Préda (film, 2022)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Préda
(Prey)
2022-es amerikai film
RendezőDan Trachtenberg
Producer
  • John Davis
  • Marty P. Ewing
  • Jhane Myers
AlapműJim Thomas
John Thomas
Műfaj
ForgatókönyvíróPatrick Aison
Főszerepben
ZeneSarah Schachner
OperatőrJeff Cutter
Vágó
  • Angela M. Catanzaro
  • Claudia Castello
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő100 perc
Költségvetés65 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Kronológia
ElőzőPredator – A ragadozó
További információk
SablonWikidataSegítség

A Préda (eredeti cím: Prey) 2022-ben bemutatott amerikai horror sci-fi-akciófilm, a Predator-filmsorozat ötödik része, valamint az első négy film előzménye, ami amolyan eredettörténetként az indiánok világában játszódik 300 évvel ezelőtt. A filmet Dan Trachtenberg rendezte és Patrick Aison írta. A film a Predator-filmsorozaton alapul. A főszerepben Amber Midthunder, Dakota Beavers, Dane DiLiegro, Stormee Kipp, Michelle Thrush és Julian Black Antelope látható.

A film fejlesztése a Predator – A ragadozó (2018) forgatása közben kezdődött, amikor John Davis producert megkereste Trachtenberg és Aison egy 2016 óta készülő koncepcióval. A film címéről kiderült, hogy a franchise ötödik részének kódneve. A Préda premierje 2022. július 21-én volt a San Diegó-i Nemzetközi Képregény-találkozón, a 20th Century Studios pedig 2022. augusztus 5-én mutatta be. A Préda a Hulu eredeti produkciójának számít. A film pozitív véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték az akciójeleneteket, Midthunder alakítását, a vizuális effekteket, az operatőri munkát és a komancsok ábrázolását.

Cselekmény[szerkesztés]

1719-ben, Észak-Amerikában a fiatal komancs lány, Naru nem vágyik a törzsében megszokott női életre, ami leginkább a gyűjtögetést és főzést jelenti, főleg mivel találékony, ért a nyomolvasáshoz és az orvosláshoz is, ezért be akarja bizonyítani törzsének, hogy ugyanolyan jó fiatal harcos lehet belőle, mint a fivére, Taabe és kortársai. Sokat gyakorol is a saját szakállára a fegyvereivel, a törzsbeliek viszont kételkednek, főleg, miután megsebesül egy pumával folytatott harcban, és Taabenak kell hazacipelnie. Közben azonban felfigyel néhány furcsa nyomra, amit egy addig ismeretlen, vadászó élőlény hagyott, de a társai ezt a megállapítását sem veszik komolyan. Elhatározza, hogy azzal válik teljes jogú harcossá közösségében, hogy ezt a lényt megkeresi és levadássza, csakhogy hamar kiderül, hogy ez az ismeretlen lény – aki az űrből érkezett a Földre trófeákért – sokkal erősebb, felkészültebb, aki vadállatokkal, de a törzse harcosaival is éppúgy könnyen végez, mint a fejlettebb fegyverzetű prémvadászokkal. Miután a harcosokat is lemészárolta, Naru képességeit latba vetve elszántan veszi fel a harcot, mert az idegen vadász is sebeket szerzett, és ha vérzik, meg is lehet ölni…

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[1] Leírás
Naru Amber Midthunder Dér Marus Fiatal komancs harcos, aki megvédi törzsét egy Predator ellen.
Taabe Dakota Beavers Kurely László Naru testvére, ügyes vadász.
Predator Dane DiLiegro eredeti hang Földönkívüli lény.
Wasape Stormee Kipp Tasnádi Bence Komancsvadász, aki lenézi Narut.
Aruka Michelle Thrush Ősi Ildikó Naru és Taabe anyja.
Raphael Bennett Taylor Szatory Dávid Francia fordító.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

Bemutató[szerkesztés]

A film premierje 2022. július 21-én volt a San Diegó-i Nemzetközi Képregény-találkozón, a 20th Century Studios pedig 2022. augusztus 5-én mutatta be.[2][3] Indiában és a délkelet-ázsiai területeken a Disney+ Hotstaron, Latin-Amerikában a Star+-on, más nemzetközi területeken pedig a Star internetes szolgáltatás részeként került bemutatásra a Disney+-on.[4][3]

Jövő[szerkesztés]

2022 júniusában Trachtenberg kijelentette, hogy a Préda megjelenése után további részek fejlesztéséről folynak tárgyalások, és elmondta, hogy szándékukban áll „olyan lehetőségeket megvalósítani a franchise-ban, amit eddig még nem csináltak”.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Préda magyar hangjai. ISzDb
  2. Squires, John: Hulu Movie Prey Will World Premiere on the Big Screen at San Diego Comic-Con This Month. Bloody Disgusting, 2022. július 8. (Hozzáférés: 2022. július 18.)
  3. a b 20th Century Studios [@20thcentury]: Prey is coming to @hulu August 5, 2022. május 16. (Hozzáférés: 2022. május 16.)
  4. D'Alessandro, Anthony: 'Predator' Prequel Gets Title & Sets Summer 2022 Release (amerikai angol nyelven). Deadline , 2021. november 12. [2021. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 12.)
  5. de Semlyen, Phil: ‘Prey’: Everything you need to know about the new ‘Predator’ movie. TimeOut, 2022. június 28. (Hozzáférés: 2022. július 20.)

További információk[szerkesztés]