Predator – A ragadozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Predator – A ragadozó
(The Predator)
2018-as amerikai film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőShane Black
ProducerJohn Davis
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Fred Dekker
  • Shane Black
Főszerepben
ZeneHenry Jackman
OperatőrLarry Fong
Vágó
  • Harry B. Miller III
  • Billy Weber
Gyártás
GyártóDavis Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol, német + magyar (szinkron)
Játékidő107 perc
Költségvetés88 amerikai dollár (becsült)[1]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA R (mozi)
  • Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel160,5 millió amerikai dollár[2]
Kronológia
ElőzőRagadozók
KövetkezőPréda
Kapcsolódó filmRagadozó (1987)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Predator – A ragadozó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Predator – A ragadozó (eredeti cím: The Predator) 2018-ban bemutatott amerikai sci-fi akciófilm, melyet Shane Black és Frank Dekker forgatókönyvéből Black rendezett.

A Ragadozó (1987), a Ragadozó 2. (1990) és a Ragadozók (2010) című filmek után ez a negyedik része a Predator-filmsorozatnak. Black mellékszereplő volt a legelső Predator-filmben, míg John Davis az első három részhez hasonlóan ismét produceri feladatkört töltött be.

A főszerepet Boyd Holbrook, Trevante Rhodes, Jacob Tremblay, Keegan-Michael Key, Olivia Munn, Thomas Jane, Alfie Allen és Sterling K. Brown alakítja.

A Predator – A ragadozó premierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018. szeptember 6-án. Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. szeptember 14-én mutatták be, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, szeptember 13-án a Fórum Hungary forgalmazásában.

A kritikusoktól vegyes véleményeket kapott, és világszerte több mint 160 millió dolláros bevételt termelt a 88 milliós költségvetésével szemben, ezzel a legjövedelmezőbb Predator-film lett.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy Predátor űrhajó lezuhan a Földre. A hadsereg mesterlövésze, Quinn McKenna (Boyd Holbrook) és csapata megtámadja a Ragadozót egy túszejtési küldetésben. McKenna harcképtelenné teszi a fenevadat, majd a páncélzatának egy részét elpostázza a saját házukba, hogy bizonyítsák a földönkívüli élet létezését. Will Traeger kormányügynök parancsára elfogják a Ragadozót, hogy aztán megvizsgálhassák. Traeger elviszi a Ragadozót egy laboratóriumba, Casey Bracket evolúcióbiológus kapja feladatul az idegen lény tanulmányozását. Hamarosan a Predátor magához tér, kiszabadul kötelékeiből és megöli a laboratóriumi dolgozókat, ám Bracket-et életben hagyja.

McKennát más kormányzati foglyok csoportjával szállítják a börtönbe felé: köztük van a korábbi tengerészgyalogos Gaylord "Nebraska" Williams (Trevante Rhodes), Coyle (Keegan-Michael Key), Baxley (Thomas Jane), Lynch (Alfie Allen) és a hadsereg helikopterpilótája, Nettles (Augusto Aguilera). Látva a Ragadozó menekülését a laborból, üldözni kezdik a busszal. Bracket-et magukkal viszik és McKenna elhidegült felesége, Emily (Yvonne Strahovski) otthonába utaznak, hogy megszerezzék a Predátor páncélzatát, amit a férfi korábban odaküldött. McKenna autista fia, Rory (Jacob Tremblay) használatba vette a páncélzatot utcai halloweenozáshoz.

McKenna és a többiek időben megtalálják a fiút, megmentve őt néhány Predátor kutyától, melyek a fiú életére törnek. A Predátor egy közeli iskoláig üldözi őket. Vissza akarják neki adni a páncélzatot, amikor egy másik fejlettebb Predátor megérkezik és megöli az elsőt. Elmenekülnek, és a második Predator arra törekszik, hogy visszaszerezze az elveszett technológiát.

Bracket arra a következtetésre jut, hogy a Predátorok megpróbálják javítani magukat az emberek DNS-ével, és valószínűleg más bolygók lakóival. A csapat egy elhagyott pajta felé menekül, de Traeger és az emberei megtalálják őket és elmondja a Predátorok tervét; Azt várják, hogy az éghajlatváltozás megszüntesse azon képességüket, hogy az emberi DNS további hibridizációra ne legyen használható, így a kódolás visszaszerzését akarják, mielőtt túl késő lenne. Látva, hogy Rory térképet rajzol az űrhajóról, Traeger elrabolja őt és odamennek. A csapat végez Traeger embereivel, és egy agykárosodott Predátor kutya segítségével nyomon követik.

Amikor lezuhan a Predátor űrhajó, megérkezik a második Ragadozó és megöli Linch-et, majd a fordítószoftveren keresztül elmagyarázza, hogy felrobbantja a hajót, ez követően néhány perc előnyt ad mindenkinek, mielőtt levadássza őket. A Predátor hamar megöli Coyle-t, Baxley-t és Traeger néhány katonáját. Traeger Predátor fegyvert próbál használni az idegenre, de véletlenül megöli magát a folyamat során.

