Ásótyúkfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Ásótyúkfélék
Talegallatyúk (Alectura lathami)
Talegallatyúk (Alectura lathami)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Öregrend: Galloanserae
Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család: Ásótyúkfélék (Megapodiidae)
Lesson, 1831
Nemek
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Ásótyúkfélék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ásótyúkfélék témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ásótyúkfélék témájú kategóriát.

A ásótyúkfélék (Megapodiidae) a madarak osztályába és a tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe tartozó család. Egyéb elnevezései: talegallatyúk-félék, halomköltő tyúkok, lábastyúkok.

Annak ellenére, hogy a ránézésre nagyon hasonlítanak rokonaikhoz, van egy tulajdonságuk ami miatt mégis különböznek a többi tyúkalakútól, ez az utódgondozás, ugyanis a fiókáikat föld hője kelti ki.

Megjelenésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ásótyúkok teste zömök és erőteljes, habár a lábuk hosszabb a megszokottnál. Mivel tojásaikat a földbe ássák lábujjaik és karmaik kaparáshoz és ásáshoz idomulnak. Tollazatuk legtöbbször barna, fekete vagy szürke. Egyes fajok fején vagy nyakán csupasz bőrfelület van, ami élénk színű. Mások szintén élénk színű torokzacskót viselnek.

Elterjedésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nikobár-szigetektől Kelet-Indonézián keresztül a Északi-Mariana-szigetekig, a Fülöp-szigetek, Új-Guinea, Ausztrália, valamint Vanuatu szigetei és Tonga. Több mára kihalt fajuk ennél jóval keletebbre, a Cook-szigetek és Amerikai Szamoa szigetein is élt, de onnan már jóval az európaiak megérkezése előtt kiirtották őket a szigetekre települt polinézek. Ezen fajok csak csontmaradványok alapján ismertek.

Elterjedésük egyik legfurcsább része, hogy teljesen hiányoznak a Nagy-Szunda-szigetekröl és Délkelet-Ázsia szárazföldi részéről is. Elterjedésük központja Ausztrália északi része és Új-Guinea szigete, innen terjedtek szét minden irányba, anélkül, hogy megtelepedtek volna Ázsia szárazföldjén vagy az orientális állatföldrajzi birodalom nagy szigetein. Erre a tényre a legelfogadottabb magyarázat az, hogy a ragadozó emlősök, elsősorban a macskafélék (Felidae) és a cibetmacskafélék (Viverridae) elég nagy számú fajjal van képviselve ezeken a területeken. Hosszan tartó helyhez kötöttségük, amit a költőhalmok gondozása követel meg, a ragadozók számára könnyen elérhetővé teszi a madarakat. Amint e veszélyforrás megszűnik, mint a Nagy-Szundák közé tartozó Celebesz szigetén, a talegallatyúkok máris képesek azon a területen megtelepedni.

A nikobári ásótyúk (Megapodius nicobariensis) is azért tudott megtelepedni tartósan a Nikobár-szigeteken, mert ott nem élnek ragadozó emlősök. Ezt a fajt több száz kilométer választja el az összes többi fajtól.

Táplálékuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rovarokat, lehullott gyümölcsöket, nedvdús gyökereket fogyasztanak.

Szaporodásuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A talegallatyúk (Alectura lathami) óriási költődombja a Kansas City állatkertben

Tojásaik lehetnek fehérek vagy barnásak, esetleg rózsaszínes színűek. Tojásaikat üregekbe, a nap által felmelegített homokba vagy vulkáni térség földjébe rakják. Miután a tojók a tojásokat lerakták és elásták őket, többé nem foglalkoznak velük. A fiókák miután kikeltek csak nagy erőfeszítések és többnapos ásás után látják meg napvilágot. A fiókáknak ezután magukról kell gondoskodniuk.

Természetvédelmi helyzetük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hét faj sérülékeny a Mariana-szigeteki ásótyúk (Megapodius laperouse) „veszélyeztetett”, a tongai ásótyúkot (Megapodius pritchardii) a kihalás veszélyezteti.

Rendszerezésük[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kalapácsfejű tyúk (Macrocephalon maleo)
Narancssárgalábú ásótyúk (Megapodius reinwardt)

A családba az alábbi nemeket és fajokat sorolják:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]