A diótörő és a négy birodalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A diótörő és a négy birodalom
(The Nutcracker and the Four Realms)
2018-as amerikai nagyjátékfilm

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező
ProducerMark Gordon
Vezető producerLindy Goldstein
AlapműA diótörő
Műfaj
  • fantasyfilm
  • filmdráma
  • karácsonyi film
  • rejtélyfilm
ForgatókönyvíróAshleigh Powell
Főszerepben
ZeneJames Newton Howard
OperatőrLinus Sandgren
VágóStuart Levy
JelmeztervezőJenny Beavan
DíszlettervezőGuy Hendrix Dyas
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő99 perc
Költségvetés120 millió USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Walt Disney Studios Motion Pictures
  • Disney+
Bemutató
  • 2018. november 1. (Németország, Irak)[1]
  • 2018. november 2. (Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság)
  • 2018. november 22. (Magyarország)[2]
  • 2018. november 30. (Románia)
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel116,9 millió USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A diótörő és a négy birodalom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A diótörő és a négy birodalom (eredeti cím: The Nutcracker and the Four Realms) 2018-ban bemutatott amerikai film, amelyet Lasse Hallström és Joe Johnston rendeztek. A forgatókönyvet Ashleigh Powell írta. Az élőszereplős játékfilm producerei Larry J. Franco, Mark Gordon és Lindy Goldstein. A zenéjét James Newton Howard szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a The Mark Gordon Company gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. A főszerepekben Keira Knightley, Mackenzie Foy, Eugenio Derbez, Matthew Macfadyen, Richard E. Grant, Misty Copeland, Helen Mirren és Morgan Freeman láthatóak. Műfaja fantasyfilm és kalandfilm.

Németországban 2018. november 1-jén, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 2018. november 2-án, Magyarországon 2018. november 22-én mutatták be a mozikban. Az egész estés film magyar szinkronos változata 2D-ben is és 3D-ben is bemutatásra került.[3]

A valós díszletek között készült élőszereplős mesefilm a A diótörő című színpadi mű alapján készült, amely Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje, és egyben utolsó színpadi műve.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

Angliában, Londonban, karácsony estéjén, Mr. Stahlbaum ajándékokat ad gyermekeinek, amiket a felesége, Marie félretett számukra, mielőtt meghalt. A fiatalabbik lánya, Clara kap egy kézműves tojás alakú dobozt, amit nem tud kinyitni. Egy levélben az édesanyja tudatja vele, hogy a tojás belsejében mindössze annyi van, amire szüksége van. Ezután a Stahlbaum család egy karácsonyi estélyre megy, melynek házigazdája a gyerekek keresztapja és képzett mérnök, Drosselmeyer (Morgan Freeman). Elutasítva az apja táncfelkérését, Clara kioson a tömegből, hogy megkérdezze Drosselmeyert, hogyan kell kinyitni a tojását. Végül kiderül, hogy a tojás olyan alkotás volt, amit a férfi fiatalabb korában még Clara édesanyjának adományozott, melyet a saját lányának, azaz neki kívánt ajándékként.

Visszatérve a bálteremhez, Clarát leszidja az apja, amiért nem engedelmeskedik neki és nem táncol vele. Ahogy Drosselmeyer bejelenti, hogy a gyerekek megkapják hamarosan az ajándékukat, Clara elkezdi követni az övét egy párhuzamos világba, ahol látja a tojását nyitó kulcsot egy havas erdő közepén. Mielőtt levenné a fenyőfáról, egy kisegér elviszi előle. Clara a kulcs nyomában halad és befagyott folyón áthaladva követi az egeret, majd odaér a Diótörő Philip Hoffman századoshoz. Ő átvezeti a hídon a negyedik birodalomba, a kulcsot viszont nem tudják megszerezni az egértől. Ezt követően Philip százados elvezeti a palotába, ahol találkozik a nyalánkság országának cukortündérével, valamint a hópelyhek és a virágok országának vezetőivel, Cidrivel és Berekkel. Elmondják Clarának, hogy háborúban állnak a mókák országával, amit most a "negyedik birodalomnak" neveznek.

Figyelembe véve egy balettet, amely a világ teremtésének történetét meséli el, Cukortündér elmagyarázza Clarának, hogy az anyja fiatal lányként teremtette ezt a világot. Később elmagyarázza, hogy Marie mindenkit olyan géppel animált, amely a játékokat valóságos emberekké alakította. Cukortündér azt mondja, hogy ezt a gépet fogja használni a másik három birodalom elleni védelem miatt, melyet Rőt anyó (Helen Mirren), a negyedik birodalom vezetője ural, ám ehhez szüksége van egy beindító kulcsra. Clara megjegyzi, hogy a gép kulcslyuka megegyezik az ő tojásán lévő kulcslyukával. Clara és a katonák Rőt anyó felé haladnak, és ellopják azt a kulcsot, amit az egér megszerzett tőle. Clara azonban csalódottan felfedezi, hogy a tojás pusztán egy zenedoboz. Rájön arra, hogy Cukortündér nem a jókat képviseli és el akarja Rőt anyót pusztítani. Clara és a Diótörő vezetésével a birodalmak összefognak, hogy megmentsék a Marie által teremtett világot.


A szócikk egy része még lefordítandó. Segíts te is a fordításban!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5] Leírás
Clara Stahlbaum Mackenzie Foy Koller Virág Fiatal kislány, aki elutazik a negyedik birodalomba, hogy megkeressen egy kulcsot, amit a néhai édesanyjától kapott ajándékba.
Cukortündér Keira Knightley Major Melinda A nyalánkság országának uralkodója.
Rőt anyó Helen Mirren Bánsági Ildikó A mókák országának (más néven a „Negyedik birodalomnak”) kormányzója.
Drosselmeyer Morgan Freeman Papp János Képzett mérnök, Clara keresztapja, aki egy mágikus ajándékot ad a kislánynak, ami még hajdanán az anyjáé volt.
Cidri Richard E. Grant Schnell Ádám A Hópelyhek földjének kormányzója.
Berek Eugenio Derbez Görög László A Virágok földjének kormányzója.
Harlekin Jack Whitehall Szatory Dávid A „Negyedik birodalom” palotájának egyik őre.
Cavalier Omid Djalili Csankó Zoltán A „Negyedik birodalom” palotájának másik őre.
Benjamin Stahlbaum Matthew MacFadyen Pál András Clara apja, aki megözvegyült Marie nevű felesége halálát követően.
Louise Stahlbaum Ellie Bamber Pekár Adrienn Clara nővére.
Marie Stahlbaum Anna Madeley Zsigmond Tamara Clara elhunyt anyukája, aki gyerekkorában megalkotta a „Negyedik birodalmat” és uralta.
Fritz Stahlbaum Tom Sweet Mayer Marcell Clara öccse.

Bár bejelentették, hogy a filmben Miranda Hart fogja alakítani Harmatcsepp tündért, de végül nem jelenik meg a színházi kiadásban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.imdb.com/title/tt5523010/releaseinfo
  2. http://nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx
  3. Archivált másolat. [2018. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 20.)
  4. Archivált másolat. [2018. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 20.)
  5. ISzDb – A magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. február 25.)

További információk[szerkesztés]