A Predátor elviszi Rory-t, mert az autizmusa az emberi evolúció fejlődését tükrözi, ezért érdemes lehet a Predátor hibridizációjára és elrepül a hajójával. McKenna, Nebraska és Nettles gyorsan a hajóra ugranak, de a Ragadozó egy erőteret aktivál, ami levágja Nettles lábát, aki leesik a hajóról. Nebraska feláldozza magát a hajó turbinájába ugorva, ami felrobban. McKenna behatol a hajóba, amikor az lezuhan, majd megtámadja a Ragadozót. Ezt követően Bracket megérkezik, és hárman legyőzik véglegesen a lényt a saját fegyverével. Tiszteletüket adják elesett társaiknak, és eltemetik a tőlük származó egyes tárgyakat.

A megtörtént események után, McKenna és Rory egy tudományos laborban láthatók, és a Predator hajójáról származó tárgyat figyelik. Eme technológiai tárgy felrepül és egy laboratóriumi munkásra kapcsolódik, így ő transzformatív "Predátor gyilkossá" alakul át, mielőtt vissza deaktiválódna.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Boyd Holbrook Quinn McKenna Szatory Dávid
Emily ex-férje, és Rory apja. Egykori katonai vadőr, aki felfedezi a Ragadozók létezését, ám ezt senki sem hiszi el neki.
Trevante Rhodes Gaylord "Nebraska" Williams Varga Gábor
Korábbi tengerészgyalogos és a Quinn által vezetett művelet speciális vadásza.
Jacob Tremblay Rory McKenna Kadosa Patrik
Quinn és Emily autista fia, akit az iskolában folyamatosan zaklatják, de kulcsszerepet játszik a Ragadozók elleni küzdelemben.
Olivia Munn Dr. Casey Bracket Kis-Kovács Luca
evolúciós biológus, aki csatlakozik a csapat küldetéséhez.
Sterling K. Brown Will Traeger Pál András
A kormányügynökség és a "Stargazer Projekt" igazgatója, aki bebörtönzi Quinnt, de később a segítségét kéri a Ragadozók elleni küzdelemben.
Keegan-Michael Key Coyle Zöld Csaba
Quinn és Williams csapatában a Ragadozók ellen harcoló férfi.
Thomas Jane Baxley Kamarás Iván
Poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő afganisztáni és iraki háborús veterán.
Alfie Allen Lynch Előd Álmos
Egykori tengerészgyalogos, aki összefog számos más kívülállóval, beleértve Quinnt is, hogy megállítsák a külvárosban vadászó ragadozókat.
Yvonne Strahovski Emily McKenna Martinovics Dorina
Quinn exfelesége és Rory anyja.
Jake Busey Sean Keyes Dózsa Zoltán
Természettudós, Peter Keyes fia (Busey apját Gary Busey játszotta a Ragadozó 2.-ben).
Brian A. Prince Predátor Szatmári Attila
Emberekre vadászó földönkívüli ragadozó.

A film készítése[szerkesztés]

Black tárgyalt Arnold Schwarzeneggerrel az első Ragadozó filmből való visszatéréséről, de a színész a rövid cameoszereplés miatt visszautasította az ajánlatot. Arról is beszélt, hogy 50 Cent részt fog venni a filmben, de végül ez nem valósult meg. 2016 szeptemberében Benicio del Toro aláírt a főszerepre. A következő hónapban Boyd Holbrook lépett del Toro helyére, aki egyéb okok miatt távozott. 2016 novemberében Olivia Munn is csatlakozott a stábhoz. 2017 januárjában Trevante Rhodes, Keegan-Michael Key, Sterling K. Brown, Thomas Jane és Jacob Tremblay csatlakoztak a szereplőkhöz. Februárban Alfie Allen és Yvonne Strahovski is a stáb tagja lett. Márciusban az utolsó főszerepet Augusto Aguilera töltötte be, míg Gary Busey fia, Jake Busey mellékszerepet kapott.

2017 márciusában Edward James Olmos egy tábornok szerepében csatlakozott a filmhez. Ám 2018. augusztusában Olmos bejelentette, hogy a szerepét kivágták a véglegesen elkészült filmből, hogy csökkentsék a film játékidejét, hiszen a karaktere nem volt integrálva a cselekményhez.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film erényeként említették meg a humort, amit a szereplők dialógusaiban és néhány jelenetben idéznek meg, ugyanakkor kritizálták, hogy emiatt a cselekmény teljesen logikátlanná, komolytalanná és tét nélkülivé válik.[4][5][6][7][8][9][10][11]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Predator (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Predator. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. október 9.)
  2. Predator: A ragadozó. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. október 9.)
  3. ISzDb – Predator: A ragadozó (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. október 9.)
  4. Predator - A ragadozó - Kritika IGN, 2018. szeptember 13.
  5. Ez már régen nem Reagan rémálma Revizor, 2018. szeptember 12.
  6. Predator - A ragadozó - Kritika Puliwood, 2018. szeptember 11.
  7. Ez a ragadozó inkább haljon ki Index, 2018. szeptember 11.
  8. Tépjék le végre ezeknek a nagyszájú szerencsétleneknek a fejét! 24.hu, 2018. szeptember 15.
  9. Sporthorgászat űrlény módra – Predator: A ragadozó Filmtekercs, 2018. szeptember 16.
  10. Predator - A ragadozó filmkritika Gamekapocs, 2018. szeptember 24.
  11. Velős – Predator – A ragadozó kritika f21.hu, 2018. október 4.

További információk[szerkesztés]