddie McConnell Andrea Frankle
Jim Wakeman David Jensen
Brynn Wakeman Yvonne Landry
Gordon Stuart Greer
Isabelle Lara Grice Sánta Annamária
Brody McConnell Mark Lynch
Kyle Wakeman Myles Cleveland
William Wakeman Samuel Garland
Hank Cody Sanders
David Winter Burgess Jenkins
Sarah Winter Sabrina A. Junius

A film készítése[szerkesztés]

A film forgatására a Louisiana államokbeli Baton Rougeban és környékén került sor. Számos jelenetet vettek fel, amelyeket egy elhagyott WalMart üzletben forgattak. Swank meggyőzte a producereket, hogy a film forgatását New Englandből Louisiana-ba helyezzék át.[3] Amikor a Katrina hurrikán tragikus pusztítása bekövetkezett (2005. augusztus 26.), a film forgatását egy hétre felfüggesztették. Sok jelenetet az Ellerslie ültetvényen, a Louisiana államban lévő St. Francisville közelében vettek fel. A DVD-n található extrák szerint a producerek fontolgatták egy másik városban való forgatást, de úgy döntöttek, hogy Louisianának gazdasági szempontból szüksége van a film forgatására.

A film elkészítése előtt és közben konzultáltak Joe Nickell szkeptikus kutatóval. A film első felében a főszereplő szkeptikus nyomozásai részben Nickell 1969 óta a paranormális esetek kapcsán végzett, hasonló kutatásain alapulnak.[4]

A filmet eredetileg 2006. augusztus 5-én játszották volna a mozikban, majd november 5-ére tették át a premiert. A bemutató időpntja még két alkalommal változott, először 2007. március 30-ra tűzték ki, végül ténylegesen április 5-én (Nagycsütörtök idején) debütált.

Vita a filmről[szerkesztés]

Jacqueline Van Rysselberghe, a chilei Concepción polgármester tiltakozásának adott hangot a producereknek, városának a nyitójelenetben történő, kedvezőtlen ábrázolása miatt. Felhívta a figyelmet arra, hogy Concepción a filmben egy piszkos, elmaradott trópusi város, míg a valóságban egy iparosodott település, számos egyetemmel. Rysselberghe meglepődött, hogy egy ilyen nagy költségvetésű film esetében nem végeztek megfelelő kutatást.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Reaping. boxofficemojo.com. (Hozzáférés: 2021. január 26.)
  2. Magyar hangok - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2021. január 26.)
  3. Hart, Hugh. „Real scare for cast of 'Reaping'”, San Francisco Chronicle, 2007. április 1.. [2009. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. január 26.) 
  4. The Making of The Reaping: Behind the Scenes of a Supernatural Thriller Committee for Skeptical Inquiry, accessed January 26, 2021.
  5. Concepción Mayor Pans Hilary Swank Film. [2021. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 27.)

További információk[szerkesztés]