Lost in Space – Elveszve az űrben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lost in Space - Elveszve az űrben
(Lost in Space)
1998-as amerikai film
Rendező Stephen Hopkins
Producer Carla Fry
Akiva Goldsman
Stephen Hopkins
Mark W. Koch
AlapműLost in Space
Műfaj
Forgatókönyvíró Akiva Goldsman
Főszerepben William Hurt
Mimi Rogers
Heather Graham
Lacey Chabert
Jack Johnson
Gary Oldman
Matt LeBlanc
Jared Harris
John Sharian
Edward Fox
Zene Bruce Broughton
Operatőr Peter Levy
Vágó Ray Lovejoy
Díszlettervező Norman Garwood
Gyártás
Gyártó Mark W. Koch
Stephen Hopkins
Akiva Goldsman
Carla Fry
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín London
Játékidő 130 perc
Költségvetés $80,000,000
Forgalmazás
Forgalmazó New Line Cinema
Bemutató1998. 04. 03
Korhatár12
Bevétel $136,159,423
További információk
SablonWikidataSegítség

A Lost in Space – Elveszve az űrben 1998-ban készült tudományos-fantasztikus film; az azonos című sorozat alapján készült. Londonban és Sheppetonban forgatták, a New Line Cinema gyártotta.

Történet[szerkesztés]

2058-ban a Föld a végső összeomlás előtt áll, ezért az emberiség új lakható bolygók után kutat. Ennek eredményeképpen jön létre a Jupiter-küldetés John Robinson professzor irányításával. A küldetés egyik célja, hogy eljuttassanak egy családot a legközelebbi lakható bolygóra, az Alpha Prime-ra, és előkészítsék a bolygó betelepítését. A hiperkapu megépítése is az egyik feladatuk. Egy, az ellenállók által végrehajtott támadás során megölik a Jupiter II eredeti pilótáját. Utódja Don West őrnagy lesz.

Szereplők[szerkesztés]

 • William Hurt mint John Robinson professzor – A Jupiter-küldetés vezetője. Csak úgy fogadta el az állást, hogy a családja is vele mehet, mivel a munkája miatt sokszor távol volt tőlük.
 • Mimi Rogers mint Maureen Robinson professzor – John Robinson felesége.
 • Heather Graham mint Dr. Judy Robinson – Robinsonék legidősebb lánya. Ő felügyeli a kriogén rendszereket három évi fejlesztés után.
 • Lacey Chabert mint Penny Robinson – Judy húga. Az egyetlen a családból, aki nem szeretett volna elmenni a küldetésre, mivel barátait ott kellett hagynia. Videónaplót vezet a küldetésről. A küldetés során barátságot köt egy földönkívüli majommal, Blarppal.
 • Jack Johnson mint Will Robinson – A Robinson család legfiatalabb tagja. Ifjú zseni, aki saját időutazási elmélettel rendelkezik. Elmélete megerősítése érdekében az iskola áramrendszerét megcsapolja, és ezzel némi kavarodást okoz. A küldetés alatt egy robot a legjobb barátja, és a Jupiter hipermeghajtójából egy időutazó gépet épít.
 • Matt LeBlanc mint Don West őrnagy – A Jupiter II pilótája. Jobban szereti a katonai megoldásokat, ezért többször összetűzésbe kerül Robinson professzorral.
 • Gary Oldman mint Dr. Zachary Smith – Az ellenállok lefizetik, hogy szabotálja a küldetést. A küldetés során Will Robinson apapótlékaként is fungál.
 • Dick Tufeld mint a robot hangja – A Jupiter II robotja. Eredeti célja, hogy karbantartsa a Jupiter II-t, és hogy óvja a Robinson családot. Smith doktor átprogramozza, hogy ennek pont az ellenkezőjét tegye. A küldetés során eredeti teste megsemmisül, de Will megmenti az „elméjét”. Később új testebe kerül. Hogy abban működőképes legyen, Will kibővíti saját elméje szerkezetével. Legismertebb mondata: „Veszély, Will Robinson”.
 • Gary A. Hecker mint Blarp hangja – Blarp egy majomra emlékeztető külsejű földönkívüli. A Robinsonnék a jövőből jött hajó felderítőútjuk során találkoznak vele. Különösen Penny nagyon sokat foglalkozik vele.
 • Jared Harris mint az idősebb Will Robinson – Időutazással próbálja megváltoztatni a történéseket. Smith doktor a saját tervei megvalósításához próbálja kihasználni Will időgépét.

Háttér[szerkesztés]

 • Az eredeti sorozat stábjából két szereplő kivételével mindenki kapott mellékszerepet:
Mark Goddard, az eredeti Don West őrnagy, a tábornokot játszotta
June Lockhart, a sorozatban Maureen Robinson, a filmben Will Robinson iskola igazgatója
Marta Kristen és Angela Cartwright, az "eredeti" Robinson-lányok, riporterekként szerepeltek a filmben.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lost in Space című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lost in Space (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]