Ragadozó 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ragadozó 2.
(Predator 2)
1990-es amerikai film

Rendező Stephen Hopkins
Producer Terry Carr
John Davis
Lawrence Gordon
Tom Joyner
Műfaj
Forgatókönyvíró Jim Thomas
John Thomas
Főszerepben Danny Glover
Gary Busey
Kevin Peter Hall
Rubén Blades
Maria Conchita Alonso
Bill Paxton
Robert Davi
Zene Alan Silvestri
Operatőr Peter Levy
Vágó Mark Goldblatt
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Davis Entertainment
Lawrence Gordon Productions
Silver Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 108 perc
Költségvetés 35 000 000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
BemutatóUSA 1990. november 19.
magyar 1991. augusztus 9.
KorhatárUSA R
Bevétel 57 120 318 dollár
Kronológia
ElőzőRagadozó (1987)
KövetkezőRagadozók (2010)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ragadozó 2. (eredeti cím: Predator 2) 1990-ben bemutatott amerikai sci-fi-akciófilm, mely a Ragadozó című film folytatása, rendezője Stephen Hopkins, főszereplője pedig Danny Glover. Bizonyos helyeken a Ragadozó Los Angelesben címmel is megjelent.

Cselekmény[szerkesztés]

A film forgatásához képest nem túl távoli jövőben, 1997-ben vagyunk Los Angelesben. A városban nemcsak a hőhullám okoz problémákat, hanem az eldurvuló bandaháborúk is a jamaicai és a kolumbiai drogkartellek között. Mike Harrigan hadnagy és egysége próbál rendet tartani, de sejtelme sincs, hogy amikor tűzharcba keveredik az egyik kolumbiai bandával, egy idegen is figyeli őket, aki kisvártatva az összes kolumbiait megöli. Harrigan nem érti, ki és hogyan volt képes erre a felfegyverzett banditákkal szemben. Rövidesen Peter Keyes különleges ügynökkel is megismerkedik, aki állítólag a kartellek után érdeklődik. Az újabb támadások és gyilkosságok alapján azonban Harrigan kezdi gyanítani, hogy nem a bűnözők, hanem valaki más áll a háttérben, aki vadászni érkezett a városba. Nem sokkal azután, hogy az egyik tetthelyen egy azonosíthatatlan anyagból készült horgot talál, Keyes ügynök is felfedi lapjait: egy vadászó földönkívüli lényt akar elfogni, aki most a városban garázdálkodik. Miután azonban Keyes és csapata is a ragadozó áldozata lesz, Harrigan egymaga száll szembe a vadásszal.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Mike Harrigan hadnagy Danny Glover Ujlaki Dénes
Peter Keyes Gary Busey Forgács Gábor
Danny Archuleta Rubén Blades Gáspár Tibor
Leona Cantrell Maria Conchita Alonso
Jerry Lambert Bill Paxton Kőszegi Ákos
Phil Heinemann százados Robert Davi Uri István
Garber Adam Baldwin Reisenbüchler Sándor
A „Ragadozó” Kevin Peter Hall
B. Pilgrim százados Kent McCord Karsai István
Tony Pope Morton Downey, Jr. Maróti Gábor

Érdekességek[szerkesztés]

  • Az előző film főszereplője, Arnold Schwarzenegger kevesellte a film elkészítésért felajánlott fizetséget, ezért inkább a Terminátor 2. című filmben vállalt szereplést.[1] Helyette alkották meg Keyest, aki viszont közel sem olyan fontos szereplő és végül a ragadozó áldozata is lesz. Részben Schwarzenegger távolmaradása is okolható a film nem túl sikeres voltáért.[forrás?]
  • Az első filmet rendező John McTiernannek is felajánlották az újrázás lehetőségét, de ő a Vadászat a Vörös Októberre című akciófilmet rendezte meg.
  • A ragadozók űrhajóján a trófeák között egy Alien-koponya is látható. Ez a rendező, Stephen Hopkins ötlete volt, aki viccnek szánta ugyan a dolgot, de ezzel elindította a Predatorok és az Alienek közös történeteinek a sorát. Mindezek azért váltak lehetővé, mert az Alien-franchise jogai is a 20th Century Fox stúdió birtokában vannak.
  • Az egyik sikátori jelenet forgatásakor, amit a helyszínen vettek fel, gondot okozott a rengeteg kidobált és felgyülemlett szemét, amik között a stáb még egy holttestet is talált.
  • A film egyetlen rövidke szexjelenetét a kolumbiai drogterjesztő Ramon Vega és szeretője között Corey Rand és Teri Weigel játssza. Weigel hivatásos pornószínésznő az Államokban, bár ezúttal Randdel csak szimulált aktust adtak elő.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Shirey, Paul: Why Arnold Schwarzenegger Wasn't In Predator 2 Explained By Producer (angol nyelven). ScreenRant, 2022. augusztus 18. (Hozzáférés: 2023. február 3.)

További információk[szerkesztés]